Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

18. 7. 2020, Strakonice – garáže za hřbitovem

Před dvěma měsíci se za garážemi ve Strakonicích konal první pokoronavirový festiválek, na který dorazila velice slušná návštěva. Tolik lidí sice na letošní druhou garáž cestu nenašlo, ale i tak se sešlo nějakých šest desítek fanoušků punku, hardcoru a metalu, přičemž v uvedeném žánrovém pořadí se taky hrálo. Z původně plakátovaného čtyřkapelí totiž odpadli grindeři БУТ,, jejichž kytarista si prý pochroumal ruku. 

Start byl naplánovaný na 18.15., dorazil jsem o chvilku později, ale zatím bylo na místě cca třicet lidí a chystala se technika plus plachta nad „pódiem“, aby případné dešťové přeháňky neponičily techniku nastěhovanou před garáž. To vše začátek protáhlo, ale na tři kapely bylo do dvaadvaceti hodin času pořád dost.

Jako první se pod plachtou srovnali PROBLEMS!, relativně nové jméno na strakonické punkové mapě, ale zdání trochu klame, část kapely fungovala před lety pod názvem ABSOLUTNÍ BEZMOC, následně vznikli INCIDENT, kteří se v roce 2019 přejmenovali na PROBLEMS!. Nehledě na názvy jde pořád o klasický punk rock, který nezapře inspirační zdroje, jež měli muzikanti na tričkách (RAMONES, GBH), takže chvilku se hrálo svižně, chvíli pomaleji, zvuk byl chrastivý, ale přehledný. Zpěvák poletoval před kapelou, která je určitě příslibem do budoucna, ale taky má na čem pracovat – hlavně sborové zpěvy kytaristů mi neseděly (ale takové to halekání óóó oooo o mi nesedí nikdy). Každopádně buďme rádi, že ve Strakonicích a okolí pořád vznikají nové a nové kapely složené z mladých lidí a že na ně chodí vrstevníci muzikantů.

Nevím, jak dlouho fungují NO MORE HIROSHIMA, ale jejich projev byl proti PROBLEMS! o poznání ostřejší a taky vyzrálejší. Ačkoliv se kvarteto nebrání pomalejším tempům (a jeden „ploužák“ zazněl), převládají rychlé hardcore / crust / chaos punk vypalovačky, i když ten chaos je evidentně řízený. Vedle agresivních rotyk nechyběly ani melodie, zvuk byl o poznání čitelnější a výsledkem byl podařený zábavný koncert, během kterého se našel i nějaký ten akčnější jedinec – jeden (úsměv). Když tedy nepočítám mladého vokalistu, který se nezastavil a vydržel poletovat celý set a ještě k tomu velmi dobře řvát – určitě trumf kapely, která působila jistým sehraným dojmem. 

Zatímco HC/punková mládež měla odbyto, starší a pokročilí (metalisté) se těšili na bandu mosh z Krkonoš, popíjeli donesené lahváče a plechovkáče, aniž by registrovali povětrnostní situaci. Ještě kolem půl deváté jsme si pochvalovali, jaký se udělal pěkný večer… Ve 20.45 začala EXORCIZPHOBIA valit svůj melodický thrash amerického střihu, rázem byl zvuk ještě lepší než u předchozí kapely, ale taky začal foukat větřík – a všichni rázem sledovali střídavě kapelu a nebe. EXOŠKA zněla skvěle, ale stihla jen tři songy… pak přišel déšť, a nebyl to jen deštíček, ale začalo pršet hustě a hodně, takže rychle s cajky do garáže. Podle radaru to vypadalo minimálně na další hodinu s deštěm, takže ač jsem měl pláštěnku, botky vlhly a s Jindrou i dalšími jsme vyrazili k domovům. Netuše, že se kapela s několika fanoušky přesune do zkušebny DELIKVENCE, kde se podle neveřejné dokumentace děly věci. (smích)

U venkovních akcí se s rozmary počasí nedá nic dělat, takže ze soboty nejsem rozmrzelý. EXORCIZPHOBII bych samozřejmě rád slyšel celou, ale určitě to nebyla poslední příležitost – a abych nezapomněl, s novým bicmenem to valilo parádně. A druhá záležitost, jež by neměla být opomenuta – vybrané peníze pokryly náklady na kapely a ještě zbylo – a protože šlo o benefit pro Zbyňu, který táhne nájem za garáž, tak věřme, že garáž zůstane oázou undergroundových akcí i do budoucna. 

Fotky: Jindra

Skalíkova galerie 
 


Zveřejněno: 24. 07. 2020
Přečteno:
1486 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář