Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

CD/LP, kooperace více vydavatelství / crust, death metal / Slovensko

Slovenská ADACTA je zkušenou partou, která se na HC scéně motá spoustu let. Své nahrávky do světa nechrlí žádným závratným tempem, ale když něco vydá, je jí rázem všude plno. Podrobnější kontakt s kapelou jsem si prožil na posledním albu „Tma“, které mi bylo příjemným společníkem a po všech stránkách se jednalo o nadprůměrnou záležitost.

To o novince bohužel tvrdit nemůžu. Paradoxně to, co je nejdůležitější, čímž je myšleno samotná hudba, funguje slušně, ale jsou tu věci, které celkový dojem kazí. Tím prvním je mizerný zvuk, který z vinylu leze. Myslel jsem si, že takovouto zvukovou haluz už dnes nevypotí žádný začátečník, natož takhle zkušená parta, která jede nahrávat do Shaark Studia. Po prvních vyposlechnutích jsem se dostal maximálně do poloviny strany A, protože řezavý zvuk s všudypřítomným otravným činelovým „cinkáním“ dráždil mé mozkové závity na maximum. I když si člověk po čase na tuto zvukovou torturu zvykne, otázky „Proč?“ se nezbaví. Do kategorie „nelíbí“ musím chtě nechtě započítat ještě hlavní motiv front coveru, který je taktéž solidním úletem. Ne tak jeho grafické zpracování, které je u kapely vždy na vysoké úrovni, ale samotný námět divočáka působí vyloženě lacině a až legračně.

Od kritiky tzv. doprovodných věcí, které se ale hlavně u vinylu sčítají a je to taky jeden z důvodů, proč si tohle médium člověk pořizuje, se přehoupneme k tomu podstatnému, čímž je samotná náplň novinky. Na té je poměrně jasně slyšitelné, že ač se kapela zdánlivě drží toho, co předváděla na minulém albu „Tma“, přidala do svého výrazu větší než malé množství deathmetalových vlivů. Ty byly v minulosti cítit spíš jen tak podprahově, zatímco momentálně jsou plnohodnotnou součástí. Hlavně kytary jsou smrtonosnou jízdou a tak příslušnost ke špinavcům drží hlavně bicí, i když i ty jsou často striktně metalové. Pochopitelně ale nechybí ani crustové výboje a tak si kapela šlape v rytmu metalu kříženého se syrovým punkem, což dělá poměrně s přehledem.

„Zlo“ je napěchované zmarem, který kapela díky již zmíněným metalovým vlivům přetavila v průměru v o něco delší skladby, v kterých tak logicky vzniká větší prostor pro rytmické změny, což dělá skladby pestřejšími. A když už se najde kolovrátková pasáž, jako v titulním tracku, kde se d-beatová smršť valí sílou uragánu, kapela přijde s melodickými kytarovými linkami, které dokáží v průběhu alba výsledný efekt několikrát obohatit a zpestřit. Nicméně temná linie se prolíná celým albem s jistotou, jako že se dnes večer dostaví tma. A i když by se závěr nahrávky v podobě songu „Do země“ zdál z hudebního hlediska přístupnější, smutný text ze života žádné veselí nedopustí.

Celkový ráz zmaru podtrhuje vokál Gargamela, který oproti minulosti ještě více zhrubl. V kombinaci s vydařenými texty, které nelze nazvat jinak než pocta nihilismu a misantropii, se při poslechu alba nad vámi vytvoří černý mrak, který zmizí až s posledními tóny téhle porce negace. A tak by to u podobných part mělo fungovat vždy.

ADACTA překládá na své nové desce porci jedenácti věcí, které nenabízejí ze stylového hlediska nic mimořádného, přesto je z nich cítit dobře odvedená práce zkušených mazáků, kteří moc dobře vědí, jak složit songy, aby dokázaly cílovou skupinu zaujmout.

Seznam skladeb:

  1. 29. 8. 1944
  2. Ťažoba
  3. Zabudol som odpúšťať
  4. Väzenie
  5. Panteón
  6. Zlo
  7. Derniéra
  8. Kliatba
  9. pri zmysloch
  10. Obeta
  11. Do zeme

Čas: cca 45 minut

Sestava:

  • Gargamel - vokál
  • Martin Hades - kytara, vokál
  • Potkan - basa
  • Kubo - bicí

https://adactaband.bandcamp.com/album/zlo

 


Zveřejněno: 26. 05. 2018
Přečteno:
3794 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

01. 06. 2018 05:53 napsal/a Jeff
No,
Tma me rozmrdala rozhodne vic. Nejvic mi asi vadi dlouha stopaz skladeb a rozhodne ubylo i energie