TELEPATIE VI

digital 2021, vlastní náklad / progressive metal / Česko

Možná si vzpomenete, jak jsem se na konci recenze BETWEEN THE PLANETS zamýšlel, kolik dalších dveří objeví otevření těch prvních a vyhrožoval vlomením do apartmánu s označením MINDWORK. Slib plním, zbavuji oděv třísek a bloudím očima po místnosti. Je tu útulno a budu se cítit dobře, nebo vydržím pár zdvořilostních minut a rychle pryč?

MINDWORK začali svou historii psát v roce 2007 a krom dema „Inside The Consiousness“ se podařilo vytesat do kamene dvě plnohodnotná alba „Into The Swirl“ a „Eterea“. Těžko najdeme pochybovače, který by vyvrátil fakt, že centrálním mozkem je kytarista a zpěvák Martin Schuster. Ten je zároveň polovinou dvojice, jež je s kapelou spojena od prvopočátků až do časů současných. Věrným druhem, druhou půlí a bez diskuzí skvělým bubeníkem je Filip Kittnar. Že se nejedná o projekt, ale kapelu se vším všudy, potvrzují další dvě jména, a to Jiří Rambousek na kytaře a baskytarista Dominik Vozobule.

Dvířka do sedmnáct minut trvající progresivní extáze „Cortex“ otevírá intro „Beyond The Cortex“. Prsty pobíhají po klaviatuře a jestliže je album věnováno lidské psychice, respektive jejím temným zákoutím, zde zdá se vše v pořádku a mysl je klidná. S nástupem „Depersonalized“ a záseky štiplavých kytar doposud jasná obloha zčerná na uhel a začíná převládat neklid, strach a nervozita. Byl by hřích nezmínit, že skladba nabízí speciální laskominu fanouškům nesmrtelných legend DEATH, když ji svým sólem ozdobí Bobby Koelble, jež svůj kytarový otisk zanechal na desce „Symbolic“.

Když jsem pročítal materiály z dob před hibernací, nejčastěji padala jména OPETH, CYNIC a snad i výše zmínění DEATH. Může být, ale abych se jen nedržel vyjmenovaných vzorů, nebojím se přidat MASTODON, IHSAHN a světe div se, vnímám i lehký dotek depresivců ALICE IN CHAINS. Je těžké ukázat jedním směrem, když samotní MINDWORK nepřekročitelné hranice buď nemají, a jestli ano, tak sakramentsky roztažené.

„Last Lie Told“ vypráví příběh duševně nemocného člověka a jeho zvrácené touhy srovnat si s nenáviděným politikem účty. Znovu musím ocenit atmosféru písně, kdy doslova cítíte, jak je šílencova mysl pohlcována a trávena. 

V příměru k závěrečné „Grinding The Edges“ mi nejsilněji vyskakovali MASTODON, respektive období alba „The Hunter“ a dál. Stejně jako u předchozích dvou kusů, i zde smekám pomyslný klobouk, s jakou lehkostí a samozřejmostí mne MINDWORK zatahují do bažin mezilidských vztahů.

S EP „Cortex“ jsem zažil lehké deja vu. Není to tak dlouho, co jsem se na stránkách Fobie rozepisoval o návratovém minilabu SUPREME CONCEPTION a krom několika společných technikálií se cítím zasažen podobnou, nebo ještě lépe o něco větší intenzitou. Stejně jako u SC vidím i zde největší slabinu v délce nosiče. 

V původním plánu jsem zamýšlel, že pro délku necelých sedmnácti minut zanechám číselného bodování, ale „Cortex“ mi natolik zalezlo pod kůži a tak přesně trefilo mou hudební DNA, že by bylo škoda se s vámi o svou první desítku nepodělit. Skvost!

Seznam skladeb:

  1. Beyond The Cortex
  2. Depersonalized
  3. Last Lie Told
  4. Grinding The Edges

Čas: 16:41

Sestava:

  • Martin Schuster – guitars, vocals
  • Filip Kittnar – drums
  • Jiří Rambousek – guitars
  • Dominik Vozobule – bass

Facebook
Bandcamp

 


Zveřejněno: 04. 11. 2021
Přečteno:
1367 x
Hodnocení autora:
10 / 10

Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

06. 11. 2021 08:24 napsal/a Johan
Cortex
Pěkná recenze na pěknou nahrávku. Škoda, že album není delší...