INSANIA

6. Jak se snažíš držet v obraze? Odkud čerpáš informace a novinky?

Během letních prázdnin budeme servírovat ve formě osmi otázek anketu, na kterou budou odpovídat redaktoři tohoto webu.

Odpovídají: Johan, Mikael, Coornelus, Kubina, Bury, Horaguru, Jindra, 4horsemen, Berry, Peťan a Opat.

6. Jak se snažíš držet v obraze? Odkud čerpáš informace a novinky?

Johan: Dlouhé roky jsem kombinoval tištěný Pařát, sem tam nějaký tištěný zin a tuzemské webziny, Pařát pro informace ze zahraničí, tištěné ziny a webziny z Česka. Nyní už mi zbyly jen ty ziny a webziny, přičemž tištěná média asi nelze brát jako informační zdroje pro horké novinky, ale spíše jakési sumáře určitého období. Tudíž zbývají webziny, o kterých už jsem psal v odpovědi na první otázku. I přes klesající počet se na nich dá najít to hlavní, co se kolem naší muziky u nás šustne, hodně toho mám z první ruky díky tiskovkám, které nám na Fobii kapely, labely nebo pořadatelé posílají ke zveřejnění. A sem tam si poslechnu nějaký pořad v rádiu nebo na internetu, kde lze taky pochytat nějaké zprávičky nebo rozumy.

Mikael: Do nějaké míry se být v obraze pochopitelně snažím, ale už to není tak, jako tomu bylo v minulosti. Do doby zhruba před pěti roky jsem hltal prakticky všechno, snažil jsem se mít v co nejkratší době ty absolutně nejčerstvější informace, jak z domova, tak i ze zahraničí, ale jelikož už toho prostě bylo tolik, že už se to v žádném případě stíhat nedalo, tak jsem to prostě vzdal. Už jednoduše neřeším, zda se nějaké info dozvím hned ten den, kdy bylo zveřejněno nebo až za týden, za měsíc nebo za čtvrt roku…
Informace čerpám od přátel, muzikantů a jejich kapel, z časopisů, webzinů, rádií, internetových platforem a některých dalších podobných zdrojů.

Coornelus: Facebook. Mám ho v podstatě jen kvůli hudebním aktivitám a fotbalu. V tomhle směru je člověk in.

Kubina: Dřív jsem to přeháněl. Pravděpodobně držím nějaký rekord, kolik jde zvládnout kapel za jeden ročník festivalu Brutal Assault. Každý měsíc jsem sjížděl desítky nových nahrávek. Všechno zbytečně. Naprostou většinu mozek stejně zapomene. Dávno tomu nechávám volný průběh. Je mi lépe a prožívám hudbu intenzivněji. Něco mně doporučí každý pátek Spotify. Sleduju, co si kupují lidé na Instagramu a činnost svých přátel. Vidím, o čem se píše na Fobii.   

Bury: Párkrát do týdne mrknu na nějaké zahraniční nebo tuzemské webziny, popř. YouTube kanály firem, kde se dá dobře čerpat právě pro to nahazování novinek nebo pro tipy na alba, co mají vyjít. Spoustu domácích kapel pak lze vidět na menších koncertech, kde ta energie bývá větší. Kdo chce a hledá, najde.

Horaguru: Jsou to především sociální sítě, náš i ziny konkurenční, oblíbené webové stránky…
Mrzí mne, že už nemohu uvést magazín Pařát, ale co se dá dělat.

Jindra: Prvním úkonem nebudu psát pracovním, ale v práci je letmý pohled na domovský web a následně na kolegy z Echa. Pokud šmejdím po domácí scéně, koukám na Periferii, Music server, Czech Core, v menší míře Polí 5, Kids and Heroes, Beryho Magick Disk Musick, Papagáje, kdysi na dnes již nefunkční Sicmaggot a různé menší UG vydavatelství. Z cizáckých webů BC, YT, Decibel, Theprp a pochopitelně na kuchařku všech metálistů Metal Encyklopedia.  

4horsemen: Internet, webziny, co doporučí přátelé, známí, co prolítne v éteru… A při poslechu hudby, třeba i čtu o dotyčné kapele, hledám informace.

Berry: Sledováním sociálních sítí, webzinů a fanzinů. Sociální sítě jsou ovšem nepřátelské – kvůli pokřiveným algoritmům je dávno nelze sledovat systematicky, to je dnes čirá utopie. Sleduji je nicméně tou formou, že sem tam zkontroluji sebou samým vybraný profil té které kapely nebo toho kterého média. Z rádoby časové osy se stala placená plakátovací plocha a tam je informační relevance dána jen a pouze tímto sžírajícím faktorem. Člověk musí stále hledat a spoléhat se na svou intuici. Udržet se dnes v obraze je proto paradoxně možná těžší, než kdy bylo. Často je to hledání jehly v nedozírných kopách hnoje.

Peťan: Ležím v tom každý den. Sleduji oblíbené labely, kapely, booking agentury, webziny, důležité aktivní persony apod. Ačkoliv nejsem velkej fanda sociálních sítí, v současnosti je to nejlepší nástroj na získávání novinek. Před časem jsem strávil opravu dost času tím, že jsem si nastavil a vyfiltroval přesně to, co a koho sledovat chci. Takže naštěstí nejsem příliš zavalenej obsahem, který by mě otravoval. V drtivé většině se jedná o zahraniční média, pár českých zdrojů ale také mám.

Opat: Asi největším zdrojem jsou samy kapely na sociálních sítích, kde sleduji své oblíbence a vydavatelské firmy. Takže tam se dozvím o chystaných deskách, personálních změnách, turné a podobně. Upřímně, třeba ze zinů už novinky vůbec nečerpám, tam si chodím přečíst recenze a reporty. Co se týče nových desek, udržet se v obraze mi pomáhá každoměsíční hledání chystaných alb pro zdejší pravidelné tipy. Na metal-archives je k tomu kolonka „upcoming albums“, kde je perfektní seznam alb, co vyjdou v nejbližší době.


Zveřejněno: 23. 08. 2023
Přečteno:
1214 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář