ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

DRACO HYPNALIS - Weavers Of Unrest CD 2005 - Élysion

Tak títo zlínski páni ukazujú, že to s nástrojmi naozaj vedia a hlavne, že im nechýba kreativita! Musím povedať, že kapiel ako Draco Hypnalis u nás moc nevzniká (a myslím, že okrem nej podobná ani nevznikla...) a celkovo, vo svete takýchto kapiel takisto moc nie je (aspoň som nepostrehla :-) )...

Zvuk síce nie je úplne čistý, je tak trošku kanálový, ale hlavne si ho netreba mýliť s kanálovým zvukom a lá black metalové kapely na štýl Burzum. Skôr na štýl kapely Misanthrope z alba "1666...Theatre Bizarre". Je to naozaj skvelé, že aj v tejto dobe, kedy je všetko založené na hutnosti a všade sa snaží pretláčať taký ten "súmerný" metal - akoby podľa šablóny, ktorá kapele zaručuje úspech - sa nájde aj kapelka, ktorá sa s nástrojmi doslova "pohráva" a vyprodukovala tým naozaj moc krásny metal (možno ho zaradiť najbližšie k blacku), príjemný na posluch... Obal je jednoduchý, takisto nie je ten najprepracovanejší, nemožno však povedať, že by nezaujal a hlavne predstavuje taký príjemný návrat v čase... Možno daktorí porozumejú, o čom to tu točím. :-)

Čo sa týka kapelného "equipment", počujem tu gitary, basgitaru, bicie, klávesy s efektom a lá Misanthrope a vynikajúci, všestranný vokál (growling mení polohy, nálady...). Čím sa táto hudba vyznačuje, je neustále sa meniaci rytmus a riffy prosto nikdy nenudia, pomaly celá pieseň je jedno veľké gitarové sólo... Dochádza k častým (veľmi častým), ale prirodzeným, plynulým zmenám rytmu... Klávesy dotvárajú hlavne atmosféru, s ktorou títo chlapci narábajú veľmi zručne. Nejde o žiadnu temnotu, ide o úplne geniálnu príjemne pôsobiacu vec. V piesni "Tortified Source Of Invisible Light" sa po prvý krát objaví čistý spev, ktorý trošku sfarbením pripomenie pocitovo speváka z Arcturus. V songu "Tombstones For Shapeless Kindred" sa zas objaví príjemné gitarkové spomalenie, bez bicích, s vynikajúcimi klávesami, trošku tej elektroniky a pak sa to krásne rozbehne a melódie sa začnú pretkávať, točia sa jedna okolo druhej a klávesy sú ako keď mrholí... Na albe sa nachádza množstvo malých efektíkov, ktoré si človek pri menej pozornom vypočutí možno ani nevšimne, ale ak si všimne, dodajú všetkému ešte o akúsi dimenziu naviac. Popritom však album pôsobí veľmi jednoducho... čo je však klamné a zapríčiňuje ju práve ten trošku zastrený zvuk... "Departed For The Cloud - Vaulted Portal" trošku pripomenie kapelku Limbonic Art, klávesy tu naozaj vystrájajú a človiečik za nimi ukazuje, akou tvorčiou silou disponuje... Krása! "Portal For The Nocturnal Weavers Of Unrest" zas začne tvrdšie a celý song nejak moc neoplýva klávesami, je to skôr vec tvrdšieho rázu, príjemné spestrenie v rámci alba... A čo fakt treba na celom diele vyzdvihnúť je skvelá počuteľnosť bassgitary.

No, čo na toto povedať. Asi mám nejaké obdobie, ale ďaľšia kapela, ktorá je u mňa na 10. Chalanom nechýba tvorivosť a originalita v každom páde! A že to všetkým vrelo odporúčam je hádam aj zbytočné písať. :-)

Čas: 39:10

Tracklist:

  1. Cairn Cleansing Tune-Keys
  2. Disharmonic Points... In Opening
  3. Tortified Source Of Invisible Light
  4. Tombstones For Shapeless Kindred
  5. Departed For The Cloud - Vaulted Portal
  6. Portal For The Nocturnal Weavers Of Unrest
  7. Green Cathedrals Painted By Silent Wings
  8. There We Stand Vonded (Veiled In Stars)
  9. Coda

Koupit...


Zveřejněno: 22. 07. 2005
Přečteno:
3379 x
Hodnocení autora:
10 / 10

Autor: Weronyka | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

03. 08. 2005 14:57 napsal/a Martin
čosi ako odpoveď
Logiku to má, koniec-koncov bodovanie je vecou subjektívneho dojmu recenzenta, pokiaľ sa ten po čase nechytá za hlavu, všetko je o.k. Ide hlavne o to, aby napr. tento album nezapadol medzi ostatnými, ktoré vychádzajú, to si fakt nezaslúži. Len aby sa diskusie o ňom netočili okolo "nariekania" typu "prečo nie je živý bubeník..." V čase, keď po a., "nejsou lidi" po b., hrá fakt dobre, by to bolo tak trochu od veci.
28. 07. 2005 21:34 napsal/a weronyka
pre Martina
keby sa vzdy malo cakat na lepsi album, tak ziadna kapela 10 nedostane a to ohodnotenie by bolo zbytocne.. :-) len potom naco by boli aj deviatky... tie by tiez ludia davali opatrne a potom ze naco je cele hodnotenie? ;-)
28. 07. 2005 11:39 napsal/a Martin
10/10
Pekné ohodnotenie, také body vyfasuje málokto, len chudáci chalani, možno nabudúce urobia ešte lepší album, veď tento bol nahrávaný pred takmer 3 rokmi a už im nebudeš môcť nadeliť viac... Povedia si - "na čerta starého sme sa snažili":-)