Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

CD 2019, vlastní náklad / grunge/metal / Česko

Jihočeská kapela PROCRASTINATION se na domácí scéně objevila v roce 2011 a rozhodla se potencionální fanoušky oslovit tvorbou vycházející z kombinace grunge a metalu. V její hudbě se však nachází i spousta dalších prvků tvrdé muziky a navíc ukazuje, že jí nejsou cizí ani poněkud jemnější polohy. Na svém kontě má dosud dvě studiová alba, z nichž to druhé, pojmenované „Untitled“ a vydané letos v červnu, zaslala k nám do redakce na recenzi.

Co mě na první poslech zaujalo, je masivní moderní zvuk, který prezentované muzice dodává patřičnou šťávu. Vytvořený byl v táborském Woodland studiu s Michalem Steinzem, který desku i mixoval, finální master je pak dílem Švéda Ulfa Blomberga. Zajímavostí je, že většina materiálu na toto CD byla ve studiu zaznamenaná stylem hromadného náběru, což vlastně znamená, že kapela hrála své party dohromady a ne každý z hudebníků zvlášť, jak to ve většině případů bývá obvyklé. A zřejmě i díky tomu je výsledný sound tak živý a uvěřitelný. Další věcí, kterou chválím, je z velké části čistý, přirozený zpěv, který mi sedí mnohem více, než ty různé emo skřeky, jež jsou v podobné muzice poměrně časté. Sice i u této nahrávky se tato poloha rovněž několikrát objeví, ale zase (naštěstí pro mě) ne v takové míře, aby mě rušila při poslechu hudby samotné.

Asi úplně nepodepíšu tvrzení kapely uvádějící, že se snaží vyhýbat žánrovým klišé a ohraným riffům, jelikož ty vlivy z minulosti jsou v její tvorbě patrné. Ale zase se v žádném případě nejedná o nějakou vyloženou kopírku konkrétní skupiny, jak se občas stává. V dnešní době je holt potřeba smířit se s tím, že nic moc opravdu originálního se v muzice vymyslet nedá, protože v předchozích letech již bylo vyřčeno prakticky vše podstatné. 

Jak už jsem nastínil v úvodu článku, tak nejen tvrdostí a úderností živ je metalový muzikant a tak je občas třeba přistoupit i k mnohem jemnějšímu hudebnímu provedení. To v tomhle konkrétním případě zastupuje pod číslem 10 umístěná balada „The World Stoped Yesterday“, která jistě potěší především něžné pohlaví. A i když tato skladba pochopitelně necharakterizuje stylové zaměření skupiny, dokážu si představit, že právě touto věcí by se čtveřice mohla prezentovat i v komerčněji zaměřených médiích a přitáhnout tak k sobě například i pozornost mimo žánrových posluchačů, jako se to v minulosti podařilo jiným kapelám. Ale samozřejmě záleží na tom, zda vůbec kluci mají o něco takového zájem. (úsměv)

Neříkám, že PROCRASTINATION hrají hudbu, která by mě nějak vyloženě chytla za srdce, ale rozhodně je slyšet (a vidět), že na CD po všech stránkách poctivě makali a každý z muzikantů do něj dal kus svého já. 

Hodnocení 6 a půl bodu.

Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. Control
  3. Dark Symphony
  4. Lies
  5. Morphium
  6. Yellow Jack
  7. SM
  8. Untitled
  9. Paranoia
  10. The World Stopped Yesterday
  11. Grind The Face


Čas: 37:01

Sestava:

  • Michal „Haggim“ Klimeš – zpěv, kytara, akustická kytara 
  • Tomáš Tourek – kytara
  • Zdeněk Kabíček – basa
  • Filip Ambrož – bicí, perkuse, piano
     

Bandzone a Facebook


Zveřejněno: 20. 11. 2019
Přečteno:
3863 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář