Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

LP 2018, Psychocontrol records / grindcore / Česko

S vydáním nové desky tuzemských NEEDFUL THINGS se na jejich konto požívají příměry jako legenda českého grindu nebo veteráni scény. S těmi legendami, ať už v souvislosti s jakoukoliv kapelou, mívám občas problém, často mi přijde, že k tomu, abyste se stali legendou, „stačí“ hrát alespoň dvě dekády. Což o to, to samo o sobě je chvályhodný výkon, ale jestli je to oprávnění ke statusu legenda, to ať si každý odpoví sám. S veterány naopak problém nemám a tak nějak cítím, že tohle je pro kapelu typu NEEDFUL THINGS lepší označení, než lehce nabubřelý příměr legenda.

NEEDFUL THINGS se zrodili v roce 1995. Jejich hlavní doménou jsou splity, kterých vydali poměrně dost. Pro neznalého bude zřejmě překvapením, že po 23 letech činnosti letos tahle bruska vydává teprve třetí full album. To předešlé „Tentacles of Influence“ vyšlo už v roce 2011 ještě pod Čurbyho Obscene Productions. Novinku si pak kapela zaštítila už pod svým labelem Psychocontrol records sama.

Jelikož jde o velkou desku, tak si dala kapela záležet na tom, aby vinyl nejen pěkně hrál, ale i vypadal. Černobílá titulka se sice opírá o žánrové klišé (lebky, kosti, zbraně, plynové masky…), ale celkově je motiv pěkně zpracovaný a nelze proti němu nic namítat. Jak se šetřilo (záměrně) s barvami na grafice, samotné vinyly jsou k dostání ve více kolorovaných verzích – a zrovna má, pojmenovaná ramdomized, je pěkně vydařený kousek.

Na „Deception“ si našlo cestu patnáct věcí, což při standardní délce 23 minut hovoří jasnou řečí. První polovina desky sice nabídne pár pomalejších míst, jako je třeba úvod druhé „Silence Is a Key“, nebo podstatná část „So Shut the Fuck Up“, ale jinak se jedná o grindcoreové řemeslo, které je hrubé jako rašple. Mód intenzity je nastaven na vysoké hodnoty, a i když se zrovna nevrhají bomby, drtivý válec masíruje vše před sebou. Tomuto dojmu napomáhá podladěný a od podlahy utažený zvuk, který působí z vinylu (na rozdíl od verze z Bandcampu) při prvních nástřelech zastřeně a musím říct, že jsem si na něj chvíli zvykal.

NEEDFUL THINGS jsou hlavně o kraválu a drtící rychtovačce, grindcore řemeslo v poctivém duchu starých pák, bez nějakých pitomin kolem. Přesto i NEEDFUL THINGS si lehký odskok stranou neodpustí, jak je vidno z otvíráku strany B „Without Emotions“, což je mimochodem suverénně nejdelší věc na desce (přes tři minuty). Počáteční noise zvuky namíchal pro kapelu, ostatně jako už v minulosti, Žrout (LAHAR) a jedná se o vyvedenou pasáž zneklidňujícího materiálu, který se do pomalu rozjíždějící hudby hodí parádně. Songy jako jsou právě „Without Emotions“ nebo „Never More“, kde se vyvedl začátek, jsou věci, které mě na desce baví nejvíc.  

Jak je vidno, NEEDFUL THINGS utáhnou i velkou desku bez problému a je jen dobře, že se po letech rozhodli vydat samostatnou nahrávku. Z „Deception“ dýchá i přes tolik let na scéně nadšení a radost z toho, že dělat bordel má vlastně pořád smysl. V prvních momentech je album silnou kávou nekompromisního a neprostupného nářezu, ale postupem času se objevují kompoziční vychytávky a  NEEDFUL THINGS tak dokazují, že když se poctivý starý grind bez příkras uchopí správným směrem, je to ta nejlepší odnož tohoto extrémního žánru.

Seznam skladeb:

  1. Judgment
  2.  Silence Is a Key     
  3. Small Bonus         
  4. So Shut the Fuck Up          
  5. Always the Last         
  6. I'll Die and Rests Stay Awful     
  7. Cunts Around the Brain          
  8. Extreme Way          
  9. Without Emotions     
  10. Rich Bitch         
  11. Not to Be Like Them          
  12. Never More         
  13. Half Truth          
  14. To Be a Part         
  15. Hatred         

Čas: 23:15

Sestava:

  • Jarda - bicí
  • Otto - basa
  • Tomas - vokál
  • David - kytara
  • Roman - kytara

Facebook
Bandcamp


Zveřejněno: 13. 11. 2018
Přečteno:
3539 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář