Nejbližší koncerty
INSANIA

CD/LP 2023, Peaceville Records / death/doom metal / USA

Pro nově příchozí lehké opáčko probrané látky. STATIC ABYSS je polovina AUTOPSY, pánové Chris Reifert (SIEGE OF POWER, PAINTED DOLL, ABSCESS, DEATH) a Greg Wilkinson (DEATHGRAVE, I WILL KILL YOU FUCKER, LEATHER GLOVE), který si premiéru v AUTOPSY odbyl loňským albem „Morbidity Triumphant“. V roce 2022 vydali STATICI debut „Labyrinth of Veins“, který nadzvedával tlející rakve deathových velikánů a mistrně promazal vrzající panty mechem porostlých hrobek. A letos v červnu přidali další album „Aborted From Reality“. Ti chlapi musí snad žrát modrý pilulky s vygravírovaným logem farmaceutické firmy, která se nedávno pokusila připravit o zdravý rozum zbytek normálně smýšlejícího světa. Jestli dobře počítám, tak po 35 letech fungování v mrtvolně sinalém byznysu jsou tito dva týpci schopni vydat tři desky během 14 měsíců! Díky jejich agilitě, mazáctví a hlavně zkušenostem se usadili na undergroundové scéně, odkud je může sesadit pouze smrt, což si jistě nikdo z nás nepřeje. Tato moje cynická myšlenka pouze svědčí o jejich síle. Tohle je drásající brutalita a nejtěžší doom.

Doomovou 11skladbovou záhumenku hnojenou deathovým fertilajzrem otevírá titulní „Aborted From Reality“, kde se mísí punkový death metal staré školy (od těchto dvou kumpánů nelze ani očekávat prvky „nové“ školy death metalu) s infekční dávkou doomu. Ponurá vodítka kytarového riffu a Reifertovy výkřiky z močálů dělají divy a pozvedají skladbu „Wormskinned“ ne o kousek výš, ale o šest stop pod zemský povrch. Riffy na „Cathedral of Vomit“ z období, než si Tony Iommi jako mladík v birminghamské fabrice nechtěně zkrátil články na pravé ruce, by se hodily na jakýkoli klasický doomový opus. Reifert lamentování prokládá zvířecím řevem, výjimečně se nedočkáme páteř lámajícího breakdownu a trudomyslný zástup se ztrácí v mlžném oparu. Ošklivé doomové riffy nabízí „Cerebral Ghost“. Mamutí melodii, která brnká na deathové i doomové struny pro maximální efekt, přináší „Mind Tentacles“. V „Poisoned Limbs“ definitivně rozplétám odkaz k vibracím VOIVOD, které jsou více než patrné. Oba dva deathmetaloví ambasadoři jsou dost zkušení na to, aby měli zapotřebí opisovat, proto považuji tuto podobnost za čistě náhodnou. „Horizon of Cremains“ nebo „Unrepentant Mutant Serpent“ neztrácí čas pouze utloukáním posluchače, ale umí náležitě zakleknout. Stejně tak v „Crosses and Coffins“, ve které Wilkinson obléká včelařskou kombinézu a pocínovaným dýmákem otupuje zdivočelý roj. Krátké, o to intenzivnější zasažení dávkou napalmu i NAPALMU, se dostává v předposlední „Dehumanized“. Svůj nejsilnější frustrát si zaoceánští obchodníci s brutalitou a tesknotou nechávají pro závěrečnou eponymní skladbu „The Static Abyss“. Primitivním utýraným death/doomem utlumeným do mrazivého tempa dokládají nezkaženost a nepokroucený pohled na věc.

Ponurá, pokleslá atmosféra prosáklá celým materiálem je ještě výraznější než na debutu. I když slovo debut v případě těchto dvou kmotrů může vyvolat potutelný úsměv. STATIC ABYSS představují v současné době přesně onen typ old school death/doom metalu, kde se za žádných okolností se songy nespekuluje, zkrátka pokračují přirozenou cestou, a i druhým albem potvrzují, že se jim práce stále daří.

Seznam skladeb:

  1. Aborted From Reality
  2. Wormskinned
  3. Cathedral of Vomit
  4. Cerebral Ghost
  5. Mind Tentacles
  6. Poisoned Limbs
  7. Horizon of Cremains
  8. Crosses and Coffins
  9. Unrepentant Mutant Serpent
  10. Dehumanized
  11. The Static Abyss

Čas: 39:31

Sestava:

  • Chris Reifert – bicí, zpěv
  • Greg Wilkinson – kytara, basa 

Facebook
Spotify
Bandcamp
Instagram

 


Zveřejněno: 05. 08. 2023
Přečteno:
436 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář