Nejbližší koncerty
  • 16. 05. 2024Druhá zastávka blackmetalistů SEKEROMLAT, tentokrát již v...
  • 16. 05. 2024Do pražské Eternie přijedou dvě řecké kapely. O domácí su...
  • 17. 05. 2024MÍSTNÍ FESŤÁK 2024 ☆ Nepravidelně pořádaný a pokaždé t...
  • 17. 05. 2024Libido Challenge po třech dobách ledových konečně chřtí d...
  • 18. 05. 2024Nehledali se, až se nenašli. Kiss Me Kojak a Fetch! patří...
  • 18. 05. 2024BELL WITCH (USA) + THE KEENING (USA)
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
TELEPATIE VI

CD/LP 2017, Profound Lore Records / drone, doom, sludge / Francie

Francouzští trýznitelé MONARCH! jsou osvědčenou jistotou. Jejich záliba v pomalých tónech se jich drží už pěknou řádku let a jak je z novinky „Never Forever“ vidno, lze s klidným srdcem říct, že jim jejich činnost jde stále výborně.

Na MONARCH! je potřeba ocenit jejich aktivitu. Ne že by byli nějakou mladou partou, fungují už od roku 2002 a o tři roky později jim vyšel debut „666“, ale na kontě mají už osm velkých desek, plus pěknou řádku splitů, EP, singlů… Jejich kadence ve spojitosti s chutí vystupovat živě je řadí mezi velice akční kapely, které ale naštěstí neustále vykazují vysokou kvalitativní úroveň svých nahrávek a tak je každé jejich vydané album do jisté míry událost. Samozřejmě na poměry UG scény a to ještě i té její nejextremnější odnože. To je potřeba zdůraznit.

Kdyby to někdo náhodou nevěděl, MONARCH! jsou kapelou, které přijít na chuť není úplně nejjednodušší, ale rozhodně lze tvrdit, že to, co hrají, hrají skvěle. Jejich drone, doom, funeral, sludge, atd. má punc autentičnosti a vykazuje jisté charakteristické prvky. I když se tahle francouzská parta pohybuje v teritoriu, které je pomalé a kytary většinou vyluzují tóny, které těžko považovat za příjemné, lze i s přihlédnutí ke zvuku tvrdit, že MONARCH! poznáte na první poslech. A když se přidá s vokálem zpěvačka Emilia, máte před sebou naprosto originální partu.

Na aktuálním albu „Never Forever“ nevymýšlí MONARCH! nic, co byste od nich v minulosti neslyšeli. Jejich kytarové riffy drásají do krve, líně převalující se bicí s každým úderem přibíjejí hřeby do hlavy a basa drtí na prach. Přesto lze hned v úvodní skladbě „Of Night with Knives“ vypozorovat to, co už také v minulosti zaznělo, ale bylo toho jako šafránu. „Of Night with Knives“, která mimochodem trvá 15 minut, je na poměry MONARCH! v podstatě melodická hitovka. Chvílemi se v pravém smyslu nejedná o hudbu, ale spíš o masu, která se jen tak líně převaluje, na závěr se ve skladbě objeví vyloženě hitová doomová pasáž, která v kombinaci s hlasem Emilie dosahuje nadstandardních parametrů… poslední třetina skladby je něčím tak fascinujícím, že vám těchto pár „světlých“ minut dokáže vyrazit dech, dodat pocit euforie a u citlivějších jedinců se může stát, že nad tou krásou klidně uroní slzu… „Of Night, With Knives“ se rázem katapultovala mezi jednu z top tří věcí kapely vůbec.

Jako zpestření lze vnímat druhou „Song of the Void“, na kterou vznikl i videoklip. Její netradiční hudební podklad a relativně kratší stopáž přes šest minut na první pohled klamou. Ve výsledku, i navzdory tomu, že se hudebně nejedná o žádný hluk a Emilia opravdu většinou zpívá, skladba díky ponuré atmosféře zapadá do koncepce desky jako jeden z dílů mozaiky. Ve třetí „Cadaverine“ se poměrně často dostane na melodický hlas, který tu hutnou atmosféru dokáže zjemnit, přesto zde nechybí klasické atributy, kdy kytary pořádně „zadroní“, synťáky vyluzují strašidelné tóny a do toho se ozve šepot… fantazie může začít pracovat na 110 %. Předposlední „Diamant Noir“ díky „líbivým“ melodiím a emotivně vyzpívanému refrénu našeptává, že máme tu čest s jednou z nejstravitelnějších desek MONARCH! vůbec. Těch vstřícnějších míst nabízejí víc, než bylo zvykem – a rozhodně to není na škodu, protože tahle podoba jim velice sluší a MONARCH! se i tímto způsobem dokáží náramně dostat pod kůži. Snad aby MONARCH! vyvrátili mé předchozí tvrzení o lepší stravitelnosti „Never Forever“, umístili na konec nahrávky dvacetiminutovou kompozici „Lilith“, která je klasickou tryznou. Tou skladbou je potřeba se protrpět!

MONARCH! na „Never Forever“ představují to nejlepší, čeho čeho jsou schopní. K slyšení jsou klasičtí MONARCH!, ale i ti o něco posluchačsky vstřícnější, přesto se i nadále lze opřít o tvrzení, že tahle hudba zůstává silným a těžko stravitelným okrajem. Na podzimní večery je však jako dělaná.

Seznam skladeb:

  1. Of Night with Knives
  2. Song of the Void
  3. Cadaverine
  4. Diamant Noir
  5. Lilith

Čas: 67:36

Sestava:

  • Emilie Bresson - zpěv, synťáky
  • Shiran Kaidine - kytara
  • MicHell Bidegain - basa
  • Stéphane Miollan - kytara
  • Boubi Sablon – bicí

Facebook

Bandcamp

 


Zveřejněno: 07. 11. 2017
Přečteno:
3433 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář