Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

CD 2022, Les Acteurs de l'Ombre Productions / post-black metal / Litva

V několika odstínech šedé vyvedený třídílný digipack charakteristický pro francouzský label Les Acteurs de l'Ombre Productions a poslední počin litevských metalistů s kapucemi na hlavách AU-DESSUS, tohle spojení mi zprvu nějak neštýmovalo dohromady. Francouzský název EP „Mend“, zpěv v angličtině, sídlo kapely Vilnius, kapelní cejch post-black metal nebo světověji blackened post metal. Kdo se v tom má vyznat? Ale primárně záleží na talentu, ne na národnosti nebo jazyce.

Hudbu AU-DESSUS lze definovat jako kombinaci black metalu s vlivy post prvků, posypanou doomovým popelem. Litevci Mantas (zpěv/baskytara), Jokubas (kytara) Simonas (kytara) a Džiugas (bicí) vás ochotně vezmou na projížďku nejrůznějšími emocemi a styly. Jména muzikantů mi připomínají hokejovou formaci litevského nároďáku oslabenou o vyloučeného třeba Cizase na MS skupiny B (možná C).

Prvním a zároveň dosud jediným plnohodnotným albem kapely je „End Of Chapter“ (2017), které následovalo po EP „Au-Dessus“ z roku 2015. Soudě podle názvů písní musí být mezi oběma nahrávkami nějaká spojitost nebo koncept. Na obou vydáních jsou skladby pojmenovány podle latinských čísel. EP „Au-Dessus“ končí římskou V, následující „End Of Chapter“ začíná číslem VI a končí římskou XII. Kapela si dala na čas a připravila jeho nástupce, pětadvacetiminutovou nahrávku čítající pět skladeb, atmosférou a naléhavostí se pohybující v mantinelech nezemského a snového zážitku ztrácejícího se v černém oparu.

„Negation I“ se rozeznívá několika minutami mysteriózní atmosféry ve stylu GODSPEED YOU! BLACK EMPEROR. Strukturovanými, disonantními až lehce sludge akordy vrávoravě předává štafetový kolík svému dvojvaječnému dvojčeti "Negation II". Kytary vřou, zpěvák hrozí, blastbeaty drží oběť pod krkem a bicí obecně testují čistotu mosazi obsažené v činelech, bez skrupulí natahují nešťastníka na skřipec. „Lethargy“ je nejbouřlivější skladba se směsicí chrapláku a guturálu, kterému sekunduje svižné heavy tempo s řezavými kytarami. Bicí si nekladou za cíl ubíjet vás permanentně k smrti brutální rychlostí, ale být silnou rytmikou po boku baskytary se pevnou páteří. Žádná otupělost, jak by mohl název svádět. V „Epiphany“ vyznívá disonance v repetitivním obrazci nejvíce ze všech skladeb. Rozbouřenou hladinu uzavírající „Alienation“ evokuje kultovní PARADISE LOST z období kolem „Draconian Times“ prosté blastbeatů, s čistější, moderní dobou přinášející, produkcí.

AU-DESSUS narvali do pravověrného black metalu trochu toho moderního, bez toho, aniž by porušili černočerný layout. Tvorba Litevců zůstává iluzorně jednoduchá, zkreslená a neúnavně tepající, dává přednost atmosféře před čímkoli jiným. Nemyslím si, že by se kapela zařadila mezi áčkové interprety svého stylu, ale mírně vyniká nad rámec blackmetalové estetiky, což ji opravňuje k tomu, aby rozšířila mapu blackmetalového panteonu dále na východ. Pokud vám v žilách proudí BLUT AUS NORD nebo si děláte radost poslechem REGARDE LES HOMMES TOMBER, budete navýsost spokojeni.

Seznam skladeb:

  1. Negation I
  2. Negation II
  3. Lethargy
  4. Epiphany
  5. Alienation

Čas: 25:27

Sestava:

  • Mantas – zpěv, baskytara
  • Jokubas – kytara
  • Simonas – kytara
  • Džiugas – bicí

Bandcamp
Spotify

LADLO


Zveřejněno: 17. 06. 2022
Přečteno:
562 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář