Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

HYPNÖS - Rabble Mänifesto CD 2005 - Swage/Redblack

Death metalová skupina Hypnös si za svoju šesť-ročnú existenciu vydobyla celkom slušné miesto na našej, ale aj zahraničnej scéne. Jej zakladateľom bol Bruno, ktorý v kapele aj súčasne pôsobí ako basgitarista a spevák. V priebehu júla sa zmenila zostava, čo na čas zbrzdilo fungovanie skupiny.  Išlo o odchod ich dlhoročného a vlastne spoluzakladajúceho člena, bubeníka Pegasa, predtým pôsobiaceho aj u Dehydrated (pochádzajúcich z Piešťan).

Momentálne teda zoskupenie funguje vo dvojici - Bruno (basgitara a vokál) a Butch (gitara). Žiadny nový bubeník zatiaľ známy nie je. Nahrávanie prebiehalo ešte v starej, pôvodnej zostave a uskutočnilo sa v berlínskom štúdiu Spiderhouse, pričom o produkciu sa im postaral Harris Johns, ktorý spolupracoval aj s kapelkami ako Helloween, Sepultura, Sodom, Slipknot a Saxon. Preto niet sa čomu čudovať, že zvuk na tomto albe možno označiť ako výborný. Myslím, že ozvučenie je dosť vyvážené a žiadnemu nástroju (rátam aj spev) ukrivdené nebolo.

Objavili sa tu aj hostia, a to konkrétne Wojtek Lisiscki (pôsobiaci aj v Luciferion alebo Lost Horizon), ktorý, rovnako ako aj David M. (ex-Hypnös, Melancholy Pessimism), nahral sólové gitary.

Čo sa týka stopáže CD, album obsahuje 11 skladieb od seba dosť odlišných (ak vám niečo nesadne, je dosť veľká pravdepodobnosť, že iná skladba vám sadne veľmi) a dve videá k skladbám "Drowned in Burial Mud" a "Cleansing Extrema.

Album zaháji intro "The Message", ktoré je myslím, podľa znenia jazyka, v Arabčine a tak si môžme domyslieť, že ide o nejakú spojitosť s terajšou situácou vo svete (ale môžem sa samozrejme aj mýliť). Ale o tom všetkom neskôr.

No, musím predovšetkým povedať, že mám moc rada album "In Blood We Trust" z roku 2000 a tak, čakala som niečo podobného razenia. Došlo k zmene, to čo bolo pre mňa dovtedy na nich neobyčajné, sa mi nejak vytratilo spred očí a ostala len kapela zapadajúca do priemeru lepších death metalových kapiel. Samozrejme, nájdem tu aj skladby, ktoré sa mi naozaj veľmi páčia. Bruno si dal na vokáloch záležať, ak mu teda death metalisti odpustia pomerne vyšší growling, než na aký sme zvyknutí a aký do deathu patrí, podarilo sa mu zvoliť aj správne hlasové efekty vo vhodnú chvíľu, hovorím o akomsi "zastrení hlasu". Ďalej sa môžme stretnúť aj s čistým spevom (neviem, v koho podaní), ktorý rozhodne nepostráda znaky hudobného sluchu a schopnej bránice, pričom tieto veci (bohužiaľ) niektorým spevákom chýbajú. Pokiaľ ide o samotné frázovanie, je takisto na dobrej úrovni, najmä v piesňach ako sú "Cleansing Extrema", "Krieg - The Alpha Paradox", "Supernatural Race Disharmony" a "Black Nymph Reveals" si ho môžem fakt vychutnávať. Pokiaľ prejdem ku gitarám, base a bicím, tak sa nedá vytknúť nič v rytmike ani v technike hrania, čo mi však prekáža je, že ich hustota je v "Drowned In Burial Mud" trošku redšia, ako by mohla byť (a tento "symptóm" sa priebežne objavuje aj v iných skladbách). Sóla nechýbajú, napokon starali sa im o to dvaja hostia a nakoniec, možno aj samotný Butch. Zaujímavou vsuvkou na albe je pieseň "Tribe Fire Rituals", ktorá je len 39 sekundovou súhrou bicích a efektov. Po nej príde na radu song, ktorý sa na pohľad nezdá byť o moc iný, než ostatné, avšak keď človek doň načrie, začne rozmýšľať, čo to za skupinu hrala niečo podobné ako títo death metallers v piesni "Firecult". No a už po prvých tónoch je jasné, že to čo sa šíri navôkol z reproduktorov, nie je nič iné, než cover od skupiny Törr - Kult Ohně, z alba "Kladivo na Čarodejnice" z roku 1989, kedy aj po 16 rokoch má ľuďom ich hudba čo povedať a patrične si ich uctili aj Hypnös. Ide o zaujímavú prerobeninu do "modernejšieho" hávu, za ktorú by sa na nich pôvodní autori nemali vôbec hnevať. Tých, ktorým na death metalovom albe nevadia klávesy, možno poteší ich krátke zjavenie v skladbe "At Death's Door".

Samotné album je prešpikované demagogickými vsuvkami - od príhovorov arabských nábožensko-militantných vodcov, cez príhovory kresťanov, nemeckých "führerov", až po amerických vlastencov.

Hodnotí sa naozaj ťažko.

Čas: 39:26

Tracklist:

  1. The Message
  2. Drowned In Burial Mud
  3. Cleansing Extrema
  4. Krieg - The Alpha Paradox
  5. Tribe Fire Rituals
  6. Firecult
  7. L8x37 (adrenaline code)
  8. Supernatural Race Disharmony
  9. Black Nymph Reveals
  10. The Quisling Celebration
  11. At Death`s Door

www.hypnos.cz


Zveřejněno: 15. 10. 2005
Přečteno:
3518 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Weronyka | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

20. 10. 2005 08:47 napsal/a Dharm
cd
Ikdyž je to trošku o něčem jinym než předchozí výborný alba, mě se to líbí... ikdyž je fakt, že postrádám silný songy, jako třeba Fatal Shine Of Sky, nebo Crystal Purity Of Treachery
16. 10. 2005 17:39 napsal/a marty
cd
pro me je ta deska dost zklamanim a poklesem po predchozich platnach.... :-(