Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

CD 2021, vlastní náklad / heavy metal / Česko

Je to skoro přesně 5 let, co jsem zde rozebíral debutovou nahrávku západočeské heavymetalové party V.P.O.ho, kterou bylo třískladbové demo nazvané „Jsme V.P.O.ho“. A po uplynutí právě zmiňované doby se kapela znovu přihlásila o slovo se svým prvním řadovým počinem, jímž se stalo CD krátce a výstižně pojmenované „Boj“. Na něm skupina předkládá posluchačům osm skladeb ze své vlastní autorské dílny, mezi nimiž jsou znovu natočené i všechny tři kusy z dema z roku 2016.

Neznalým tvorby V.P.O.ho se možná v první chvíli bude zdát počet písní nízký, ale zainteresovaní jistě vědí, že songy kapely jsou standardně delší stopáže, tím pádem album i tak přináší takřka třičtvrtě hodiny muziky, což si myslím, že je dostatečná porce. Co si matně vybavuju, tak právě přílišná délka skladeb (dle mého úsudku) byla jednou z věcí, která mi u dema poněkud vadila, takže jsem byl docela zvědavý, jak na mě hudba bude s odstupem několika let působit tentokrát.

V prvé řadě mě zaujala instrumentální vyzrálost a sehranost skupiny, která z CD doslova čiší. Je slyšet, že kluci už toho mají společně mnoho odehráno a od opakovaně uváděného dema se co do kvality provedení písní ještě dál posunuli. Na mém dojmu má jistě značný podíl i vynikající zvuk, který tentokrát nepochází (pro mě možná trochu překvapivě) od Miloše Doležala, ale od dalšího domácího mistra zvukaře Honzy Kapáka z jeho čestického Hellsoundu. Ten kapele ušil dokonalý zvukový kabát, jenž naprosto koresponduje s dnešní dobou, zároveň však nechává vyniknout i osmdesátkovým a devadesátkovým vlivům, které jsou v tvorbě V.P.O.ho nepřeslechnutelné. A i když v muzice skupiny tyto vlivy hrají značnou roli, tak oceňuji, že v celkovém kontextu na mě nepůsobí jako nějaký bezduchý revival, ale naopak jako docela svěží heavymetalový vítr přinášející mnoho zajímavých melodií. Pokud jsem zmínil kvalitní instrumentální stránku, tak stejně dobrý pocit mám i z té vokální, kterou obstarává kytarista Dušan, za podpory basáka Petra. Zpěv je správně řízný, zároveň krásně srozumitelný a do muziky dobře sedí.

Žel, můj problém z minulosti, týkající se stopáže písní, chtě nechtě přetrval (úsměv) a ač jsem se sebevíce snažil a přestože jsou jednotlivé kousky vyšperkované příjemnými kytarovými sóly, tak těch osm dlouhých věcí za sebou je na mě prostě moc. Paradoxem asi je, že mi ta délka nevadí u závěrečné, nejdelší skladby „Andělská křídla“ (6:30 min.), která mě hodně oslovila, ale spíše u válů, jež už znám z minulosti, jako je „Boj“ nebo „Za co se platí“. Ale je evidentní, že klukům takováto struktura a složení písní vyhovuje, a pokud to baví i jejich fanoušky, je potřeba tuto skutečnost vzít jako realitu.

Nahrávka je opatřená solidně graficky zpracovaným obalem (Radek Popel Design), včetně 12stránkového bookletu obsahujícího i kompletní texty.

Pánové z kapely V.P.O.ho mě svým debutovým CD určitě nezklamali, v podstatě mi na mnohem větším vzorku než před 5 lety předvedli, že si za svou muzikou stojí a že ji dělají rádi. Já jsem sice nějakou svou výtku vyjádřil, ale celkově vzato se mi dostalo toho, co jsem očekával, takže ve výsledku dávám 6 a půl bodu.

Seznam skladeb:

  1. Nechci dál
  2. Tak už teda běž
  3. Za co se platí
  4. Sniper
  5. Osud
  6. Svědomí
  7. Boj
  8. Andělský křídla

Čas: 43:42

Sestava:

  • Dušan Bukvic – zpěv, kytara
  • Hynek Bukvic – kytara
  • Petr Vrzal – basa, doprovodný zpěv
  • Vláďa Vlček – bicí


Bandzone
Facebook
 


Zveřejněno: 23. 12. 2021
Přečteno:
893 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář