Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Finským rarachům se v našich krajích zjevně zalíbilo. Uteklo několik málo měsíců od jejich setu v rámci X- mass festivalu a opět se k nám vrací, tentokrát do Klánovic na samostatném tour na podporu zatím posledního počinu s názvem Nattfödd.

Kdo měl možnost spatřit výše zmíněné představení Finntroll v KZ Domovina je jistě patřičně nažhaven i na jejich další show plné skočných hitovek, všudypřítomných trollů a skvělou pódiovou prezentaci. Něco už tito opilci ze země tisíců jezer mají za sebou. Vždyť v jejich řadách můžeme nalézt ex členy takových jmen jako Impaled Nazarene, Barathrum, Thy Serpent, Moonsorrow nebo Rapture. Své popěvky počali tvořit v roce 1997 a v lednu rok poté nahráli své premiérové demo Rivfader. Tento kousek zaujal label Spikefarm a nic nebránilo tomu aby v roce 1999 spatřilo světlo světa (nebo spíše tmu?) debutní CD Midnattens widunder. Již na tomto výlisku můžeme nalézt jejich typickou tvář, kterou později zušlechtili k dokonalosti. Do širšího podvědomí fans po celém světě se dostali až dalším výtvorem Jaktens tid z roku 2001. Album dostalo do vínku ještě více atmosféry a dostavily se i první úspěchy. Zejména v domácím Finsku, kam album proniklo i do oficiálních prodejních žebříčků. O zbytek světa se svojí distribucí postarala společnost Century Media. Koncerty na sebe rovněž nenechaly čekat a dostavila se i možnost hraní na prestižním Wacken open air a dalších významných festech. Po několika událostech tragičtějšího rázu (např. úmrtí Teemu ?Somnia? Raimoranta) a výměně vokalisty dochází v roce 2003 k vydání MCD Visor om slutet, které je v podstatě folkové. Poté se vydávají na první evropské tour, kde dělají předskokany Katatonii. Toto CD je následováno dalším MCD Trollhammeren a v rce 2004 dochází k vydání již zmíněného Nattfödd. To vše již pod patronací německého labelu Century Media. Novinka nabízí to nejlepší, co můžou tito finští trollové nabídnout. Spousta hitů (zejména Trollhammeren, ke které byl natočen i klip), klasický rozverný ?humppa? styl (humppa je variací polky) v komninaci s folkem a samozřejmě zkrátka nepřijde ani metal. Nelze nezmínit krásné provedení bookletu, který je stejně jako hudba inspirován lidovými tradicemi. A trolly, samozřejmě. Tato hudba je přímo stvořená k živým vystoupením. Už při psaní těchto řádek se poslechem jejich novinky připravuji?

Jak bývá zvykem, hlavní hvězda si s sebou vezme i support. A Klánovice se mohou těšit na švédské černokněžníky Naglfar, kteří toho mají rovněž dost za sebou a rozhodně se nejedná o pojem neznámý a finské spoluobčany Amoral, kteří by fans měli nabídnout porci death metalu. Takže?

Shrnutí:

FINNTROLL

NAGLFAR

AMORAL

Pondělí, 11. duben 2005 ? Praha ? Klánovice ? Black pes

Začátek: 19:00h

Vstupné: 380,- Kč na místě, 350,- Kč v předprodeji

Další info: www.shindy.cz


Zveřejněno: 01. 04. 2005
Přečteno:
3356 x
Autor: Goro | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář