Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

9. 12. 2018, Praha - Forum Karlín

Nesourodá soupiska čtyř žánrově odlišných kapel. Pro někoho nesmyslný spletenec, pro jiného rozmanitá nabídka, z níž si každý vybere. Osobně jsem byl se sestavou KREATOR, DIMMU BORGIR, HATEBREED, BLOODBATH poměrně spokojený. Zajímaly mě tři ze čtyř akvizic, což se ne vždy poštěstí.

Navíc jsem byl docela zvědavý na Forum Karlín, neboť jsem tento prostor dosud nenavštívil a v lednu se tam chystám znovu na BEHEMOTH a spol. Měl jsem od Fora docela vysoká očekávání, větší sál pro zhruba 2500 až 3000 lidí, akusticky se zdál být řešený v pořádku, a také jsem si říkal, že si takové veličiny svých žánrů zvuk pohlídají, minimálně tedy headlineři.

Už na BLOODBATH byl sál docela zaplněn, ačkoli úplně natřískáno zatím nebylo. Poslední dobou poctivě sjíždím jejich novinku "The Arrow of Satan is Drawn", baví mě i starší desky, navíc jsem je "indoor" ještě neviděl, takže jsem se na Švédy a Angličana Nicka Holmese těšil nejvíce z celého večera. Bohužel, neměl jsem z BLOODBATH skoro nic. Když rozjeli úvodní "Fleischmann" z nového alba, smrdělo to průserem, ale pořád jsem si říkal, že třeba po první skladbě s tím zvukař něco udělá.

Neudělal. Kytary naprosto utopené, navíc při typickém švédském chrastění byly s takovým ozvučením naprosto nekonkrétní, bicí slité dohromady, celé to mělo typický "kulovitý" charakter. Samotným BLOODBATH těžko lze něco vyčíst, odvedli profesionální práci, věřím, že s dobrým soundem bych si je užil tak, jak jsem doufal. V setlistu kromě dalších novinek "Bloodicide" a "Chainsaw Lullaby" nechyběly ani dřívější věci "So You Die", "Outnumbering the Day" nebo "Eaten".

Rozhořčen z první půlhodinky jsem měl ještě menší náladu na americké HCčkaře HATEBREED než normálně. Přiznám se, tenhle styl jde naprosto mimo mě, ale zkusil jsem to. Zpočátku to vypadalo, že sound bude podobně zprasený jako při BLOODBATH, nakonec ale vyšli z tohoto pomyslného souboje Američané mnohem lépe. Od nějaké druhé či třetí skladby zvukař vyrovnal sound do přijatelné podoby, takže věřím, že fanouškům nic nebránilo si set užít.

HATEBREED působili energicky, ale asi to fakt není pro mě. Chvíli v pohodě, ale pak už mi přišlo, že tam je tak málo nápadů a jakýchkoli zajímavých momentů, že mi na mysli vyvstaly myšlenky o skutečné genialitě Američanů: působit zhruba čtvrt století s počtem riffů spočitatelných na prstech jedné ruky. Navíc nevím, zda to takhle vlastně má být, ale vokál Jameyho Jasty mi přišel dost slabý, absolutně bez šťávy, ale to mohlo být klidně jen tour-únavou.

Letošní deska DIMMU BORGIR "Eonian" mě zrovna dvakrát nebaví. Je tam pár fajn momentů, ale k albu se vlastně nevracím. Což mě u kapely, jejíž starší desky stále hltám, mrzí, ale vývoji neporučíš. Předpokládal jsem ale, že naživo mě DIMMU BORGIR budou bavit, stejně jako při předcházejících příležitostech. Z novinky naštěstí nehrají tolik ("The Unveiling", "Interdimensional Summit" - to je fakt hrůza - a "Council of Wolves and Snakes"), v playlistu se jinak objevily "Gateways" a "Dimmu Borgir" z předchozího alba "Abrahadabra" nebo "The Serpentine Offering" a "The Chosen Legacy" z "In Sorte Diaboli". Ze starších věcí zazněly "Puritania", "Indoctrination", "Mourning Palace" a "Progenies of the Great Apocalypse".

Což o to, že by DIMMU BORGIR hráli celý "Stormblast" nebo "Enthrone Darkness Triumphant" asi nikdo nemohl čekat, takže set tak nějak podle očekávání. Ne však zvuk. Už při intru "The Unveiling" jsem si říkal, že to je sakra potichu, a dojem se potvrdil i po náletu instrumentální sekce. Kytary zase utopené, kopáky nerozeznatelné od sebe... při blastech to byla jedna velká koule, v pomalejších pasážích se to postupem času aspoň trochu zlepšilo, ale k dokonalosti bylo tedy sakra daleko. DIMMU BORGIR tak byli spíše vizuálním zážitkem s povedenou světelnou show, do samotné hudby se úplně vcítit nedalo. Zahrané to bylo dobře, s vokálem už to bylo horší - Shagrathovi se síla a svojskost hlasu jaksi vytratila, spíš to bylo takové odpovídané. Koncerty "Dimmáčů" už jsou prostě takovým divadlem, s původní esencí nemají nic společného. Když se k tomu takto přistoupí, lze si za normálních okolností show i docela užít, ale druhé zvukové zklamání večera to bohužel nedovolilo. Navíc teda můj osobní zážitek spočíval také v sedmdesátiminutovém halekání vedle stojícího kolegy, úctyhodný výkon...

Nevím pokolíkáté jsem KREATOR viděl, ale pokaždé šlo o perfektní zážitek. Vlastně jen možná nějakých deset let zpět na Basinfirefestu ve Spáleném Poříčí je trochu zazdil zvukař, ale od té doby jsem z koncertu německé čtyřky vždy odcházel s pocitem perfektního zážitku. Přestože už třeba nové desky příliš nesjíždím a naposled mě opravdu rozsekala "Hordes of Chaos" z roku 2009, pořád má jejich studiová tvorba kvalitu. Tím spíše se to dá říci o živých vystoupeních, což je po více než 35 letech na scéně úctyhodný výkon. Na čtveřici v čele se sympaťákem Mille Petrozzou únavu nepoznáte, show odsejpá způsobem, za který by mnohé výrazně mladší formace byly rády.

Zvuk byl od začátku lepší než v případě DIMMU BORGIR, zprvu tedy vyloženě zabíjely bicí, ale podařilo se je rychle usměrnit a konečně se dalo nějakému vystoupení skutečně oddat. Oproti předchozím Norům to bylo celé také o dost hlasitější, což ale bylo spíše k užitku. KREATOR rozjeli show po krátkých playbackových prolozích v podobě "Run to the Hills" od IRON MAIDEN a "The Four Horsemen" od někdejších řeckých prog-rockerů APHRODITE'S CHILD palbou "Enemy of God". Z loňské desky vytáhli hned čtyři kousky, mezi nimi například "Hail to the Hordes", při které na čtyřech obrovských smartphonech na pódiu promítali fotografie fanoušků, nebo "Fallen Brother", jež byla zase věnována mnoha muzikantům, kteří již nejsou mezi námi (namátkou se na obrazovkách objevili Lemmy Kilmister, Vinnie Paul, Dimebag Darrell, David Bowie, Michael Jackson, Peter Steele, ale také třeba Amy Winehouse). Ze starších záležitostí zazněly například "People of the Lie", "Flag of Hate", "Pleasure to Kill" nebo "Awakening of the Gods". Potěšila také "Phobia" nebo "Violent Revolution".

Celý koncert měl spád, jaký si u metalové show představuji, světla také udělala své a při jedné ze skladeb zasypala přední půlku sálu salva konfet. Po všech stránkách šlo o profesionální show, jak jsme u KREATOR zvyklí, a naštěstí mi Němci a Fin vylepšili náladu po předešlých nedokonalých zážitcích.

Přiznám se, že se trochu obávám lednového koncertu BEHEMOTH v témže prostoru. Sice si pořád myslím (a KREATOR to koneckonců dokázali), že prostor nazvučitelný je, a věřím, že Poláci si to pohlídají, ale trochu si říkám, jak asi dopadne další švédský death metal? No, nechci propadat skepsi předčasně...


Zveřejněno: 14. 12. 2018
Přečteno:
4028 x
Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

18. 12. 2018 15:36 napsal/a Avram
Čučkaři
Já bych ty experty z BIS k tomu mixáku vůbec nepouštěl...
16. 12. 2018 22:40 napsal/a ov42
Forum Karlín akustika
Forum Karlín je sál, který byl konstruován i s ohledem na akustiku. Jde o jeden z akusticky nejlepších sálů v České Republice. Jenže když je zvukař čučkař, tak ani to nepomůže. Helloween, Kreator, Avantasia, Powerwolf měli ve Fóru luxusní zvuk.