Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CD/LP 2020, vlastní náklad / grindcore / Česko

CONTRASTIC je zvláštní kapela. Objeví se, za chvíli zmizí… V roce 2014 to vypadalo, že výborný materiál „Jařmo“, který vyšel jako split na destipalci se slovenskými ATTACK OF RAGE, nakopne kapelu k větší aktivitě. Nestalo se tak a po pravdě řečeno, CONTRASTIC mi sešli z očí, a nebýt zmiňovaného LP, které sem tam rád protočím, zapomněl bych v dnešním zběsilém kolotoči hudebních novinek na tuhle skvělou partu úplně. A to by byla škoda. Naštěstí ke konci roku 2020 opět z ničeho nic vyplavala na povrch a hned předložila novou porci muziky.

Na CONTRASTIC jsem si už od debutové „víly“ cenil nadhledu a schopnosti vystřelit si z ostatních, ale i ze sebe. Tahle kapela působila jako veselá kopa, která svoji hravost dokázala převést i do hudby. Naštěstí to ale dělala formou, která byla a je inteligentní a nepotřebuje k tomu žádné laciné vtípky.

„Mamun“, což je teprve 2. řadová deska v diskografii! (skupina existuje od roku 1993), plnohodnotně navazuje svým obsahem na split „Jařmo“.  Fakt je, že žádný velký posun k přístupu k tvorbě nepozoruju, což není bráno jako výtka. Jednoduše mi nové album přijde jako strana B víc než šest let starého materiálu. A jak všichni víme, o to pokračování si to už tenkrát říkalo.

Použit je tedy stejný hudební rukopis, natolik pro kapelu charakteristický. Grindový základ je stále nezbytnou záležitostí, ale je do něj implantována spousta HC postupů, deathmetalových pasáží a v neposlední řadě elektroniky, která tomu všemu dodává to pravé osvěžení a koření... a vlastně i díky těmto syntetickým zvukům jsou pro mě CONTRASTIC originálně znějící kapelou s vlastním ksichtem a přístupem ke komponování, který mě baví.

Dalším poznávacím prvkem je Puttiho vokál, který střídá více poloh, takže tady vše zapadá, tak jak má a CONTRASTIC si člověk prostě s jinou kapelou nesplete.

Popisovat jednotlivé tracky mi nedává smysl, ale je jasné, že pár výrazných míst se vynořuje v podstatě hned. Skvěle působí úvodní věc „Na márách“, která ze začátku nijak netlačí na pilu, ale i tak hned vtáhne do hry. Čtvrtá „Tenkrát na severu“ se začátkem, který pro podobné běsnění není běžný, ale u CONTRASTIC nic nemůže překvapit, zároveň si však můžeme být jistí, že i ta nejméně očekávaná pasáž bude mít svůj smysl atd. Na sympaticky dlouhé desce se toho stihne zkrátka dost, a pocity jako nuda nebo monotónnost z poslechu téhle placky rozhodně nehrozí.

Jak je evidentní, CONTRASTIC opět dokázali cílit správným směrem. Pamětníky nezklamou, zároveň jsou stále schopni oslovit novou generaci, protože i v roce 2020 znějí svěže.

Seznam skladeb:

  1. Na márách
  2. Tarvas Maniacus
  3. Mentální výtok
  4. Tenkrát na severu
  5. Košile
  6. Oni
  7. Služebně starší nacista
  8. National razor
  9. Homoheresy

Čas: 24:27

Sestava:

  • Putti - vokál
  • Pölü - kytara
  • Tofü - basa
  • Trisy - bicí

https://www.facebook.com/Contrastic


Zveřejněno: 26. 01. 2021
Přečteno:
2090 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář