Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

LP 2018, Czar of Bullets / sludge, doom, post-metal / Švýcarsko

V roce 2004 vyšel švýcarským ZATOKREV debut, který se v těchto dnech dočkal reedice na LP u labelu Czar of Bullets. Znovuvydání 14 let staré nahrávky na vinylu spadá tak trochu do kategorie snů tahouna kapely Frederyka. Zřejmě chtěl mít své desky zkompletované i v LP verzích, jinak si to úplně nedokážu vysvětlit, ale je jasné, že debut si své příznivce najde a pro spoustu lidí jeho vydání na asfaltu smysl mít bude.

Nedokážu posoudit, jaká je popularita ZATOKREV svět vs. domácí hřiště – Švýcarsko. Ale když kapela vydala svá poslední dvě alba u Candlelight, je jasné, že se o kapele ví. V Čechách tahle parta, která stojí a padá s osobou Frederyka Rottera, byla nejvíce vidět a slyšet v období někdy před osmi deseti roky, kdy tu často po boku FDK hrála a brala se pomalu jako domácí skupina.

Kladný vztah k Česku je spojen se zpěvákem a kytaristou Frederykem, jehož kořeny do Čech zasahují. Už jen samotný název kapely nutí člověka zbystřit a v průběhu alba zpozorní minimálně ještě jednou, protože ono dojde i na češtinu. V songu „Zato Krev...“ Frederyk vysekne plynule text naším mateřským jazykem.

Deska, která vychází v gatefold verzi a s poupraveným obalem, nabízí stejně jako ve svém prvním vydání pět skladeb, ale kvůli LP variantě se jejich pořadí muselo přeházet, protože v originále poslední dvě kompozice dosahují celkové délky 25 minut a tak závěrečná přes čtrnáct minut dlouhá „Fourem“, která svým noisovým koncem album uzavírá, je na desce vložená jako druhá v pořadí. Tento logický krok se dá pochopit a udělal bych to taky tak, ale pro lidi, kteří mají v hlavě nějakou verzi zažitou, je změna pořadí vždy komplikovanou záležitostí.

Jak je evidentní, ZATOKREV už v roce 2004 neměli problém s delšími skladbami, v kterých si pohrávali s atmosférou a i když poslední třetina tracku „Fourem“ mi přijde díky pazvukům úplně zbytečná, celkově měla hudba ZATOKREV už tou dobou slušnou úroveň. Samozřejmě přijít kapela s podobnou nahrávkou dnes, tak jí ji omlátíme o hlavu a použijeme X kapel jako příklady, od kterých se inspirovala, nebo i opisovala, ale když tohle album vzniklo před čtrnácti léty, pohled je rázem jiný.

Debutové album naskočilo na vlnu pomalejšího HC, které se prolínalo s atmosférickým metalem a tak logicky nemůžeme nezmínit NEUROSIS, kteří tenhle žánr definovali a z trůnu je nikdo nesesadí. Přesto ZATOKREV uměli být i v té relativně pomalejší mase tvrdí a nebál bych se je označit až jako agresivní. Hned úvodní song „Reveal“ je takovým mixem NEUROSIS a díky zvuku kytar připomene dřevorubce CROWBAR.  

Díky téhle desce jsem si vzpomněl na koncerty, na kterých jsem měl možnost kapelu vidět živě v době po vydání druhé desky „Bury The Ashes“, které byly vždy intenzivním zážitkem. Kapela šla na pódiu na „krev“ a ten příval energie, který posílala mezi fans, se jí hned vracel. Z debutové desky jsou ještě cítit nesmělé krůčky a osobně považuji všechny následující desky kapely za lepší, ale je mi jasné, že debutová reedice bude mít pro určitý okruh posluchačů smysl a udělá jim radost.

Reedice – nebodováno.

Seznam skladeb:

  • strana A
  1. Reveal
  2. Fourem
  • strana B
  1. See Through
  2. Alive
  3. Zato Krev...

Čas: 39 minut

Sestava:

  • Frederyk Rotter – kytara, zpěv
  • Marco Grementieri – basa
  • Silvio Spadino – bicí

Web
Facebook
Bandcamp


Zveřejněno: 21. 04. 2018
Přečteno:
3521 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář