Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

LP 2018, Southern Lord Recordings / black metal, grindcore, sludge / Itálie

Italských THE SECRET bylo před šesti lety všude plno. Tou dobou jim vyšla dosud poslední velká deska „Agnus Dei“ a křivka jejich popularity nabrala vzletný směr. Bylo to evidentní na jejich čilém koncertování, kdy do toho šli tzv. po hlavě. U nás se objevili v prosinci 2012 v Praze, kde zahráli po boku CONVERGE a A STORM OF LIGHT, rok před tím tu zase byli s KVELERTAK a TOXIC HOLOCAUST, a zdálo se, že kapelu budou provázet jen světlé zítřky. Tato domněnka se ve finále ukázala jako lichá a THE SECRET se v roce 2015 odmlčeli na dobro.

Letos se ale ledy pohnuly, mezilidské vztahy se urovnaly a z tábora THE SECRET vyletěla první vlaštovka. Sice jen v podobě třískladbového EP, ale i to se počítá. A EP plně ukazuje, že i přes pauzu a šestiletou studiovou odmlku se skupina stále hodlá držet svého kopyta a toho, co ji dostalo na level, na kterém se v minulosti držela.

Jejich hudba byla vždy nevypočítatelná, brutální a temná. THE SECRET pracovali, a i na „Lux Tenebris“ si hrají, s žánry, jejichž kombinace v dnešní době už tak nešokuje, ale stále není jejich užití nejběžnější praxí. Kloubit společně black metal, grindcore a post vlivy není už dávno nic převratného, ale… Když se takhle vedle sebe tyto styly vypíší (hlavně to platí pro black a grind), každého napadnou hned ANAAL NATHRAKTH, s nimiž by se v jejich určitém období jistá paralela našla, ale na rozdíl od nich nejsou THE SECRET nasáklí tolik robotickými zvuky a naštěstí nepoužívají heavy vokály a v neposlední řadě disponují „špinavým“ zvukem, zohledňujícím post scénu.

EP otevírá skladba „Vertigo“, která dýchá duchem THE SECRET, ale i když trvá téměř šest minut, je vystavěna tak, že stále čekáte, co se bude dít dál a to „ono“ se stále nedostavuje. Každopádně tahle forma jakéhosi intra je mi mnohem sympatičtější než nějaké klávesové zmetky. To druhá věc „The Sorrowful Void“ je už ale údernou šlehou, která je rozhodnutá vám zbičovat záda a vytloukat bloky. Agresivní nájezd bicích, toliko typických pro tuto kapelu, doprovázený syrově hustou kytarovou stěnou slušně zařezává drápy. Přesto se ale větší porce skladby přehoupne do pomalejších sludge tónů, které disponují poměrně nervní atmosférou. Nástup poslední „Cupio Dissolvi“ je opět razantní vyhlazovací smrští, kde drtící blast beaty ve spolupráci s agresivní kytarou a řevem zpěváka kolem sebe lámou větve a odnášejí střechy. Je ale jasné, že když má závěrečná záležitost stopáž přes sedm minut, musí se objevit nějaké to místo, kdy se zpomalí a kapela nabídne něco zajímavě nosného. To se stane v druhé polovině songu, kdy se díky chytlavé kytarové vybrnkávačce a dobře zvoleným rytmem stává „Cupio Dissolvi“ uhrančivě hypnotickou záležitostí.

THE SECRET se světu nenápadně připomněli a jasně ukazují, že se s nimi musí počítat. Z uvedené trojice skladeb je zřejmé, že hrát nezapomněli a že se drží svého uhelného kopyta, které si libuje v kontrastu rychlých a zběsilých sypaček, drtících blast beatů v kontrastu se zpomalenými, nervně vystavěnými sludge party. Celá tahle směs je zabalena do nihistické atmosféry, což společně se smysluplnými kompozičními schopnostmi dělá z THE SECRET stále zajímavou kapelu.

Seznam skladeb:

  1. Vertigo
  2. The Sorrowful Void
  3. Cupio Dissolvi

Čas: 18:51

Sestava:

  • Michael Bertoldini - kytara
  • Marco Coslovich - zpěv
  • Lorenzo Gulminelli - basa
  • Tommaso Corte – bicí

https://www.facebook.com/the.secret.lux.tenebris
https://thesecretsl.bandcamp.com/album/lux-tenebris


Zveřejněno: 07. 11. 2018
Přečteno:
3558 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář