Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

29. 7. 2021, Pardubice

Tak na tento den, vlastně spíš na jeho večerní část, jsem se ohromně těšil. Do nedalekých Pardubic se totiž chystala družina PAČESS, aby vůbec poprvé nabídla živé provedení skladeb, z výborného alba „Poupě“. Je to plus minus rok, co jsem na borce zavítal do jaroměřského Nároďáku a přesto, že se to tehdá neobešlo bez lehčích komplikací, o potenciálu seskupení jsem nepochyboval.

Vystoupení se stalo součástí projektu Léto na Příhrádku a milým překvapením byl volný vstup, tudíž zadara. A nebylo jediné. Už samotný název akce a umístění dávaly tušit, že půjde o historickou část města, ale výběr místa nám vzal i tak dech. Nevelké náměstíčko je opravdu kouzelným místem a nevím jak jiným účinkujícím, ale vystoupení PAČESS slušelo moc.

Logicky jsem očekával, že aktuální album zabere největší prostor a k mé velké radosti tomu tak bylo. Navíc hned ze startu vypálili mou nej „Jako most k lidem“ a byl jsem lapen. Chymus byl od začátku v naprosté pohodě a chybky v podobě blbnutí textů lze přičíst na vrub prvnímu vystoupení po dlouhé době. Krom toho si to u mne vyžehlil luxusním podáním titulního songu „Poupě“. Už jsem tuším zmiňoval, že mne baví, jak je, bez diskuze soudržné těleso se společným cílem, tvořeno výraznými individualitami. Soustředěný klávesák Čed, přesný úderník Filip s vizáží synka z lepších rodin, Hetfieldovo dvojče z mladých let mr. Pačess, mazák Paramba a kytarový mág Kubýk. Posledně jmenovaný mne asi nepřestane udivovat rozkročením napříč styly a precizností, s jakou sází všeliké vyhrávky a sóla. Však on Krusty ví, koho si do FORGOTTEN SILENCE vzal. 

Po úvodním bloku čerstvých skladeb se zamířilo ke starší tvorbě. „Zoigl“ zastupovaly „Dějství prvé“ a „Dějství třetí“, z „Trapisty“ zazněla „Černý šat oblékám, v klášteře vystírám“, které živá produkce více než sluší, je energická a má gule. Jestli se nemýlím, a tady si fakt nejsem úplně jistý, reprezentantem prvotiny „Monte Liliorium“ se stala „Smutná láska rytíře Licka z Lilče“, ale bylo-li to tak, nejsem k ní z neznámého důvodu schopen vydolovat z paměti sebemenší postřeh. Z plánovaných šedesáti minut už zbýval jenom dílek a „Tadeus“ byl vybrán, aby vydařený večer zakončil.

Jasně, jako u v podstatě jakéhokoliv vystoupení i tady se daly naleznout mouchy, kdy například Čedův instrument nebyl skrze kytarovou hradbu moc ke slyšení, sem tam se sáhlo vedle, občas to zaskřípalo Chymusovi, ale to vše jsou prkotiny ve srovnání s energií, kterou do vás borci tlačí,a o dobré náladě a všelijakých legráckách ani nemluvě. 

Někdy se stane, mám-li velká očekávání, že se při návratu domů přistihnu, jak si říkám, no dobrý to bylo, ale… 
Tak tentokrát bez ale, dobrý to bylo!

Fotografie: Vanda Vávrová

   

 


Zveřejněno: 03. 08. 2021
Přečteno:
1129 x
Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

04. 08. 2021 11:31 napsal/a Vanda Vávrová
S kolegyní Denisou Metelkovou jsme pořadatelky Léta na Příhrádku. Moc díky za recenzi!
04. 08. 2021 01:03 napsal/a Herr Fritz
Bury je trdlo! Tohle vymyslel..
VADER mají nový videoklip ke skladbě "Blood Of Kingu" z nedávno vydaného remasterovaného debutního alba "De Profundis". Bury hehe
03. 08. 2021 14:36 napsal/a jsemtutajne
Bylo to naprosto úžasný. Byl to první metal na Příhrádku. Doufejme, že ne poslední.