Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HUSMAN FEST

Představuje se one man projekt z Turnova s albem „The Golden Axe“. Slovo má Pavel Haken.

Kdy byla skupina CAVE BLIND založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

CAVE BLIND jsem založil v létě roku 2013, tehdy ještě jako projekt zaměřující se na žánr dungeon synth, v jehož duchu se neslo první demo „Morning Mist“, vydané téhož roku. Název kapely jsem vymyslel tak, aby ladil s vyzněním tohoto druhu muziky. Prvotním impulzem pro založení CAVE BLIND byla touha vrátit se po třech letech hudební nečinnosti znovu k tvorbě muziky. Tahle myšlenka v mé hlavě ležela usazena po celé ty tři roky, avšak má nevíra v to, že bych svedl něco vymyslet, to celé kapku pozdržela. Všechno to odstartovaly až večerní poslechy alba „Daudi Baldrs“ od BURZUM. Geniální dílo. Nicméně rovněž tak jednoduché, až mi v hlavě naskočilo, že „takovouhle kokotinu přece můžu dělat taky“. (smích) 
Pozdější přerod do heavy/speed/blackmetalových kolejí přišel až v roce 2015.

Představ se - věk, zda jsi již někde hrál a jak dlouho hraješ na svůj nástroj?

CAVE BLIND je one man projekt. Takže – Pavel Haken: vše. Je mi 34 let. Moje první kapela byla SWORDKEEPER. Poté přišly ještě dva menší projekty, ale nic velkého. Na kytaru hraji 15 let.

Za jakých podmínek jsi nahrávku pořídil, jak jsi s ní spokojen, jaký náklad jsi od nahrávky pořídil, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Nahrál jsem ji doma v pokoji. Na rozvrzané židli, se zasekaným kompem. V rámci svých současných dovedností jsem spokojený s tím, co jsem složil i jak jsem to nahrál. Samozřejmě by to šlo mnohem lépe, ale to jen v případě, že bych byl mnohem lepší muzikant. Stejně tak je to se zvukem. Ten bych si představoval kapku jiný, ale vzhledem k tomu, že o nahrávání, produkci, mixu, masteringu a podobných kouzlech nemám ani nejmenší páru, tak jsem to prostě namastil tím způsobem, na který mé síly a znalosti stačily. Album vyšlo zatím pouze digitálně a nic na tom v dohledné době neplánuji měnit. Takže náklad je vlastně neomezený a jak jde na odbyt netuším. A dá se stáhnout zadara, takže cena je, řekl bych, na dnešní poměry vcelku přijatelná.

Texty – proč jsi rozhodl zpívat anglicky, kdo je autorem slov, jaká témata volíš?

Angličtinu volím nejen proto, že se jedná o univerzálně srozumitelný jazyk a přijde mi jednodušší s ním pracovat, ale i proto, že češtinu považuji za naprosto nešťastnou volbu, která solidně zazdí možnost proniknout k zahraničním posluchačům. Samozřejmě jsou u nás výjimky, ale ty jsou těžce mimo mojí ligu. Texty dělám sám, jakožto vlastně vše co se týče hudby. Témata textů jsou různá. Nejčastěji jde o fantasy příběhy plné draků, oceli, mečů, seker, válečníků a absolutního old-school heavymetalového klišé, která současná metalová scéna nesnáší a já zároveň naprosto miluji. Častým tématem je rovněž otázka nezastavitelného plynutí času, neodvratné přibližování se smrti každým dnem a s nimi spojená nemožnost a přesto touha vrátit čas života, který je už ztracen. Dalšími tématy jsou bezvýchodnost ve volbě vlastní cesty, utiskování ze strany mocnějších a na starších albech se najde v notné míře i nějaký ten Satan, darkenss a podobně. (úsměv)

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Autorem loga je Dr.Gore. Jeho skutečné jméno neznám, seznámil jsem se s ním přes Bandzone.cz. Pokud tohle náhodou čte, ještě jednou mu děkuji za skvělou práci. Z jeho loga mám i po těch letech velkou radost! Autorem obalu je Antonie F. Zürcher. Sice neví o tom, že jsem jeho dílo použil, ale vzhledem k tomu, že je už 144 let po smrti, tak věřím, že s tím problém nemá. Obal by měl podle mne vystihovat atmosféru hudby, takže se rozhodně jedná o důležitou součást alba.

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

MANOWAR, BATHORY (první deska a před-albová tvorba), RUNNING WILD, GRAVE DIGGER, STORMWARRIOR. Do roku 2017 rovněž BURZUM, VENOM, DARKTHRONE.

Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Na žádné firmy jsem ji neposílal. Nemám vůbec ambice být pod vydavatelskou firmou, pokud je to myšleno takhle. Snažím se album pouze šířit do světa přes Facebook, YouTube a webziny, aby se o něm alespoň pár posluchačů dozvědělo. Což je v době megabrutální hudební nadprodukce i tak dost nelehký úkol.

Kolik máš za sebou koncertů a který považuješ za nejpovedenější?

Žádný. CAVE BLIND nekoncertuje a ani to neplánuji.

Máš ambice ukázat se v zahraničí?

Pouze v rámci šíření nahrávky skrze internet. Rád bych aby se vědělo, že CAVE BLIND existuje. A pokud se to někomu bude líbit, tak super!

Plány do budoucna...

Rozhodně koupit si basovou kytaru. Nahrávat baskytaru bez baskytary se mi totiž moc neosvědčilo. Dále dozvědět se alespoň trochu něco o nahrávání, protože o tom vím naprosto kulový. A potom už jen dál skládat a nahrávat, protože mi to dělá radost. A časem vydat album na fyzickém nosiči, třeba v nákladu 20 kusů. Ale to jen v případě, že bych nasbíral tolik fanoušků.

RECENZE

https://bandzone.cz/caveblind
https://caveblind.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/caveblind/


 


Zveřejněno: 15. 02. 2020
Přečteno:
4462 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář