Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

CD/LP/MC 2021, Les Acteurs de l'Ombre Productions / black metal / Francie

Od roku 2013 existuje francouzský projekt CEPHEIDE, za nímž stojí multiinstrumentalista Gaetan Juif, který si momentálně říká Joseph Apsarah a který se realizuje ještě v dalších pěti šesti kapelách, často rovněž jako jejich jediný protagonista. Vesměs jde o black metaly, tu post-, tu depressive, CEPHEIDE jsou tedy jednou z mnoha Josephových aktivit. A celkem plodnou, demo, EP, split a dva řadové počiny, přičemž ten aktuální vyšel na začátku prosince 2021 u zde na Fobii mnohokrát zmiňovaného francouzského vydavatelství Les Acteurs de l'Ombre Productions na LP, CD i MC; kazety už jsou vyprodány a barevné vinyly taktéž.

„Les échappées“ (česky dle překladače „Odtržení“) obsahuje šest relativně dlouhých skladeb, ale pořád kratších proti jediné na splitku s TIME LURKER, kde „Lucide“ trvala devatenáct minut. Na novince je rekordmanem závěrečná „La nausée“, jež trvá minut devět, ostatní položky přes pět až přes sedm minut, tudíž prostoru na rozvíjení nápadů je v každém songu až až. 

Poslech „Les échappées“ není procházka po rovném asfaltu, ale horská túra „vylepšená“ broděním se divokou bystřinou, přeskakováním z kamene na kámen a plahočením se hustým porostem. Začátek je ještě celkem standardní náklep a běs, jen vokály jsou podivně pokřivené a navíc schované pod nástroji, ale postupně se začíná všechno různě zamotávat a komplikovat. O atmosférickém black metalu se dá určitě taky mluvit, když už jej uvádí metalová encyklopedie, ale já bych se spíše klonil k označení apokalyptický, protože první song je devastace… do okamžiku, kdy všechno ztichne, zvolní se a kytara šetří s tóny i nasazením. Najednou jsme úplně někde jinde, kdesi v post- světě a nicotě. Vrchol prvního songu přichází po „procitnutí“, vrací se dusot bicích a řev šílence, pozornost na sebe ale strhává kytarová práce – zvuk nástroje je specifický a zajímavý. Podobně podivně se kytara projevuje v druhé „L´Oubli“; zpočátku buduje takřka aristokratickou atmosféru, jenže je tu překážka, která brání tomu, aby se melodie rozvinula, a tou je opět Josephův hlas připomínají naříkajícího šakala. Do toho jedou blast beaty, ale nechybí ani pomalejší pasáž, o které nedokáži napsat jiné slovo než post-. 

Zajímavý je určitě fakt, že při počátečním seznamování s albem jsem se s ním pral, moc mě nebavilo a připadalo překombinované, nesourodé a obtížně uchopitelné. Ale ono to tak často bývá, „těžko na cvičišti, lehko na bojišti“, takže se postupně na té horské túře cítím mnohem lépe než na rovině a pevné půdě pod nohama. V úvodu „L´Ivresse“ si připadám jako v mlžném oparu nad lesní mýtinou, ale rychle musím pryč, protože se objevují nějaká strašidla, kterým z očí nic dobrého nekouká… tady už se bez debat potácím v ranku avantgardního black metalu a je otázkou vůle, jestli se z něj vymotám, nebo to vzdám… Chvílemi je to totiž poměrně ubíjející – tady si vrchní CEPHEIDER vybral slabší chvilku. Aby vtáhl posluchače zpátky do děje, vytahuje na chvíli stravitelnější produkci, ale je to jen taková vábnička, která se opět láme do světa, v němž se světelné paprsky vyskytují jen sporadicky, když proniknou hustými mraky. 

„Les cris“ je zpočátku speed black metal. Teatrální úvod jak z nějakého obskurního varieté, ale song se postupně opět různě přelévá, přičemž slovo „přelévá“ mi přichází na mysl i v úvodu závěrečné „A nausée“, která mi nepůsobí nevolnost (jak asi zní český překlad), ale přenáší mě na moře, zpočátku klidné, aby záhy došlo k podmořské erupci a tsunami, které ale postupně ztrácí na síle. 

Z uvedeného popisu je asi jasné, že CEPHEIDE je celkem extrém, který většinou působí velmi zajímavě, ale místy se dostává do slepé uličky; naštěstí z ní vždycky dokáže vycouvat. Hledači podivna a fanoušci neotřelých forem černého kovu asi budou jásat, ortodoxové naopak otráveně mávnou rukou. Já jsem blíž těm spokojeným; že bych jásal, říci nemohu, ale v řadě míst alba si produkci Josepha Apsaraha užívám a na určité pasáže se těším, některé mi ale pod nos nejdou.

CD vyšlo jako klasický LADLO digipack, tzn. šest stran, čistá grafika a originální titulní motiv. Chybí ale základní informace, uvedeno je jen nějaké povídání ve francouzštině. 

6,5/10

Seznam skladeb:

  1. Le sang
  2. L´Oubli
  3. L´Ivresse
  4. Les larmes
  5. Les cris
  6. A nausée

Čas: 42:52

Sestava:

  • Joseph Apsarah – music, texts, recording and mixing 

Facebook
Bandcamp

LADLO

 


Zveřejněno: 27. 01. 2022
Přečteno:
626 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář