Nejbližší koncerty
  • 18. 05. 2024Nehledali se, až se nenašli. Kiss Me Kojak a Fetch! patří...
  • 18. 05. 2024BELL WITCH (USA) + THE KEENING (USA)
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

Převést na pódium projekt, jakým je Sammetova Avantasia, není úkol zrovna jednoduchý.

Vždyť jen výčet hostů, kteří se na tomto projektu podílí, by zabral půl této stránky.

 

Tobias  Sammet  stál před nesnadným úkolem. A to vybrat skladby ze čtyř svých alb, které tvoří ucelené koncepční dílo, tak, aby příběh na pódiu dával aspoň trošku smysl a ještě zazněly písně, jež chtějí slyšet pravověrní  fanoušci. Nicméně  tento problém byl zdárně vyřešen a Avantasia  se vydala na menší světové tour s názvem The metal opera comes to Down.

 

Na jednu se zastávek Avantasie jsem se vypravil i já s reportérkou Evou H. a jedním s nejlepších fotografů rockové scény u nás – kamarádem Jirkou Roglem. Do 600 km vzdáleného místa konání jsme dorazili kolem  19 h. a před halou Esperantho už bylo narváno. Důvod byl zcela jasný. Městečko Fulda je rodným městem domovské Sammetovo kapely Edguy a už týden před koncertem bylo na stránkách skupiny hlášeno: VYPRODÁNO.

 

Po vyřízení potřebných akreditací jsme se usadili na balkoně, odkud byl skvělý výhled jak na pódium, tak i na plný sál fanoušků pod námi. Chvilku po 20 h. se rozhrnula opona a my spatřili scénu, které vzadu dominovala obří plachta s kostlivcem z obalu desky The Scarecrow.

 

Jako první věc do nás Tobi pustil trošku progresivnější powermetalovou věc Twisted mind, kterou na albu The Scarecrow zpívá Roy Khan. Tobi ji pěl poměrně v nižší tónině, než jsme u něj zvyklí, ale řekl bych, že mu tato poloha hlasu celkem sedí. V sále to začíná vřít a je vidět, že Tobi si domácí atmosféru vychutnává. Ve druhé skladbě The scarecrow  vtrhne na scénu můj oblíbenec Jorn Lande a svým ječákem alá motorová pila scénu zcela okupuje. Následuje vypalovačka z alba Angel of Babylon Promised Land. Duet mezi Sammetem a Jornem – výborná rychlá záležitost. Fanoušci pod námi se proměňují v pulsující a jásající masu. Po tomto štychu následuje malé uvolnění v podobě legrace, když Tobi  začne mluvit německy na své rodné publikum a dělá různé narážky na Jorna, který je značně v rozpacích a netuší, o čem že to ten potrhlý Sammet vlastně mluví. Takže aspoň začne vrážet hlavou do kytaristy (a producenta) Saschy Paetha. Následuje další rychlá skladba z prvního dílu metalové opery Serpents in paradise – opět duet Jorna a Sammeta. Je vidět, že tahle skladba je velmi oblíbená, neboť fanoušci zpívají skoro celou skladbu společně s protagonisty. Zvolnění následuje až s The story ain’t over, která se objevila jen na EP Lost in Space. Tuto píseň Tobi napsal snad přímo pro Boba Catleyho (Magnum). Podmanivý začátek a uhrančivý Catleyho výkon, pak  se přidává hlas Amandy Sommerville, Jorna a Tobiho a skladba nabírá na obrátkách a graduje.

 

Na scéně nastane klid a spustí se intro Prelude, následováno jednou z nejrychlejších a velmi melodických skladeb z prvního dílu opery Reach out for light. Na pódium vstupuje zapomenutý velikán německé scény Michael Kiske (ex-Helloween). Možná i proto struktura této skladby připomíná legendární „Keepery“ .Kiske zůstává na pódiu a sál skanduje Michi-Michi-Michi. Spustí se hymnická The Tower a Sammet v duetu s Kiskem předvedou, v čem je síla německého melodického kovu. Je zřejmé, že ačkoliv Kiske pozbyl svých dlouhých blond vlasů a přibral pár kilo, zpívat ve výškách nezapomněl. Scéna trošku potemní a vychází malý čaroděj s cylindrem na hlavě a ve fraku, v ruce drží hůlku… Začíná Death is just a feeligh, kterou na albu Angel of Babylon zpívá Jon Oliva, ale na živo jí interpretuje Kai Hansen (Gamma Ray). A jde mu to výborně. V příběhu, který Tobi složil, má tato postava zápornou roli a Kai se v ní doslova vyžívá. Lost in space je hitová skladba a mnoho lidí ji zná i díky pěknému videoklipu, a tak samozřejmě nemohla chybět. Pomalý začátek a nastupuje opět Bob Catley v písni In Quest for. Úvod písně evokuje kapelu Magnum, ale je možné, že to působí ten charismatický Bobův hlas na začátku. Catley rozjíždí i další pecku - svižnou Runaway train. Přidává se i Jorn, Kiske, Tobi a Amanda. V této písní exceluje i mistr bubeník Felix Bohnke – Tobiho parťák z Edguy. Dying for a angel – tuhle věc zpívá na albu The wicked symphony Klaus Meine (Scorpions), ve Fuldě se tohoto nelehkého úkolu zhostil  s grácií M. Kiske. Stargazers – střednětempá skladba, v níž dostal prostor mimo jiné i kytarista Oliver Hartmann – slušný zpěvák a ještě lepší kytarista. Doporučuji všem jeho sólová alba.


V pomalé baladě Farewell se k mikrofonu vrací Amanda Somerville. Velmi krásná dáma s nádherným hlasem dává písni, kterou známe z prvního dílu metalové opery, až mystickou atmosféru. Koncert se řítí jak střela. The wicked symphony – speedovka z posledního stejnojmenného alba. The Toy master se opět představí Kai Hansen se svým cylindrem jako záporňák (na The Scarecrow tuto roli odzpíval Alice Cooper). Shelter from Rain – další svižná vypalovačka, ve které zpívají Catley, Sammet, Kiske a na pódium vtrhne i Kai Hansen, tentokrát se svou kytarou. Následná skladba Avantasia dostává lidi do transu. Zpívají ji převážně Kiske se Sammetem, Hansen dovádí na pódiu se Saschou Paethem a je vidět, že si to oba dva užívají. Sign of the cross a The seven angels – dvě poslední vypalovačky, v nichž se objevují všichni zúčastnění. Tak tomu říkám finále. Fanoušci ječí a snaží se odezpívat celé skladby a vcelku se jim to i daří. Je prostě vidět, že Tobi je tu doma. Poslední poklona a světla pomalu pohasínají, zůstává jen krásná vzpomínka.

 

Před dlouhou cestou k domovu nás však ještě čekalo krátké setkání v recepci hotelu Esperantho. Jorn  Lande je tak trošku známý fotografa Jirky a byl se setkání s ním velmi potěšen. Záhy dorazila i půvabná Amanda Somerville, Sascha Paeth, Oli Hartmann, Kai Hansen a další. Mně osobně velmi zaujalo setkání s Bobem Catleyem. Tento bard britského rocku je ve skutečnosti ještě menší než se zdá. Jeho vrásčitá a věčně usměvavá tvář připomíná dobráckého skřítka s pohádky. Co se týká ostatních protagonistů, ti se usmívali, fotili a podepisovali vše, co jim pod ruku přišlo. Takže doufejme že se ve světě Avantasia ještě někdy potkáme.

 

Fotky: Jirka Rogl


Zveřejněno: 16. 01. 2011
Přečteno:
3487 x
Autor: Vladimír | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář