Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
INSANIA

21. 9. 2017, Praha - Klub 007

Už několikrát mě zaujala sestava nějakého koncertu, konajícího se v pražské „Sedmičce“, z různých důvodů se mi však nikdy nepovedlo dorazit. Situace se změnila až s koncertem death/doomových Finů KRYPTS, s nimiž jsou na turné brazilští těžko zaškatulkovatelní JUPITERIAN. Jako support pro čtvrteční pražskou zastávku byli zvoleni LACK OF SUN.

Klub 007, nacházející se poblíž strahovských kolejí, se mi pro podobné akce po první zkušenosti jeví jako ideální místo. Prostor pro pár desítek lidí s nevelkým pódiem, z něhož se ovšem po celý večer linul precizní sound. Příjemný plac pro undergroundové sešlosti. Končit se musí v deset, což kvituji vzhledem k cestování vlakem a následným pracovním povinnostem.

Začínalo se tedy na čas, ve čtvrt na osm to začali valit česko-slovenští LACK OF SUN. Pro mě jméno úplně neznámé, tím příjemněji jsem byl ale cca. půlhodinovým setem překvapen. Pětici sice v počátku zbrzdily problémy s kabeláží a kytara občas nakrátko vypadávala i v průběhu koncertu, jinak mě ale doom/deathový repertoár bavil. Netvrdím, že pánové přicházejí s něčím novým, inspirace například anglickými BOLT THROWER je znatelná, ale proč ne. Zahrané to bylo bez problémů, odeřvané taky, možná mi jen chyběl trochu větší zápal od instrumentalistů, kteří byli po většinu času otočeni čely k sobě. Celkově ale super banda na rozjezd a moc si neumím představit vhodněji vybraný tuzemský support ke KRYPTS.

Brazilské JUPITERIAN jsem se snažil alespoň trochu objevit před pražským gigem, abych věděl, do čeho jdu. Všem známá metalová encyklopedie jejich hudbu popisuje jako sludge/death/doom metal, což by sedělo, pokud by se do už tak značně rozvětveného zařazení přisunul ještě black. Zvláštní je, že mi to tak přišlo až naživo. Před akcí jsem poslechl dva roky staré album „Aphotic“, na které by seděla původní žánrová kombinace, možná se tedy na v listopadu vycházející desce „Terraforming“ objeví více černoty. Nutno říci, že z domácího poslechu mě JUPITERIAN až tak nebrali, zároveň jsem v nich však cítil potenciál mnohem výrazněji zaujmout live.

A stalo se. Hned první skladba, se kterou se tito důkladně zahalení Brazilci prezentovali, mě dostala. Repetitivní vybrnkávka á la islandský black metal s hrubým podkladem byla naprosto zničující. Jen škoda, že právě úvodní song byl pro mne hned vrcholem setu. Podobných disharmonií nebylo v hudbě JUPITERIAN tolik a Jihoameričané potvrdili, že stylový mišmaš u nich není jen vytištěný na papíře. Některé skladby byly až do funerálního doomu, jiné kombinovaly death a doom, občas se zabrousilo do post-blackových vod a některé zvraty tak občas působily až moc násilně. Přesto mě dokázala specifická atmosféra i hudba pohltit, JUPITERIAN se prezentovali hodně opakovanými pasážemi, jenže ta monotónnost na mě právě působila patřičným způsobem. Novému počinu určitě šanci dám, naživo mě JUPITERIAN přesvědčili.

Loni vyšlá druhá řadovka KRYPTS „Remnants of Expansion“ se hodně povedla. Hrubý, temný death metal s výraznou dávkou doomu, který často evokuje známější Řeky DEAD CONGREGATION, mám hodně v oblibě. Navíc „Remnants…“ je opatřena hodně zabijáckou produkcí a sound se povedlo přenést i do „Sedmičky“. Od úvodních tónů skladby „Arrow of Entropy“ bylo jasné, že ten večer bude všechno správně. KRYPTS drtili, lámali kosti, zabíjeli. No a jakmile přišla moje nejoblíbenější věc „Entrailed to the Breaking Wheel“, byl jsem u vytržení. Možná jsem ani nedoufal, že to bude tak dobré! Finové občas zabrousili do debutovky „Unending Degradation“, kterou tolik najetou nemám, ať se ale hrálo cokoliv, mělo to ohromnou sílu. Pro ty momenty, v nichž se z pomalého tempa KRYPTS vrhnou do kopákové salvy a pořádného hlomozu, stojí za to umírat. Potemnělou auru celého vystoupení jen trochu narušil pán s kamerou, jenž po celý jeden song kapele svítil nemalou lampou do obličejů, což frontman Antti nebral úplně s úsměvem.

Nemohu než chválit. Ať už všechny tři vystupující kapely s vrcholem v podobě KRYPTS, nebo pořadatele, kteří vybrali vhodný klub i support. Akce proběhla bez jakýchkoli zádrhelů a já odjížděl s nefalšovaným nadšením z vynikajícího zážitku. Díky!


Zveřejněno: 26. 09. 2017
Přečteno:
3768 x
Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář