Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CD 2020, Slovak Metal Army / death metal / Česko

Turnovská PURNAMA, která vznikla v roce 2011, má na svém kontě dvě alba. Loňské CD „Flame of Rebellion“ zrecenzoval redakční šéf Johan a souhlasím s ním do poslední tečky, neboť, cituji, „se jedná o pestrou práci, která nenudí". A jak si nejde nepovšimnout, dostal jsem na recenzi druhé album. Respektive debutové „Lioness", což sice postrádá smysl, ale vzápětí vysvětlím.

Znovuvydání alba „Lioness" (první náklad vlastními silami v roce 2017) je vlastně takovou odezvou na vítězství v soutěži Spark Fresh Blood, kde byla jako hlavní cena vylisování tisíc CD zdarma. A díky velmi aktivní firmě Slovak Metal Army se PURNAMA dočkala vydání debutu, který obsahuje, cituji, „oproti původnímu holému digipacku plnohodnotný booklet s texty a fotkami právě z období, kdy ,Lioness‘ vznikala". Kytarista a zpěvák v jedné osobě Jakub Viták dále říká, že od debutu k nové desce ušli velký kus cesty a že se hodně posunuli a dodává:. „Došlo také k obměnám dvou původních členů kapely, kteří s námi z rodinných důvodů už nemohli stíhat naše tempo a právě i jim chceme reedici ,Lioness‘ ze srdce věnovat za vše, co pro PURNAMU v začátcích udělali." 

Osobně si nejsem jistý, kdy jsem tuto smečku poprvé zaregistroval, ale s příchodem druhého CD určitě. (úsměv) Prvotním poslechem alba „Lioness" nejde nepřehlednout extrémní dominanci bicích a to v tom směru, že na povrch moc vyčnívá basový buben, přičemž po technické stránce zde zůstává jen menší nevýrazná stopa. S bubnem je nepřehlédnutelná vokální stránka hřmotného growlu, a což nebývá až tak samozřejmé, album přináší na debut zajímavé riffy.

Hned úvodní „Acheron" je agresivní jízda, která vlastně skončí až s posledním štychem. Jak jsem se již zmínil, tak výrazné bicí, které převyšuji ostatní nástroje, ne vždy kvituji s povděkem a třeba u „Old Mystery of Black Veins", která není až tak nalakovaná a má „tišší" pasáže, dusot bicích připomíná rychlé strojové datlování, což trochu kazí poslechový vjem. Avšak o kytarové vyhrávky není nouze, což je naopak plusem alba. Tak jak mě upoutaly ve dvojce „War for Home", tak stejně je po této stránce nakonec dobrá i „Old Mystery...". Ve švedských deathmetalových vodách brouzdáme v zajímavé „Black Panther". Konec konců i „No Evil No God" je kytarově naplněna až po samý okraj vroucího kotle a v druhé půli skladby tak trochu povystrkuje růžky blízkovýchodní melodie. Mimo jiné skladba zaujme sborovým upozaděným zpěvem, který growlujícího křiklouna stlačí tak trochu do mírnějších poloh. „Denial of Humanity" má pohupující se melodii a to tak, aby v určitých okamžicích vystartovala do hrnoucí buldozerové rotyky. Titulní „Lioness" album uzavírá. Song opět nezapře severskou školu, zároveň má blackový odér a vůbec je asi nejvýraznější písní na albu, která se vyznačuje změny temp. Nakonec i po vokální stránce je pestrá a možná i tato skladba s ještě dvěma povedenými vály „Black Panther“ a „No Evil No God“ ukázala směr pro další vývoj v podobě následujícího alba „Flame of Rebellion“. 

Seznam skladeb:

  1. Acheron
  2. War for Home
  3. Old Mystery of Black Veins
  4. Black Panther
  5. No Evil No God
  6. Denial of Humanity
  7. Lioness

Sestava:

  • Jakub Viták - kytara, zpěv
  • Václav Vaníček - kytara
  • Jarda Bejr - basa
  • Petr Liebich - bicí

Čas: 34:11

http://www.purnama.cz/
Facebook

Slovak Metal Army


Zveřejněno: 11. 02. 2021
Přečteno:
1474 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář