Nejbližší koncerty
  • 18. 05. 2024Nehledali se, až se nenašli. Kiss Me Kojak a Fetch! patří...
  • 18. 05. 2024BELL WITCH (USA) + THE KEENING (USA)
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
HEIDEN – Andzjel

OUT OF INFANCY – Five years of MetalGate Records 2CD 2013, MetalGate

Ačkoli kompilace v současné době příliš nevycházejí, ještě méně se prodávají a většinou slouží pouze jako magazínové a fanzinové přílohy nebo bonusy k festivalové vstupence, u příležitosti svých pátých narozenin si vesele zakompiloval momentálně největší český metalový vydavatel. Výsledek uzřel tmu tohoto světa 5. října v pražském klubu Storm na výroční akci MetalGate Season Enclosure a zejména po vizuální stránce působí skutečně luxusním dojmem.

Žádná pošetka ani jiná improvizovaná ubohost, nýbrž velkoryse pojatý a graficky vkusný trojpanelový digipak, který ukrývá rovnou dva disky, a dále booklet obsahující český i anglický proslov z klávesnice autora kompilace Ondřeje Šmejkala, jednu stránku věnovanou každé kapele a texty zařazených písní. Vypadá to sice dobře, přesto ne zcela dotaženě. Matoucím dojmem může působit hlavně zadní strana obalu, kde jsou nejprve velkými písmeny uvedeny názvy songů a teprve až následně malými písmeny jména skupin, což nepůsobí zrovna přehledně. Také číslování skladeb druhého disku by s ohledem na displeje přehrávačů bylo optimální začít znovu od jedničky.

Přestože občas někdo může vytýkat průměrnost některých stájových kapel, nedostatečnou distribuci vydaných titulů či jejich neprůnik do zahraničí, firemní pole působnosti se během oněch let rýsovalo také dalšími směry. Klubové koncerty, soutěž Metal Massacre, stahovací server Metal Online, dřívější MetalGate Open Air a nynější napůl pořádaný MetalGate Czech Death Fest, to vše takto pohromadě představuje velmi slušnou nálož, kterou možno respektovat i přesto, že vydavatelská kvantita trochu převažuje nad kvalitou. Mnohé vydané soubory lze sice řadit k širšímu popředí české metalové scény, jenže ty úplné vrcholy třeba hledat přece jen někde jinde.

Kompilátor měl nejlepší možný nápad, když na rozjezd zařadil bezejmenné intro a zdařilou skladbu "I" od ABSTRACT ESSENCE a na dojezd jedenáctiminutovou kompozici "Love Enough" od stejné skupiny, neboť v rámci celku jde o jeho ozdoby. Mezi to lepší lze zařadit ještě F.O.B., elektrorockové melodiky LIVEEVIL a zejména jejich apokalyptičtější kolegy MINORITY SOUND, zatímco spíše průměrněji se jeví GENUINE RELIEF, SECRET OF DARKNESS a SUFFOCATE WITH YOUR FAME. Zjevně konzervativnější, ale rozhodně obstojnou roli plní poctivá deathmetalová palba v podání veteránů, jimiž jsou TORTHARRY a slovenští DEMENTOR. Češtinu zastupují milovaní i proklínaní "predátoři" DYMYTRY, jejichž hitovost či instrumentální brilanci žel srážejí jalové texty a trapná koncertní prezentace, a dále thrashmetalová veličina KRYPTOR, z jejíž nově nahrané výběrovky byly chvályhodně vybrány obě jediné novinky, tedy "Otcova puška s uřezanou hlavní" a "Pripjať – město mladých".

Kompilace je sestavena tak, že až na ono "abstractní" intro a dále jednu stěží pochopitelnou "reliéfní" výjimku je na každém z obou disků po jedné skladbě od každé vydané kapely. Přičemž pokud některý soubor u této firmy vydal již dvě alba, je zařazeno po jednom příspěvku z každého z nich. Chybí pouze CRUADALACH, který ovšem vyšel spíše licenčně či tak nějak, a rovněž veškeré novinky, šířené v právě probíhající šesté sezóně, což je vedle jedné již dříve vydané skupiny případ RETURN TO INNOCENCE, ISACAARUM, KEEP ON ROTTING a SIX DEGREES OF SEPARATION. Tato nově ulovená a zde kompilačně ještě nepřítomná jména můžou být známkou zvýšené laťky.


Seznam skladeb:

CD 1

  1. ABSTRACT ESSENCE – …
  2. ABSTRACT ESSENCE – I
  3. F.O.B. – Time To Let Go
  4. GENUINE RELIEF – Behind The Smile
  5. SUFFOCATE WITH YOUR FAME – Desire For Benevolence
  6. TORTHARRY – Entrenched
  7. MINORITY SOUND – Wipeout The Virus
  8. LIVEEVIL – Platonic Blue
  9. DYMYTRY – Lunapark
  10. KRYPTOR – Otcova puška s uřezanou hlavní
  11. DEMENTOR – Dead End
  12. GENUINE RELIEF – Barren Land
  13. SECRET OF DARKNESS – On The Other Side

CD 2

  1. KRYPTOR – Pripjať – město mladých
  2. TORTHARRY – The Camp
  3. SUFFOCATE WITH YOUR FAME – Dimension Change
  4. DEMENTOR – Silence
  5. F.O.B. – Feeding On Your Fear
  6. SECRET OF DARKNESS – Self Insurrection
  7. LIVEEVIL – Spirit And Water
  8. DYMYTRY – Strážná věž
  9. MINORITY SOUND – Never Enough [V 2.01]
  10. ABSTRACT ESSENCE – Love Enough

Čas: 53:22 / 49:05

www.metalgate.cz

Zveřejněno: 07. 02. 2014
Přečteno:
3522 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Oliva | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář