Nejbližší koncerty
  • 18. 05. 2024Nehledali se, až se nenašli. Kiss Me Kojak a Fetch! patří...
  • 18. 05. 2024BELL WITCH (USA) + THE KEENING (USA)
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
F.O.B. - Outside The Palace Walls

Miloslav Orcígr – Emerse CD 2011, vlastní náklad

Míla Orcígr už léta patří k jedněm z nejlepších hráčů na klávesové nástroje u nás. Po odchodu z legendárního Turba nyní zakotvil u plzeňské kapely Sifon. (Ptám se sám sebe, proboha PROČ?!) Čtenáře, kteří mají rádi dobrou muziku, upozorňuji – nečekejte nic podobného zmiňovaným skupinám! Tohle album je od nich vzdáleno asi tak jako Praha od Tokia.  

Když jsem osobně dostal do ruky toto CD na plzeňském koncertě kapely Asia, jejímž velkým obdivovatelem Míla je, říkal jsem mu žertem, že mu to stejně zkritizuju. Popravdě řečeno bych od Míly takové album ani ve snu nečekal. Předpokládal jsem nějakou onanii ve stylu Asia á la 80. léta plus nesmyslné Orcígrovo exhibice. Jenže to, co se na mě vyvalilo při vložení kolečka do přehrávače, bylo neuvěřitelný. Tak perfektní hard rock zbavený všech kýčovitých klišé, které znáte z oněch „zábavových“ kapel, to je fakt ráj pro uši.

Název Emerse znamená v latině vynoření. Ano – Orcígr naservíroval na album vše, co mu při vynořování na povrch přišlo do cesty. Od vážné hudby, kterou můžete vypozorovat v písni Emerse, která je chloubou celého alba a kde se střetává Lordovský zvuk hamondek s klasickou hudbou a perfektními kytarovými sóly, po AOR a progresivní rock v písních Osamělý noční chodec či Monothematum. To, že i balada může vyznít moderně a neotřele, můžete slyšet ve věci s podivným názvem Nostalgie zadní hemisféry. V závěru nahrávky se pak můžete nechat unést Rájem depresivního deliria, ovšem žádnou depresi zde nenaleznete. Snad jen tu, že celé album uběhlo tak rychle a vy budete nuceni si ho pouštět znovu a znovu, než objevíte všechna jeho zákoutí a skrytá místa. Album je prošpikované melodiemi a melodickými sóly jak kláves, tak kytar. Nikdy bych nevěřil, že kytary na české nahrávce mohou znít tak Malmsteenovsky jako zde.

Závěrem bych se snad mohl ještě dotknout zpěvu. Ten má v písni Nostalgie zadní hemisféry na starost Tomáš Navrátil, další dvě pecky (Čas nám zavře oči a Řeka zapomnění) nazpíval Radomil Zíka (dobře známý z řady kapel, ještě za komunistického režimu slavil úspěchy třeba s Extrabandem). To, co tenhle český Coverdale dokáže se svým hlasem, je neuvěřitelný; a písně to posouvá ještě o level výš. Přesto mě trošinku mrzí jediná maličkost a tou je čeština. Myslím si, že kdyby to bylo zpíváno rock´n´rollovým jazykem – tedy anglicky, vyznělo by to pravděpodobně lépe.

Na závěr jen malý vzkaz pro autora: „Mílo, sbal si svých pět švestek, vezmi  s sebou ty svý kumpány i se Zíkou a vypadněte možná co nejdál na západ. Tam založte kapelu pod jménem Led Purple nebo Deep Zeppelin, natočte takovouhle desku a my vás zpátky v Čechách uvítáme jako „bohatýry hard rocku“ (úsměv).“

CD si můžete objednat třeba zde nebo na telefonu 777 943 796

Seznam skladeb:
  1. Čas nám zavře oči
  2. Fantazie přední hemisféry
  3. Emerse
  4. Nostalgie zadní hemisféry
  5. Monothematum
  6. Řeka zapomnění
  7. Osamělý noční chodec
  8. Rájem depresivního deliria

Bonus:
  1. Tatarcus
  2. Centrum jahodového koláče

http://www.sifonrock.cz

Zveřejněno: 18. 06. 2011
Přečteno:
3680 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Vladimír | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

21. 06. 2011 09:35 napsal/a Armén
Dík za dík
Jen jsem chtěl poupravit názor na muzikanty hrající v Sifonu :-). Trochu mi vadí, když tu kapelu někdo dává do jednoho pytle s Alkeholem, Harlejem a podobně, i když si to za dost kousků v repertoáru zaslouží.
20. 06. 2011 15:51 napsal/a Vladimír
Armén
Arméne,díky za tip! Jabkowitz jsem ted poslouchal na jejich webu. A je to paráda ! Snad se mi to dostane do ruky CD a bude mi ctí na to dělat recenzi. Škoda že tyhle kapely resp.muzikamti jen tak řečeno \"přežívaj\" někde v ústraní ! Lidi jdou řadši na nějaký přitroublý agro metal jako Hárlej a Alkehol,bohužel.
20. 06. 2011 14:08 napsal/a Armén
Sežeňte si i Jabkowitz
Super hudba hodná profíků svého oboru, z téhle nahrávky jsem nadšený a sjíždím ji pořád. Kluci ze Sifonu (Míla s Tomášem) prostě umí, doporučuju sehnat si i Jabkowitz, na tom se taky oba podíleli, špičková hudba ve stylu Yngwieho Malmsteena. Snad začne Míla skládat i pro ten Sifon, jejich poslední CD byla docela slabota.