Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

MC 2018, NAAB / rock / Česko

S WALDEN jsem se poprvé dostal do kontaktu vloni touhle dobou a to v rámci šumavského festivalu Magick Disk Musick, na kterém tahle parta jako jedna z mnoha vystoupila. Do této doby jsem o ní neměl tušení a tak až pár dní před festivalem jsem se prokousával jejich prvotinou „Mimo stezku“ z roku 2014, na kterou z pohledu znalců WALDEN už v podstatě mezitím sedl prach.

Od loňska si dávám na WALDEN pozor a tak mi neunikla informace, že jim letos vychází druhá nahrávka pojmenovaná „Šum“. Tu jim vydali jihočeští NAAB a jak je jejich blbým zvykem, pouze ve formátu MC. Nicméně si lze desku poslechnout v digitálním formátu třeba na Bandcampu…

WALDEN – a hlavně jejich předák zpívající kytarista Martin Patras – mají rádi Šumavu a dokazují to i činy. Konkrétně Martin se do tohoto magického kraje neváhal přestěhovat. A Šumava je protkaná i produkcí WALDEN. V první řadě za to můžou texty, které si kapela vypůjčila od spisovatelů/poetů, kteří mají k Šumavě blízko. Společně s poskládanými slovy a nenucenou hudební složkou potom tato sbírka šesti skladeb čerpající z rocku a kytarovek typu SONIC YOUTH a jim podobných funguje velmi dobře.

„Šum“ je ale hlavně pohodovou záležitostí songů, které nejsou nijak vlezlé; vznáší se nad nimi sice lehčí psychedelický opar, ale přitom minimálně v několika kouscích jsou WALDEN až nakažlivě hitovou formací. Mezi mou nejoblíbenější věc od WALDEN dosud patřila věc „Krajina“, podobnou roli na novince přebírá díky nakažlivé kytaře „Západní záře“, která pohltí okamžitě. Výživně působí i druhá „Psice“, která disponuje zajímavým textem Hany Fouskové a vždy mě donutí zpívat si společně s Martinem prapodivný refrén: „tiše vyju jak můj pes“. Podobně úderná je hned následující „Jen tvůj stín“, jejíž nosný kytarový základ mi pokaždé připomene mojí oblíbenou INSANII a její „Zimní varování“.

WALDEN nahráli poměrně krátkou desku, která logicky rychle uteče a to nejen díky času, ale protože je dobrá. Téměř všechny věci se vlezou do čtyř minut, tím pádem se jde přímo k věci. Jedinou výjimku tvoří závěrečná záležitost „Čaroděj“, která přes pro kapelu klasický rockový začátek pomalu přejde do psychdelického téměř až šamanského tempa a dává tak svému názvu pravý význam. Osmiminutová kompozice zakončená noise zvuky tak podtrhne dobrý pocit z celého alba, které boduje hlavně svou přirozeností.

I když WALDEN na „Šumu“ znějí o něco více sotisfikovaněji než na své prvotině, stále je z nich cítit „punkový“ přístup k věci, o čemž svědčí vydání nahrávky na kazetě, ale i undergroundový postoj ke zvuku (myšleno v dobrém), až po zpěv Martina, který by v Superstar prvním kolem přešel jenom těžko – ale i ta obyčejná poloha hlasu a jistá neotesanost k této hudbě jednoduše pasuje.

Seznam skladeb:

  1. Kolébka času
  2. Psice
  3. Jen tvůj stín
  4. Šlépěje
  5. Smažič
  6. Západní záře
  7. Čaroděj

Čas: 27:27

Sestava:

  • Martin Patras - kytara, zpěv
  • Jan Kofroň - bicí
  • František Ďuriš - basa
  • Libor Staněk - kytara

https://www.facebook.com/waldensumava
https://walden3.bandcamp.com/album/um


Zveřejněno: 09. 06. 2018
Přečteno:
3674 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář