Nejbližší koncerty
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

CD 2023, Darker Than Darkness Records / death metal / Slovensko

Pět let dělí nové a předchozí album SURGERY, tři roky pak mé předchozí hodnocení reedice starších počinů „Descent“ a „Pulled by the Rope“, které vyšly na společném CD, navíc s bonusem v podobě coveru DEATH. A když tak koukám na sestavy, které jsou pod staršími alby podepsány, a sestavou aktuální, tak těch změn je v průběhu let opravdu hodně. Ta nejnovější na bubenickém postu, na který se po deseti letech vrátil Peter Husák, který v SURGERY působil v letech 2002-2010.

Zatímco předchozí dva nosiče vydal Support Underground, novinka voní exotikou, vyšla v Japonsku u Darker Than Darkness Records, což je vydavatelství, od kterého by se mohla mnohá jiná, i mnohem větší, učit. Jím vydaný produkt je totiž po obsahové stránce rozhodně nadprůměrný, kromě obligátního bookletu totiž obsahuje plakátek o velikosti šesti předních stran obalu, samolepku s logem kapely a papírový hřbet. Zatímco booklet je v angličtině, na plakátku jsou texty přeloženy do japonštiny (doufám), dále je na něm krátký rozhovor s kapelou (anglicky i japonsky), na druhé straně plakátu pak obrázek z titulní strany obalu. Ještě k bookletu – i ten vypadá velmi pěkně, hlavně stránky s texty, hodnocení titulního obrázku je závislé na subjektivních měřítkách, to mé říká, že řemeslo je odvedené kvalitně, ale námět působí poněkud úsměvně. Ale k produkované muzice samozřejmě pasuje.

Tou muzikou je old school death metal. Nebylo o tom sporu na předešlých nahrávkách a není o tom sporu ani na „Living Dead“. Od začátku (po krátkém intru) se hraje na typicky žánrovou notu, hlavně ve středních tempech, důraz se klade na valivost a zemitost a na přesvědčivost vokálu, který je jednoznačně skvělý. Tomáš se k death metalu přesunul z metalcore družiny LAST CHANCE (která už asi nefunguje), což je možná i dobře, metalcore bandy si přece jen potrpí na něco jako profi výraz frontmanů. Tomáš to v SURGERY pojal tak, že precizně artikuluje, polohy hlasu (primárně hluboký growl) přizpůsobuje náladě písní a působí naprosto suverénně, ale nikomu nepřijde na mysl, že dříve křičel (nebo možná i čistě zpíval) v úplně jiném prostředí.

Když se vrátím k rozhovoru na plakátku, tak kromě informací o historii kapely v něm zaujme proklamace, že album se liší od předchozích hlavně tím, že každá skladba je jiná, nejedná se o stereotypní nahrávku. S tím se dá souhlasit, druhá „Zombie Influence“ má o poznání jednodušší stavbu, působí přímočaře, ještě příměji pak třetí „Violence“, při jejímž poslechu si lze uvědomit, že zvuk není nikterak přeplácaný, naopak je čitelný, každé brnknutí je slyšet, výrazná je baskytara a bicí mají solidní přirozený zvuk. Ve „Violence“ se místy zjednodušuje až na hranici death´n´rollu, místy ale dojde na sic krátká, ale pocitově náročnější a zamotané party. Vlastně se dá říci, že se tahle muzika poslouchá snadno, že není nutné se do songů dlouze vpravovat – prostě fungují na první dobrou. 

Samozřejmě má ono zjednodušování hranice, nesklouzává k primitivnosti ani pitomosti, a navíc se objevují i techničtěji pojaté pasáže, např. vyhrávky v „Intruders from Other Space“ jsou šikovně zakomponovány, navíc se pravidelně vrací takové ty klasické buldozerové úseky. Nevím, jestli „Last Chance“ nějak odkazuje na předchozí působiště zpěváka, možná je to jen takový vtípek, vzpomínka, protože text mi nepřijde nostalgický. O čem texty pojednávají, je zřejmé z názvů skladeb, takže hlavně hororová témata, zombie, smrt, … 

Kdybych měl z alba vypíchnout jediný song, zvolím šestý, „Death in You“, který disponuje návykovou houpavou úvodní pasáží, po níž následuje proměna směrem k svižnému death metalu až death´n´rollu, ale tím se prolínají kytarové melodie, nejsilnější část songu následuje po baskytarových hrátkách, kdy se zvolní a do tíživé muziky je zasazeno krátké, ale velmi působivé sólo. „Death in You“ je v podstatě výkladní skříní kapely, kde je vystaveno takřka vše, co se na albu odehrává.

Ani zbývající dvě skladby neustupují z nastolené cesty, a tak lze konstatovat, že SURGERY nahráli slušné album, které by mělo potěšit všechny fanoušky tradičního devadesátkového death metalu, v kterém se příliš netlačí na pilu, nevymýšlí krkolomnosti, ale sází na snadnou stravitelnost, k čemuž přispívají chutné ingredience v podobě slušné kompozice, kvalitní instrumentace, výborného vokálu a čitelného zvuku, řekněme dobrá kuchyně pro nevybíravé strávníky, kteří nechtějí za něco maličkého politého nějakou podivnou omáčkou platit majlant, ale dají si s chutí dobře připravené vepřo, knedlo zelo, nebo v případě popradských obyvatel spíše halušky. (úsměv) Gurmáni bažící po technických kudrlinkách a hráčské virtuozitě asi budou hledat v jiných provozovnách, protože usoudí, že podobné muziky už bylo nahráno hodně – a budou mít recht.

Seznam skladeb:

  1. Living Dead
  2. Zombie Influence
  3. Violence
  4. Intruders from Other Space
  5. Last Chance
  6. Death in You
  7. Terror at Night 
  8. A Day to Die 

Čas: 29:30

Sestava:

  • Tomáš Hudáč – vocal
  • Rado Body – guitar
  • Róbert Hanečák – bass
  • Peter Husák – drums 

Hosté:

  • Jozef „Falusoid“ Kováč – vocal (1)
  • Matúš „Kuker“ Jarkovský – guitar solo (6)

Facebook
Bandzone


Zveřejněno: 13. 11. 2023
Přečteno:
687 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář