Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

Nové album „Poupě“ z různých úhlů Pačessovými slovy...

Zdravím Pačessi. „Zoigl: Zugabe“ se v přehrávačích sotva stačil rozehřát a těleso PAČESS vrhá do náruče fanouška další dílko s názvem „Poupě“. Jistě namítneš, že „Z:Z“ toho zase až tak nového nepřineslo, přesto je takováto kadence docela unikát… tři roky – tři alba.

Ahoj, je to pravda. Po vydání LP „Zoigl“ se hromadily dotazy, jestli vyjde album i na CD. No a když jsem dostal šílenej nápad natočit „Chramosila“, tak se to spojilo se zmiňovaným „Zoiglem“. Tři alba za tři roky je dost a máš mé slovo, že teď pár let nic nevydáme.

Postavu pana Poupěte lehce přibližuji v recenzi. Kdy zkřížil tento mistr cestu tobě a čím tak zaujal, že jsi se jeho životní pouť rozhodl zhudebnit?

To jméno jsem začal reflektovat již před mnoha lety. Reálně a fyzicky mi zkřížil pan Poupě cestu, když jsem dorazil do budovy VUPSU v Praze na nějaký senzorický seminář pravděpodobně v roce 2013. Jeho socha se tyčí v patře této budovy a je stejně majestátní jako František Ondřej a jeho kult! Byl to reformátor a opravdová osobnost pivovarství. Dokázal toho opravdu hodně. Materiál by to mohl být na celou koncepční desku, ale rozhodli jsme se mu věnovat dvě skladby („Poupě“ a „Jménem lilie“).

Najdeš v některém ze současných sládků podobného bojovníka za kvalitu pivního moku?

Domnívám se, že většina sládků bojuje za onu nutnou kvalitu piva, ovšem ne všem se to daří. Dnes je to úplně odlišné než za časů Poupěte. On ten Poupě byl v té době takovej heretik. Představ si, že ten borec napsal knihu o tom jak vařit pivo. To se tehdy nenosilo. Řemeslo se učilo v praxi a informace se předávaly od Starých jen pro nastupující sládky. Veřejně se moc nešířily a sládci si ten svůj um tutlali a nedělili se o své bohaté zkušenosti. A ano, lze najít mezi současnými sládky inovátory a opravdové harcovníky a dříče!

Jak probíhalo samotné nahrávání a kterému studiu vděčíme za vydařený sound alba?

Velice nepříjemná zkušenost. Vyškovské studio Davos se tehdy stěhovalo do nových prostor, tak jsme byli nuceni kočovat. Bicí se točily v Brně u člověka, který alespoň mně vůbec neseděl. Kytary jsme s Kubou odjeli natočit ke Staňovi Valáškovi do Šopy, tam bylo vše v pořádku. Navíc nás neustále kontroloval veleslavný Otyn z Davosu. Zpěvy jsme natočili v provizorním studiu, ovšem opět s Otynem. Výslednej zvuk dělal zase on. Já jsem s ním točil snad už před 100 lety, když mi bylo ještě náct a je to fakt borec, kterej šel hodně nahoru. Ostatní kluci z kapely s ním točí také rádi, tak není důvod jezdit někam jinam.

Pokud si dosavadní tvorbu PAČESS projdeme album po albu, rozhodně lze zkonstatovat, že nepatříte mezi spolky, které zůstávají stát na místě, neustále míříte dál a určitě nezůstanu stát osamocený s názorem, že je aktuální počin nejen tím nejvydařenějším, ale v dobrém slova smyslu i nejpísničkovějším. Souhlasíš, když „Poupě“ označím tímto termínem?

Nemám důvod ti to vyvracet! Album není zatíženo žádným konceptem a je podle mě takové uvolněnější. Pravděpodobně nevytváříme nic extrémně neotřelého a nového. Je to furt d moll stokrát jinak a ty vlivy jsou tam zcela očividné. Pokud vnímáš, že se neopakujeme, tak je to fajn. Hodně tomu pomohlo zařazení kláves a hlavně skladatelské příspěvky kytaristy Jakuba. Dle mého názoru je „Poupě“ docela barevné, co se týče nálad a atmosféry, a v celé PAČESSÍ diskografii zaujímá asi tu lepší pozici. Paramba tvrdí, že Opus Magnum teprve napíšeme, tak snad to přijde.

Jistě se nedostaneme do sporu, když vychválím Chymusův výkon. Na „Trapistovi“ se k mikrofonu stavělo pěvců hned několik, příchod zmíněného toto změnil a aktuální nosič je dostatečným důkazem, že to byla dobrá volba. Rozkvět Chymusova hlasu vzešel z tvých požadavků, nebo hledal, až našel?

Když máme v kapele zpěváka, tak proč zvát hosty! Ne že by mě nebavilo poslouchat hlas Morbivoda, Blackoshe nebo Zdeňka Černýho, ale Chymus zastává svoji pozici skvěle a právě ten rozkvět slibuje snad rozmanitý projev. Chymus udělal od „Zoiglu“ ve svém zpěvu hodně velkej pokrok. Bylo pro něj určitě těžký přejít do českého jazyka a když si poslechneš „Zoigl“, následně „Chramosila“ a pak aktuální desku, tak slyšíš, jak se ten frajer i ve svým věku vyvíjí. Ve studiu jsme zkoušeli různý podoby a barvy jeho hlasu a pan inženýr v sobě našel něco nového a to dost ovlivnilo celkové vyznění desky.

Pojďme jednotlivým písním nahlédnout pod pokličku. Vybavíš si momenty, kdy a za jakých okolností tě políbila múza a dala té které skladbě vzniknout?

„Poupě“: Excelentní intro a následné typické PAČESSÍ d moll. Skladba se musela prostě stát titulní. Je dokonalá! Premix slyšelo pár kamarádů a chválili jakýsi můj rukopis. Všichni nechápali, když jsem jim pověděl, že jsem v tomto songu nesložil vůbec nic. Celá skladba je Jakubova a když jsem mu říkal, jak ji přisuzují mně a zabretal jsem cosi o rukopisu, tak odvětil, že hrát jako Pačess je docela snadný! Je prostě frajer!

„Sommelier“: Inspirací pro tuhle skladbu se stal můj kamarád pivní sommelier a obchodní sládek jednoho velkého pivovaru. To zběsilé tempo skladby mi připomíná pivní smršť po degustacích v Kongresovém centru v Praze. Navštívili jsme poté pár pivních barů a tlachali do rána. Po probuzení na hotelu jsem nechápal, co se to dělo a nemohl jsem do odpoledne prakticky fungovat. Můj velezkušený kamarád hned časného rána sedl na letadlo a letěl pracovně někam na východ.

„Jako most k lidem“: Opět příběh ze života. Je o fantastické duši! O dámě, která se sem tam objevuje na obálkách časopisů či se mihne občas v televizi. O popularitu nijak nestojí. Je to renesanční žena! Mimo jiné je farářkou, vaří pivo a včelaří a je zkrátka vskutku inspirativní! Seznámili jsme se u kamaráda ve vinotéce. Zkuste uhodnout, kdo je to ten Černý mistr co sklínku leští? Hudebně asi nejtemnější věc jakou jsem složil.

„Butan-2,3-dion“: Přímočará a nekomplikovaná, možná až stupidní skladba. Ta rifařina v ní je dost úsměvná, ale skladba nás bavila, tak jsme ji nechali na desce. A co říct o textu? Je to o tom českým „pokladu“. Mastrštyk z roku 1842, který nelze přehlédnout. Do skladby jsme s Chymusem dostali trošku více sarkasmu, než je povoleno a snad se na nás ortodoxní nebudou zlobit. Podotýkám, že při psaní této písně nebylo ublíženo ani jedné tolik typické zelené lahvičce a nebyl naší návštěvou zostuzen jediný Lokál!

„Tadeus“: Ironie a sarkasmus pokračuje i v docela vážné tématice. Skladba je věnována Tadeáši Hájkovi z Hájku – to je zcela očividné. Náš příběh je vyfabulovaný a nemá nikoho zesměšnit. Hájek to jistě s Rudolfem II. neměl lehké, ale to, co popisujeme, se asi nestalo. I když… 
A proč se dostal na naši desku? Napsal pravděpodobně na našem území úplně první spis O pivu De cerevisia eiusque conficiendi ratione. Skladbu jsem skládal už možná pod tlakem na konci předprodukčního nahrávání a myslím, že jsem sjížděl zrovna diskografii THERION a Patti Smith. Každopádně jsem tak mizernej muzikant, že tam to ovlivnění bohužel asi nejde slyšet. Zakomponování cembala byla nutnost! Zvyšte pozornost nad vynikající basovou linkou legendárního Parambuchy!

„Reinheitsgebot“: Sypačka jako blázen. Genius a talent v naší kapele „FORGOTTNÍ Kuba“ složil skladbu, kterou klávesista Čed okořenil nezapomenutelnou harmonikou, kterou jsem použil i na „Zoiglu“. Chymus vtipně a nezaujatě sděluje náš názor na „Zákon“. Věnovat se tomuhle tématu mě napadlo pravděpodobně na cestě mezi Norimberkem a Bamberkem. Pravděpodobně v tamních pivnicích Spezial či Mahr ´s Bräu

„Jménem Lilie“: Dost náročná skladba. Text popisuje již to veselejší období F. O. Poupěte a tu metaforu s lilií netřeba nijak vysvětlovat. Jde ruku v ruce s obalem desky a nechává vzpomenout i na fragmenty minulosti z desky „Monte Liliorum“, či kapesník s vyšívanou liliíí z „Zoiglu“ se také patří zmínit! Hudebně dost podobná práce jako na „Chramosilovi“, který byl zlomový v podobě psaní společného materiálu. Skladba totiž vznikla vlastně na zkušebně společným hraním.

Doteď platila rovnice, PAČESS = příběhy blízké pivovarnickému řemeslu. Plánujete si tento rukopis zachovat, nebo už teď tušíš, že jde o téma, které se časem vyčerpá a rozhlížíš se po jiných zdrojích inspirace?

Uf… No rádi bychom u toho piva zůstali, ale je to trošku takový bruslení na tenkým ledě a trnu u každýho tématu či textu, abychom už nepřešlápli.

Co PAČESS a videoklipy? Nemám na mysli již vyvrhlá lyric videa, ale spíš nějaké velkolepější ztvárnění zajímavých příběhů. Nehoní se vám podobný nápad mozkovnami?

To víš, že jo. Má představa je velkolepá a potřeboval bych na ni štáb a desítky herců. Mluvíme o tom už dlouho a něco již náš šikula každým coulem Chymus připravuje. Snad to dopadne a brzo se na to vrhneme.

Kde všude, v nejbližších měsících, může fanoušek lačný živé prezentace „Poupěte“ ukojit svou touhu?

Popravdě už jsme zrušili kvůli Covidu asi 40 koncertů a jsem jaksi otupělý k tomuto tématu. Každopádně vše je na webu a pokud se nepletu, tak jsou avizována města Pardubice, Svitavy, Rýmařov a Brno.

Moc díky za čas strávený nad mými otázkami a zajímavé odpovědi.
Ať se daří!

Já děkuji a přeju mnoho pozitivních chvil.

RECENZE

www.pacess.cz
Facebook
Bandzone
YouTube


Zveřejněno: 04. 07. 2021
Přečteno:
1048 x
Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář