Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

7.3. 2018, Praha - Eternia

No, tak tohle byl zase jednou underground. Když se v prosinci objevila informace, že na evropské turné vyráží kanadští SPELL, doufal jsem, že to někdo stáhne i k nám. Nakonec se toho chopili kluci z Kreas a ve výsledku jsem trochu přiložil pod kotel i já, když jsem klukům pomohl s propagací. Hlavním důvodem byla samozřejmě obava, že se tohle „podzemí“ odehraje v komorní atmosféře několika málo fanatiků.

Ve smíchovském klubu Eternia jsem byl vůbec poprvé. A tak nebylo divu, že jsem odbočil na zabahněný chodník již o odbočku dříve. Naštěstí nám brzy došlo, že tudy cesta nevede. Správný vchod byl nalezen o pár desítek metrů dále. Vystoupali jsme až asi do pátého poschodí (tady musel Vejška funět, haha) a vstoupili do velmi zajímavého podkrovního prostoru, kde nechyběl bar, skejtová rampa, místa na sezení ani sociální zázemí. Čekal jsem docela pajzl, ale tyto prostory se mi hodně zamlouvaly a něco mi říká, že jsem tu nebyl naposledy. Postupně se začali scházet další fans, kterých se nakonec sešlo přes padesát. To byl počet, který rozhodně předčil očekávání celého pořadatelského sboru.

Celý večer odstartovali v 19:45 Švédové SVARTANATT. Na tuhle partu jsem se moc těšil. Kapelu jsem poznal až díky potvrzení tohoto turné, nicméně téměř okamžitě jsem si jejich hudbu zamiloval. A to, co tolik miluji z jejich alb, jsem dostal i naživo. Z potemnělého pódia se valil regulérní sedmdesátkový hard rock, ze kterého jsem nejvíce cítil vliv THIN LIZZY a DEEP PURPLE. Ze začátku lehce zlobil zvuk, který byl příliš nahlas a zpěv kvůli němu nebyl dobře srozumitelný, ale to se během cca třetího songu spravilo. SVARTANATT nás s úsměvem na rtech vzali na dlouhý výlet do historie. Tvrdé kytarové riffy a dlouhá sóla, bubeník jak utržený ze řetězu, retro-kníry, zvonáče a všudypřítomná radost a pohoda. Skladby jako „Hit Hit Down“, „Demon“ nebo naprosto jedinečná polo-balada „Thunderbirds Whispering Wind“ musely v přítomných zanechat hlubokou stopu. Podobných kapel jako SVARTANATT dnes opravdu mnoho není. Nefalšovaná oslava rockové hudby.

Po dvacetiminutové pauze, ve které jsem stihl vykonat potřebu na nekrytém pisoáru a zakoupit dalšího lahváče, se nachystali Kanaďané SPELL. Toto trio znám poměrně dlouho. Původně hráli pod názvem STRYKER, což byl čistokrevný heavy metal. Po změně jména (nikoliv sestavy) se hudba kapely posunula do trochu jiných vod. Tvorba SPELL se pohybuje někde na okraji heavy metalu, hard rocku a psychedelic. Ovšem naživo to bylo o něčem jiném. Bylo to hard´n heavy se vším všudy. SPELL nastoupili a ačkoliv první dvě skladby nebyl vůbec slyšet zpěv, byla to jízda. Pravda, vokál byl utopený po celý set. SPELL hrají ve třech, ale jejich produkce je technicky opravdu výborná. Chytlavé riffy střídala sóla, vypíchnutá baskytara tvrdila muziku a publikum zobalo SPELL z rukou. Nutno podotknout, že ve srovnání se SVARTANATT byli SPELL více živelní. Prostě heavymetalová divočina. Trochu jsem během koncertu přemýšlel, jak si Kanaďany zařadit. Vyšlo mi z toho spojení CAULDRON a RUSH. Pokud je to mimo mísu, nic s tím stejně neuděláte, haha. SPELL hráli převážně ze své poslední nahrávky „For None and All“, kde vyčnívaly hlavně skladby „Madame Psychosis“ a „River of Sleep“. Kapela však sáhla i po starší tvorbě z období zmiňovaných STRYKER a především song „Possessed by Heavy Metal“ byl, alespoň pro mě, vrcholem celého koncertu. Heavymetalový hit se vším všudy. Poslední úder do bicích zazněl někdy před desátou večerní a bylo po všem.

Parádní večírek s netradičními kapelami a s velmi příjemnou atmosférou. Dobrá návštěvnost i zvuk, fajn prostory, brzký konec akce. Takhle by to mělo vypadat. Ideálně strávený středeční večer pro fanoušky hard rocku i heavy metalu. Zajímavé však bylo, že na koncertě se bavili i vyznavači blacku, thrashe, crustu či jiných žánrů. I to je důkaz, že klasický hard rock měl a pořád má obrovský vliv. Jeho odkaz žije dál…

Sledujte další akce Kreas!


Zveřejněno: 11. 03. 2018
Přečteno:
3716 x
Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář