Nejbližší koncerty
  • 17. 05. 2024MÍSTNÍ FESŤÁK 2024 ☆ Nepravidelně pořádaný a pokaždé t...
  • 17. 05. 2024Libido Challenge po třech dobách ledových konečně chřtí d...
  • 18. 05. 2024Nehledali se, až se nenašli. Kiss Me Kojak a Fetch! patří...
  • 18. 05. 2024BELL WITCH (USA) + THE KEENING (USA)
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
HUSMAN FEST

15.3.2012, Brno - Melodka

V polovině března přijela na Melodku česká hvězda crossoveru ATARI TERROR. Přijeli na pozvání jejich místních kolegů RATTLE BUCKET. Celý crossoverový večer zahajovali metalcoroví SPHERE.

 

Alternativní metalcoristé ze Šumperka odstartovali večer s velkou parádou a od samého začátku jejich koncertu přihlíželo na desítky fanoušků. Vzduch na Melodce rozvířili svým melodickým metalcorem plným zajímavých vyhrávek, s velmi kvalitním zpěvem v podání Michaela Prchala. SPHERE si získali moji pozornost i díky energické show, která ke koncertům neodmyslitelně patří. Na Melodce čerpali ze svého posledního EP Mutiny, které jim vyšlo před dvěma lety. Závěrečnou skladbou potěšili fanoušky kapely Deftones. Zahráli jejich 17 let starý hit 7 Words ve velice zajímavém provedení. Opravdová lahůdka na závěr. SPHERE jsem viděl vůbec poprvé a velice mě zaujali. Dřív jsem o existenci kapely neměl ani tušení, ale to se dnešním dnem mění.


Druhou kapelou už byli ATARI TERROR z Prahy. Ti do Brna přijeli představit svoji novou desku Part 3: Final Warning, kterou si každý fanoušek mohl zdarma obstarat na jejich webu. Pro mě to byla jednoznačně hvězda večera, protože ATARI TERROR sleduji už několik let, jejich hudbu miluji a hlavně jejich koncerty jsou vždycky naprosto fantastické. Nejinak tomu bylo i na Melodce. Na pódium se Kurz a Broňa přiřítili jak kdyby jim to tu patřilo. A následující hodinu to tak opravdu vypadalo. Dvojice zpěváků ovládla klub a všichni tančili, jak oni pískali. Show chlapi zahájili úvodní peckou z nového alba Eve a hned bylo jasné, že si dneska pěkně zařádíme. ATARI TERROR velice dobře kombinovali písně z Part 3: Final Warning a Part 2: Attention, což mě velice příjemně překvapilo. V průběhu koncertu jsme tedy mohli zapařit i na starší kousky jako třeba Carramba, War nebo Motofoko, čímž jsme se vrátili o téměř čtyři roky zpátky. Z nové desky potom nemohly chybět parádní věci Insane, Ghost Of The Bloodbath, Bright Sun nebo vynikající klipovka Oh My God. Chlapům to zpívalo opravdu geniálně, Broňův čistý hlas do kapely zapadl jako dva kousky v tetrisu. O brutálním murmuru Kurze se snad ani nemá smysl bavit. Oba si v průběhu koncertu neodpustili ani skok do lidí, kteří je nosili na ramenou jako dva krále večera. Dočkali jsme se i vtipné Dance Machine, která v sobě skrývá parodii na Stayin Alive od Bee Gees. Všichni se své role zhostili s grácií a v tu chvíli jsem si uvědomil, že koncerty ATARI TERROR nejsou jen naprosto skvěle odehrané, ale že je to prostě jedna velká párty. Metalová párty dosáhla nejvyšších sfér v závěru. Kurz s Broňou rozrazili dav a utvořili velkou wall of death (bez debat největší co jsem kdy na Melodce viděl). Bez bázně a hany oba zůstali uprostřed a odstartovali energickou pecku Airbag Death. I přesto, že po té vřavě skončili oba na zemi v nebezpečné skrumáži, jim zůstal úsměv na tvářích. Koncert potom zakončili geniálním evergreenem Attention!, který si zapěl snad každý. ATARI TERROR mě opět naprosto zničili, a i když jsem odcházel z kotle se zakrvavenou rukou od rozbitého skla na pódiu, byl jsem z nich nadšený. Výborný výkon, výborný výběr písní a skvělá atmosféra.


Poslední koncert večera odehráli domácí RATTLE BUCKET, kteři do svých řad přijali druhého zpěváka a klávesáka Jakuba Kristena. Ten ale bohužel ještě kapelu na pódiu nepodpořil, jelikož čeká na nové písně, ve kterých jeho kvalit bude zapotřebí. Tím jsem lehce napověděl, že RATTLE BUCKET nahrávají nové album. Respektive se už jeho příprava chýlí ke konci, a tak Jakuba na prknech spolu s kapelou uvidíme snad už brzy. Tento koncert tedy ještě proběhl v zajetých kolejích pouze jako trio, a bohužel musím říct, že jsem k RATTLE BUCKET stále nijak nepřilnul. Fanoušků bylo na place spoustu a hodně z nich bych nazval jako pravověrné. Spoustu z nich znalo texty a hudbu vteřinu po vteřině a všechny pecky z úspěšné desky Last Generation si užili. Já se ale nemohl ubránit pocitu, že všechny písně jsou tak nějak nedodělané nebo spíše utnuté příliš brzy. Jako kdyby jim chyběl závěr. Zároveň jsem v jejich hudbě slyšel i hodně vlivů ostatních kapel. Někdy jsem tam slyšel kus písničky od Papa Roach, někdy jsem měl pocit, že se vystřídali se Slipknot, a tak to bylo celou dobu. Taky mě docela vadilo okopírování kapely KoRn, kde si před jejich peckou Blind všichni klekají na kolena a poté vyskočí a začnou pařit. RATTLE BUCKET to dělají naprosto stejně a navíc v textu použili i stejné slovo (blind). Ve finále to tedy vypadá úplně identicky, ale kapela neuvádí jakoukoliv souvislost. Poté je tu ten extra rychlý, ubouchaný "cover" na Can't Stop od Red Hot Chilli Peppers, který jsem také nějak nepochopil. Zkrátka RATTLE BUCKET jdou bohužel zcela mimo mě. Těším se, až se k nim i na pódium přidá Jakub, nové věci mě snad chytnou více.


Na tento crossoverový večer jsem se těšil velmi dlouho. Až moc dlouho na to, abych byl zklamaný. A to jsem rozhodně být nemohl. ATARI TERROR potvrdili svoji excelentní formu a jejich nové věci zní naživo naprosto fantasticky. Pro mě je to nejlepší česká kapela. Viděl jsem je už několikrát a vždy to byla bomba. Otvírák večera SPHERE mě mile překvapili a určitě se na ně rád podívám znovu. No a RATTLE BUCKET zkrátka nejsou můj čálek čaje, ale lidi je mají rádi a tak kluci jako kapela na závěr sedli. Já byl naprosto spokojen.




Zveřejněno: 26. 03. 2012
Přečteno:
3417 x
Autor: Dave | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář