Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

CD 2019, vlastní náklad / black/death metal / Česko

DARKWIND z Frýdku-Místku mají již pár let existence za sebou, ale nebyly to zrovna snadné roky. Kapela prožila pár pádů a „reinkarnací" s častými personálními změnami v nástrojovém obsazení. DARKWIND zaznamenali posun i v žánru – od severského black metalu přes experimentální období doommetalové k současnému black/death metalu. Po celou dobu je hlavním tahounem kapely bicmen a textař Blard. Alespoň tak to uvádějí na svém profilu na Bandzone, kde je historie kapely obsáhle rozepsaná.

Debutové album „From Cold Places" bylo vydáno vlastním nákladem v roce 2011, tedy 14 let od vzniku kapely. A protože různé peripetie, které jsem zmínil v prvním odstavci, pokračovaly dál, druhá deska vyšla až minulý rok. I toto album s takřka eponymním názvem „Ventum Tenebris“ (temný vítr) vydala kapela vlastním nákladem.

„Ventum Tenebris“ se rozjíždí gradující melodií a již první skladba „Guard of Fallen Souls“ nás nenechá na pochybách, že se budeme pohybovat v blackmetalovém tmavém a studeném lese. Podobně jako v případě první skladby, pohybuje se i celé album ve středním tempu. Neveze se však pouze na jedné notě, ale dochází k různým zrychlením či pádům. Kytarová hra je nejen seversky mrazivá, ale dokáže být i řádně zatěžkaná a vytváří v nahrávce groove feeling, blackmetalové utrpení (ne poslechově). Kytary zde dělají bez přítomnosti basy docela dost. Například v „Black Flowers“ je úvod skladby poznamenán hardcorovou bruskou. Thrashové prvky se nesou celou skladbou a tu tam i v dalších písních. Deathmetalová rubanice je velmi výrazná v „Ad Tenebrae“. Ale i tady zůstává pravidlo, že bicmen rytmus ukočíruje a následně se vrací ke středním tempům.

Silně výraznou melodickou linku má skladba „Oblivion“, která v úvodu nabízí „zklidnění“, ale jen do doby, než nastoupí havraní vokál a začne z toho vycházet až mrazivá hnusná temnota. Ale i v tomto nechmurném počasí se najde houpavá heavymetalová melodie, která je vzápětí překryta zrychlením a vévodícím vokálem. Vokál je nejen v podobě harsh, ale v dalších skladbách je střídán i growlem. A abych to přesněji doplnil, jedná se o ženský hlas vokalistky Morgause (hostující u kapely NAURRAKAR), který je působivý i v ostatních skladbách.

Nahrávka se po celou dobu drží základní blackové linky, nemálo podobné BELPHEGOR, přičemž „Ventum Tenebris" si sem tam odskočí i do jiných vod. A je úplně jedno do kterých. Ať už je to thrashová bruska anebo příbuznější death metal, je pořád znát, že pánové a dáma nad tím přemýšleli a všechny popsané motivy do sebe zapadají tak, jak mají. Na nahrávce bych přivítal zatuchlejší výraz, špinavější sound a víc rázné bicí, které mají dost uhlazený výraz. I přesto DARKWIND vytvořili dílo, za které by se nemusela stydět jakákoliv jiná kapela temného nebo smrticího metalu. I když album nenabízí nic zásadního, natož přelomového, je z nahrávky znát, že pánové a dáma nahráli album, které si určitě najde nejen blackmetalové fans.

Seznam skladeb:

  1. Guard of Fallen Souls
  2. Deadwood
  3. Black Flowers
  4. Tomorrow
  5. Ad Tenebrae
  6. Brutal Wisdom
  7. Oblivion
  8. Sadistic Funeral

Čas: 33:50

Sestava:

  • Morgause - zpěv
  • Tista - kytara
  • Mephisto - kytara
  • Blard - bicí

Bandzone
Facebook


Zveřejněno: 17. 04. 2020
Přečteno:
4713 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář