Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

TROLLECH - Tumultus / SORATH - Saros Split EP 2005 - PIGEONSHIT Agency

Takže nadišiel ten čas a české metalové kvalitky sa opäť ozvali, tentokrát prostredníctvom Pigeonshit Agency, ktorá naozaj vie, čo má vydať. :-) Toto je jej v poradí už piate vydané EP split, ale iné je od ostatných v tom, že je kombináciou lesného black metalu v podaní Trollech a black metalu s jemnejšími vplyvmi - Sorath.

Obal je čiernobiely s jednoduchými motívmi, navrchu je na strane Sorath obrázok hada, za ktorým z pozadia jemne vidno hodiny, ktoré sa podobajú displayom ručičkovému budíku a na strane Trollech sú už ich toľko ospevované búrkové mraky a zvláštny znak, ktorý vyzerá ako snehová vločka. Vnútri prebal obsahuje fotky členov kapiel a jednoduché popisky ku skladbám, nejaké tie ďakovačky a podobne.

Ale teraz už k samotnej hudbe. Začnem so stranou Trollech - pieseň Tumultus začne zvláštnym neidentifikovateľným hukotom, ktorý trvá dačo vyše 5 sekúnd a pak začnú hrať gitary (v typických ich pekných melódiách) a automatický bubeník odbúchava svoje úvodné rytmy, po ktorých sa strhne smršť black metalových riffov preplietaných sólami, ktoré tvoria väčšinu hudby Trollech - nakoniec s dvoma gitarami a schopnými ľuďmi za nimi si to môžu dovoliť. Bassgitara je samozrejme obsluhovaná nemenej kvalitne, a ani automatický bubeník sa nedá zahanbiť ;-))) (uvidíme, či niekedy ho nahradí živá bytosť, zatiaľ sa fans musia uspokojiť s tým, čo je teraz). Skladba Parhelium je takisto výborne zahratá, s krásnymi melódiami, no čo vám budem hovoriť... Ak by som mala toto EP porovnať s ich predošlými albumami, musím povedať asi toľko, že toto je o kúsok melodickejšie v tom, že je tu viac sól a hlavne s väčším rozsahom tónov v nich, proste hudbnícke zdatnosti sa prehlbujú (nie že by predtým neboli už dosť dobré) a je to aj poznať. Pre tých, čo ešte Trollech nepočuli (aj keď ťažko sa dá uveriť tomu, že niekto taký je), by som ich tvorbu označila ako black metal s vplyvmi severských kultových kapiel ako Bathory, Burzum a pod. obohatené práve o tie sóla. Celá hudba je založená len na gitarách, bassgitare a bicích, žiadne klávesy a podobné nástroje, ktoré sa vmiesujú do blacku uberajúceho sa "mainstreamom", ale aj tak sa pri tom rozhodne nudiť nebudete. Hodnotenie pre Trollech je teda u mňa 9/10.

Ďaľšou kapelkou na počine je skupina Sorath. Je pre mňa trošku neznámou kapelou, aj keď nie úplne, no kvalita sa im rozhodne neuprie. Aj keď mala by som trošku výhrady voči zvuku, ktorý majú kluci na opačnej strane EP-čka o poznanie lepší. Ako by som definovala Sorath? Je to dosť ťažká úloha, je to ako zmes black metalu, rocku... S folkovými vplyvmi, ktoré sa odrážajú najmä vo vokáloch. V úvode No Earth sa pieseň začne jemnou gitarovou melódiou, pak to prejde do vcelku často používaných gitarových metalových riffov, ktoré ma najskôr sklamali na prvé počutie, potom však keď som si všimla iné detaily a docenila sóla, našla som v tejto hudbe vcelku zaľúbenie... Spev v tejto piesni začína jemným blackovým vokálom, ktorý sa potom zmení na čistý spev a lá štýl Vintersorg a Dark Tranquillity a tieto dva druhy spevu sa miesia a prelínajú. Druhý song "Oak Hill" začne rezkejšie a pripomína štýlovo viac skupinu Enslaved - samozrejme, nemožno čakať takú kvalitu ako Enslaved, ale musím povedať, že tento song je na tej správnej ceste za kvalitami spomínaných severských velikánov. Asi od polovice druhej minúty si človek môže vychutnať vynikajúce sólo a rýchle bicie, fakt vkusné. Sorath by som ohodnotila, čo sa týka hudby, rovnako ako Trollech, ale za zvuk im chtiac-nechtiac treba ubrať, keďže hodnotí sa kvalita po všech stránkach. Na koncerte to však musí byť naozaj zážitok... Takže 8/10.

Toto split EP počúvať je proste skvelá vec, plné kvalitnej hudby, takže ak si to niekto chcete zohnať, rýchlo sa poponáhľajte a objednávajte, EP je totiž limitované len na 500 kusov...

Čas: 15:21

Playlist:

Strana Trollech - Tumultus

  1. Tumultus
  2. Parhelium

Strana Sorath - Saros

  1. No Earth
  2. Oak Hill

http://www.trollech.com

http://www.sorath.wz.cz


Zveřejněno: 14. 05. 2005
Přečteno:
3341 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Weronyka | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář