Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

Minulý piatok sa opäť Žilinou pohla čierňava. Zišli sa tu totiž metalové duše z ďalekých aj neďalekých krajov, aby si pozreli fínskych velikánov NIGHTWISH. Športová hala sa dosť slušne naplnila, ľudí sa počítalo okolo 2500.

A tak mohol začať večer plný emócií a nedočkavosti, ale o tom potom. :-)

Ako prvá sa postavila na pódium sebranka z Brna, ktorá si hovorí NEMESIS. Odohrali množstvo coverov od rôznych heavy metalových superstars - aj samotná kapelka sa orientovala na heavy metal. Odohrali aj nejaké veci zo svojho nového alba, ktoré som zhodnotila celkom pozitívne, až na ich inštrumentálnu skladbu, ktorá na mňa pôsobila dosť chaoticky. Čo sa týka designu kapely, spevák bol klasicky heavy metalového výzoru - nechýbali kožené nohavice a potriasanie hlavou s pompéznym rozhadzovaním rukami, ale nebolo to zas preafektované nejak moc, takže vcelku slušná pódiová show (no a však treba, keď pár metrov ďalej stojí kameraman). ČO sa týka jeho spevu, tak občas mal problém zvládať, aj keď je fakt, že bol veľmi zle nazvučený a na tvári mu bolo vidno, ako sa musel premáhať a kričať, aby vôbec ho bolo počuť. Celkové vystúpenie kapelky by som ohodnotila ako na počutie na koncerte vcelku príjemné... A bubeník si to celkom pekne odsýpal, takže patrí mu pochvala. Z tých coverov, čo hrali, si pamätám, že tam zaznelo slovo Stratovarius, ale ja sa moc v heavy metale nehýbem, takže vám bohužiaľ nepoviem viac...

Keď predkapela dohrala a opustila pódium, aj ich aparatúra začala pomaly miznúť a technici kapelky Nightwish začali pomaly rozkladať ich nástroje a všetko zvučiť. Netrvalo to dlho, celkový čas bol zhruba 10-15 minút, čo bolo dosť na to, aby sa väčšina ľudí začala schádzať pod pódiom. Po chvíli som sa tam pridala aj ja s pár ľudkami a začalo sa dlhé-predlhé únavno-neúnavné čakanie, kedy sa ešte nič netušiaci ľudia tešili na skorý príchod kapely. Od deviatej v dosť vážnej tlačenici prešľapovali z nohy na nohu, no keď kapely stále nikde nebolo, nervozita začala stúpať, na pódium začali lietať toaleťáky a prázdne obaly z umelohmotných fliaš. Zahájilo sa protestné pískanie a keď sa nezaplnilo pódium ešte ani pred desiatou, ľudia si začali rezignujúco sadať na podlahu, ja som s milým "kotol" úplne opustila a šla si sadnúť na sedačky v ŠH. Okolo 22:00 sa rozsvietili modré svetlá a odhalili vkusnú scénu, ktorej motívom bol obal ich posledného alba "Once", ktoré vyšlo minulý rok - a teda kruh, v ktorom bol nakreslený akýsi stĺp, hádam gotický a na ňom mal na rukách hlavičku položenú malý anjel. Začali vychádzať aj dymy a to už predznamenávalo, že kapela sa poberá na pódium a veru som sa nemýlila... AKo prvá vyšla Tarja a po nej zvyšok skupinky. Hrali tam v zostave, ktorú hádam ani nie je treba predstavovať, ale ja si aj tak tú "námahu" dám. ;-) NIGHTWISH tvoria tieto postavičky: Tarja Turunen ako vokalistka, gitarista Emppu Vuorinen, Tuomas Holopainen za klávesami, bubeník Jukka Nevalainen a basgitarista Marco Hietala.

Keď vyšla Tarja na pódium, úplne mi podskočilo radosťou a nadšením srdiečko a aj som im odpustila to predlhé naťahovanie ich vystúpenia. ;-)) Bola úplne krásnučká, objavila sa útlučká (pár kíl viditeľne zhodila :-) ) vo svojom žltom pláštiku, ktorý za ňou vial a prekrásne sa na všetkých usmiala, ach jaj... :-) Tieto úsmevy rozdávala počas celého vystúpenia, pri spievaní sa pekne vlnila, prechádzala sa po pódiu alebo sem tam trošku potancovala, no proste úplná víla... Mikrofón mala výborne nazvučený, takže jej operný hlások vyznel v celej svojej kráse a ukázala že to vo svojom obore umí, ako málokto (aj keď podaktorí so mnou možno nemusia súhlasiť)... Poza ňu behali Marco a Emppu, hádzali príjemné ksichtíky do publika, Marco to striedal so svojim prenikavým vlnivým hlasom a tak obaja páni s gitarami, či už basovou alebo elektrickou, predviedli okrem svojich hudobných kvalít aj výbornú pódiovú show... Tuomas pohadzoval hlávkou ako o život a rovnako o život hral aj na klávesách a vyludzoval tóny, ktoré v ŠH zneli úplne neskutočne.. Bubeník Jukka si svoju úlohu užíval, pomedzi si pokrútil paličkami a takisto nešetril úsmevmi... Aj keď Emmpu mu tú jeho hru na bicie moc neuľahčil, keď mu raz bicími poriadne zatriasol :-) Proste vystúpenie plné dynamiky a pohybu... Veď nakoniec Nightwish už majú nejakých tých pár koncertov za sebou... :-) Celé vystúpenie sa nieslo vo veľmi veľkolepom a emotívnom duchu...čo sa odrazilo teda aj na mne, keď pri piesni Ghost Love Score som mala čo robiť, aby som sa tam nerozplakala ako malá. :-) Keď kapelka odohrala svoj set, Tarja bola odvedená svojim manželom v momente na hotel, čo sklamalo dosť fans... Mne to až tak ľúto nebolo, stále som ešte bola úplne mimo z ich vystúpenia. ;-) 100 minútový set skončil so všeobecnou spokojnosťou ako bolo vidieť, či už u publika alebo u kapely. Zahrali nasledovné vecičky:

z Wishmaster (2000):

  • * Sleeping Sun
  • * Wishmaster
  • * Kinslayer

z Over The Hills And Far Away (2001)

  • * Away (tu si nie som istá..)

z Century Child (2002)

  • * Slaying The Dreamer
  • * Bless The Child
  • * Ever Dream
  • * The Phantom Of The Opera

Z Once (2004)

  • * Dark Chest Of Wonders
  • * The Siren
  • * Kuolema Tekee Taiteilijan
  • * Ghost Love Score
  • * Nemo
  • * Wish I Had An Angel  

Nechýbal cover od Pink Floyd - Highest Hope, obstojne zahratý, kým sa Tarja medzičasom prezliekala. :-) Tento koncert bol určite skvelý (nielen) kultúrny zážitok a vidieť Nightwish odporúčam naozaj každému, napriek tomu, že ohlasy na ich posledné koncerty v ČR neboli niektoré až tak pozitívne, tu kapela obhájila svoju pozíciu na sympho-speed metalovej scéne a určite si ich rada pozriem aj nabudúce. :-)


Zveřejněno: 22. 09. 2005
Přečteno:
4064 x
Autor: Weronyka | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

28. 09. 2005 19:34 napsal/a corbow
to kotel
kazda muzika je muzika, kdyz je dobre zahrana, to ale vetsina tehlech kapel neumi....a v tom je prave ten zakopanej pes
28. 09. 2005 18:52 napsal/a Hanka
to kotel
Zatim tu jen haníš náš vkus o kterém nic nevíš, haníš punk, grind, death metal, tak co se ti vlastně líbí? Hoď do placu nějaká jména inteligentních, netupých a neagro kapel, který máš rád. Třeba to tuhle diskuzi příjemně obohatí.
28. 09. 2005 14:13 napsal/a MP
kotel, kotel...
..bez urazky, no hus si riadna, to je pravda.
28. 09. 2005 14:08 napsal/a kotel
to weruska
gagaga :)))))))))
28. 09. 2005 14:06 napsal/a kotel
?
a priste uz budu vedet, nez se pustim do cteni neceho, ze se mi to nebude libit? to snad nemyslis vazne? :))) ad Nemesis - at si kazdy udela obrazek sam a porovna, jestli jsou ukazky na jejich webu stejne agro jako na webu "konkurencnich" speed kapel v CR. ja respektuji tvuj nazor, ze jsou vsechny speed kapely v CR hruza - ty prosim respektuj muj nazor, ze punk a grindcore neni hudba (o jinych ceskych vesnickych death metal hruzach se ani nebavit, umelci na kvadrat). :))) howk