Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CD 2020, Smile Music / melodický power metal / Česko

Domácí metalová parta SEBASTIEN je v posledních letech opravdu velice aktivní, co se týče vydávání různých studiových nahrávek. Vždyť posuďte sami – v roce 2018 nejprve vydala své třetí studiové CD „Act Of Creation“, na počátku roku následujícího pak pouze v digitální podobě představila EP „Behind The World“ a v roce loňském potom přišla dokonce s dvojicí alb. Nejprve prostřednictvím výběrovky „Identity 2010-2020“ provedla posluchače průřezem své dosavadní tvorby a zhruba v polovině prosince pak takzvaně hodila do placu zbrusu novou desku, které dala název „Integrity“ a na níž se tentokráte obešla bez v minulosti tradičně hostujících zahraničních pěveckých osobností.

Personální změna, kterou už naznačilo zmiňované digitální EP z roku 2019, se stala definitivní věcí a na aktuálním CD tak již ve složení SEBASTIEN nefiguruje kytarista Ondra Pecina (Andy Mons), tím pádem převzal veškeré kytarové party na svá bedra hlavní tahoun skupiny zpěvák, skladatel a textař Jirka Rain. Další velkou změnou je, že se kapela po mnoha letech rozhodla při tvorbě textů kompletně vrátit ke svému rodnému jazyku a po třech řadovkách, na nichž pracovala výhradně s angličtinou (vyjma pár pasáží), je tentokrát veškerý materiál prezentovaný v češtině, tak, jako tomu bylo například na úplně prvním EP skupiny nazvaném „Závidím“ z roku 2008.

A v souvislosti s právě vyřčenou skutečností musím říct, že když jsem si desítku skladeb z „Integrity“ přehrál poprvé, tak mi tam ta čeština tak úplně neseděla a to i přesto, že náš domácí jazyk mám v metalové, potažmo rockové muzice obecně velmi rád a vždy se s velkým zájmem zaposlouchám do textů, jimiž se daná kapela prezentuje. Asi nejmarkantnější byl tento můj pocit u písně „Nechtěná“, která už byla v minulosti představená pod názvem „Fight For Love“ na opakovaně zmiňovaném digi EP „Behind The World“ a kterou se SEBASTIEN pro novou placku rozhodli použít přetextovanou. S dalšími pozornými poslechy jsem se do té češtiny dostal přece jenom trochu více, zřejmě i díky tomu, že jednotlivé texty mají velmi zajímavou obsahovou náplň, která vás opravdu donutí nad nimi zapřemýšlet. Přesto mi nejspíš asi ještě bude chvíli trvat, než si na tuhle změnu dokážu úplně zvyknout. I po přepnutí do jazyka českého zůstal hlavním autorem textové složky Jirka Rain, kterému opět vypomohla třeba i jeho partnerka Gabriela nebo klávesista Pavel Dvořák, z jehož hlavy kompletně pochází pomalá píseň „Jdi dál“. A tím se už zároveň dostávám i k hudební složce CD.

SEBASTIEN byli vždy většinou řazeni do škatulky symfonického (chcete-li melodického) power metalu, postaveného na souhře kytar a kláves, což si troufnu napsat, že vlastně platí i nadále a naštěstí (alespoň tedy pro mě) se kapela oproti předchozímu EP opět vrátila k poněkud tvrdšímu vyznění. Ovšem pod pojmem power si pochopitelně v tomto případě nelze představovat nějaké extra rychlé rubanice (úsměv), skladby se až na zmiňovanou baladu „Jdi dál“ nesou ve středně rychlém tempu a nechybí jim samozřejmě ani výrazné melodie, které jsou nedílnou součástí hudební tvorby kapely. Ta je z drtivé části dílem Jirky Raina, který z mého pohledu na nahrávce obstál nejen jako skladatel a textař, ale i jako kytarista a zpěvák, což všechno skloubit dohromady na velmi kvalitní úrovni jistě nebylo nic jednoduchého. Mě samotného asi o něco více oslovila druhá polovina alba, jež se díky skladbám „Věřím“, „Labyrint“, „Vstávej“ nebo závěrečné „Zatmění“ poslouchá opravdu velice dobře, ale i v úvodu desky jsou hodně povedené kusy jako „Nechtěná“ nebo „Bičem proti lásce“.

Tento materiál byl do studiové podoby postupně zaznamenán od listopadu 2019 do června 2020 v úpickém Dark Chamber Sound studiu pod taktovkou basáka Petra Skaly, který následně vytvořil i jeho mix. Výsledný mastering potom provedl ve svých studiích v Dánsku zvukový mistr Jacob Hansen.

Album vyšlo u domácí firmy Smile Music ve dvou podobách, konkrétně se jedná o klasické CD, které mám k dispozici i já, a v limitované verzi si pak fanoušci mohou pořídit i digipack s 3D přebalem a dvěma songy navíc. Titulní stranu zdobí dvě kovové skulptury, které, jak jsem se dočetl, mají poukazovat na určitou vnitřní prázdnotu dnešních lidí a jsou dílem Hanse Trasida. Obsáhlý booklet obsahuje nejen veškeré texty a fotografie muzikantů, ale i další tradiční informace spojené se samotným vznikem nahrávky.

Pokud bych měl tuto desku brát v podstatě jako takové nastartování nové etapy fungování kapely, tak si myslím, že pánové se nevydali zas až tak úplně špatným směrem, jak je některými lidmi v různých diskusích prezentováno, naopak podle mě spoustu fanoušků melodického metalu svou novinkou jistě potěší. Ale holt všem se vždycky zavděčit nelze. (úsměv)

Seznam skladeb:

  1. Tornádo
  2. Antiprorok
  3. Nechtěná
  4. Bičem proti lásce
  5. Jdi dál
  6. Touhy
  7. Věřím
  8. Labyrint
  9. Vstávej
  10. Zatmění

Čas: 43:15

Sestava:

  • Jiří „George“ Rain – zpěv, elektrické a akustické kytary, sbory
  • Petri Kallio – baskytara, klávesy, programing
  • Pavel „Dvorkys“ Dvořák – klávesy
  • Lucas R. – bicí

Hosté:

  • Jiří Hájek – tagelharpa, bouzouki, duduk, lyra, tamburína, low whistle, tin whistle (10)
  • Petr Skala III. –  recitace (5)
  • Vendula Skalová – sbory (6)


Web
Bandzone
 


Zveřejněno: 22. 01. 2021
Přečteno:
1552 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář