Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
LLYR

CD 2020, Slovak Metal Army / heavy/power metal / Česko

Po více než 5 letech od vydání svého debutového CD „Atlantis“ se letos v létě s novým počinem „Synchronicita“ znovu připomněla fanouškům metalová formace SOLAR SYSTEM (dále jen SS) z Havířova. Z osazenstva, které nahrálo zmiňovanou prvotinu, však v současnosti v kapele zůstala už pouze ústřední dvojice tvořená kytaristou a skladatelem Petrem Štrauchem a dalším matadorem domácí scény, zpěvákem a textařem Oto Gajdošem. Novými tvářemi v SS (alespoň co se týče aktuální studiové práce) jsou pak basák Martin „Megoš“ Vaněk a bubeník Honza Gajdoš. Zcela neobsazený potom zatím zůstal dříve prakticky neodmyslitelný post klávesisty a skupina tak v současnosti působí pouze jako kvarteto. O klávesové party však posluchači tak úplně nepřijdou, „klapky“ jsou i nadále součástí tvorby SS, i když v trochu pozměněné podobě a menším množství.

Samozřejmě, že jak už i bývá zvykem, tak se změnou personálního a nástrojového obsazení došlo i k částečnému hudebnímu posunu, kdy i sama kapela avizuje, že na své aktuální desce směřuje spíše k tradičnějšímu heavymetalovému vyznění, i když i tato škatulka je taková spíše obecná a nevyjadřuje úplně vše, co se v muzice SS odehrává. Já sám bych asi i nadále zůstal u kombinace heavy a power metalu, kterou jsem uvedl už u předchozí recenze. Samotní fandové si představu o tom, jak bude kapela na nové desce nejspíše znít, mohli udělat již v předstihu prostřednictvím ukázek v podobě lyric videa k songu „Kepler 186 – f“ a následně i díky videoklipu ke skladbě „Kusy křídel“, které byly uveřejněné letos v červenci, respektive srpnu.

Včetně dvou výše uvedených na CD najdeme dohromady 11 písní, které jsou založené na pro kapelu tradičním melodickém základu a hutném heavymetalovém spodku, o který se postarala rytmická sekce Megoš-Honza. Kytara v podání Petra Štraucha opětovně kouzlí a dodává jednotlivým songům patřičnou pestrost a majestátnost. Poslouchat tento nástroj v rukách tak šikovného muzikanta je opravdu pastvou pro uši každého (nejen) metalového fanouška. Jak už jsem psal v předešlé recenzi, zpěváka Otu Gajdoše jsem si z minulosti pamatoval ze stylově dosti odlišných partiček, takže z počátku pro mě byla jeho přítomnost v hudebně zcela jiným směrem mířící skupině poněkud překvapením, ale vězte, že i v muzice ražení heavy a power metalu se dokáže velmi dobře uplatnit, což znovu dokazuje i na aktuálním albu a jeho hlas je vedle Petrovy kytary naprosto stěžejním prvkem tvorby SS. Velmi oceňuji i české texty, které svým obsahem posluchače rozhodně zaujmou a v některých případech si i troufám tvrdit, že jim též rozšíří povědomí o různých věcech. 

Kdybych měl vyzdvihnout některé kousky, které mě z alba nejvíce zaujaly, tak by to byly především již zmiňované písně „Kepler 186 – f“ a „Kusy křídel“, dále pak „Plamen nenávisti“ nebo „Do měsíčních hor“. A pokud by byly z desky vyřazené z mého pohledu jedna až dvě slabší věci (jmenovat nebudu /úsměv/), tak věřím, že by na mě „Synchronicita“ působila ještě o něco málo silnějším a kompaktnějším dojmem.

Veškerý nahrávací proces proběhl v Solar System studiu v průběhu letošního roku, mix alba je dílem Petra Štraucha, finální mastering potom ve svých studiích na Slovensku vytvořil Roland Grapow.

Materiál zatím vyšel ve formě klasického CD a taktéž rozkládacího digipacku, který jsem od skupiny obdržel já. Ten sice nemá klasický booklet, ale i tak v něm nalezneme kompletní texty a několik málo dalších informací spojených s jeho vydáním. Škoda jen, že není třeba uveden autor velmi pěkného grafického zpracování obalu, jelikož ten by si to za svou dobře odvedenou práci opravdu zasloužil.

Seznam skladeb:

  1. Do měsíčních hor
  2. Zrazen
  3. Jen ty víš jak to bolí
  4. Kepler 186 – f
  5. Ash 2x řež
  6. Kusy křídel
  7. Lidský brouk
  8. Nadechni se
  9. Tlama plná prachu
  10. Do koncentráku
  11. Plamen nenávisti


Čas: 50:07

Sestava:

  • Oto Gajdoš – zpěv
  • Petr Štrauch – kytara
  • Martin „Megoš“ Vaněk – baskytara
  • Jan Gajdoš – bicí

Hosté:

  • Lucie Štrauchová - hlas (4)

Facebook 
Bandzone


Zveřejněno: 08. 10. 2020
Přečteno:
1865 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář