Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

2. 5. 2023, Praha - 007

Strahovská Sedmička se během jednoho týdne vytasila hned se dvěma war metalovými násery. První z nich se uskutečnil v úterý s příjezdem amerických ANTICHRIST SIEGE MACHINE, které na turné doplnili skvělí, heavy metalem prosáklí SPIRIT POSSESSION. Pro mě byli ten večer druzí jmenovaní hlavním tahákem vzhledem ke dvěma naprosto skvělým deskám, ale i na headlinerovo násilí jsem byl více než natěšen.

Vzhledem k pracovním povinnostem pro mě nebylo možné stihnout úvodní MANY BLESSINGS, což je noise projekt Ethana Lee McCarthyho z PRIMITIVE MAN a VERMIN WOMB. Kdyby dorazila jedna z jeho domovských kapel, tak bych se asi na celou práci vysral, ale takhle jsem tu zhruba půlhodinku hluku oželel.

Do klubu jsme tak dorazili téměř přesně se začátkem SPIRIT POSSESSION. Pokud máte rádi FUNEREAL PRESENCE nebo NEGATIVE PLANE, tedy těžkým kovem silně aromatický black metal, jistě už jste o toto duo zavadili. Vydávají je navíc slovutní Profound Lore Records, takže promo mají více než silné. Už eponymní, tři roky starý debut dvojice, kterou tvoří Steve Peacock (kytara, zpěv) a bubenice Ashley Spungin dal najevo, že se SPIRIT POSSESSION se musí počítat, a pozici jednoznačně potvrdili i novinkou „Of the Sign...“. Zatímco na deskách má duo precizní, archaický sound, naživo to byla mnohem větší hloubka a rychta. Na jednu stranu to samozřejmě mělo tím větší energii, bohužel se ale z hudby SPIRIT POSSESSION vytratily různé kudrlinky, které hlavně Steve předvádí na kytaru. Údajně ani nevyužíval trsátko, což jsem vzhledem k velmi zaplněnému klubu při koncertě neviděl. Byla to mnohem větší syrovost než z desky, afektované vokály Steveovi šly na jedničku, stejně jako pořádně nadelayované UGH! alespoň pětkrát za skladbu. Jako celek mě SPIRIT POSSESSION bavili, ač bych si je uměl představit s čistějším, méně nabasovaným zvukem, navíc například vazba naprosto přeřvala takový rozjezd „Enter the Golden Sign“, který patří k jedněm z nejlepších momentů v diskografii kapely. Možná by SPIRIT POSSESSION i méně špinavosti prospělo, nicméně i tak to byl výborný metal!

Zdá se, že basa se stává v metalu přežitkem. SPIRIT POSSESSION na ni úplně serou, ANTICHRIST SIEGE MACHINE mají očividně nějakou simulaci, případně extrémně nabasovanou kytaru. Obě hlavní kapely večera tedy vystoupily ve dvou, u ASM ale vokály z valné většiny obstarává bubeník Scott Edward Bartley, kterému tedy všechna čest – sypačky jako kráva a do toho se nezamotat ve vokálech, výborná práce. Ne vždy to tedy byla rytmická precizní přesnost, ale na to u war metalu sere kozel. Zejména rychle nasypané palby zněly zabijácky, pod kotlem se topilo solidně, ANTICHRIST SIEGE MACHINE ale často dopřávali fanatikům odpočinek skrze střednětempé tupačky. Agrese to byla solidní, nicméně zvuk kytary bych chtěl mnohem víc řezavější... avšak když si pustíte třeba desku „Schism Perpetration“ (2019), tak to vlastně znělo celkem podobně. Rychta to byla skvělá, akorát tak dlouhá (40 minut?), ale možná jsem čekal, že mě ASM pohltí ještě víc. Přijde mi, že oproti veličinám žánru jim přece jen něco chybí, nemá to až takovou intenzitu... ono úsporné opatření v podobě dvou členů je sice fajn, ale kdyby měl kytarista pořádně najebaný zvuk svého nástroje a do toho tam řezal do kovově znějící basy samostatný borec, výsledku by to podle mě zatraceně prospělo. Nicméně hlukové násilí to bylo i tak slušné a s návštěvou dalšího zdařilého gigu Kreas Promotion spokojenost. Oproti očekáváním ale to hlavní přišlo o dva dny později, dočtete se brzy...


Zveřejněno: 09. 05. 2023
Přečteno:
527 x
Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář