Nejbližší koncerty
  • 17. 05. 2024MÍSTNÍ FESŤÁK 2024 ☆ Nepravidelně pořádaný a pokaždé t...
  • 17. 05. 2024Libido Challenge po třech dobách ledových konečně chřtí d...
  • 18. 05. 2024Nehledali se, až se nenašli. Kiss Me Kojak a Fetch! patří...
  • 18. 05. 2024BELL WITCH (USA) + THE KEENING (USA)
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

GHOST IN THE SHELL, ET MORIEMUR, DISSOLVING OF PRODIGY - utrpení jako životní filozofie

V pátek 10. prosince 2010 jsem si nenechal ujít příležitost, abych navštívil doommetalový koncert v Modré Vopici v Praze a byl to opravdu vydařený výlet.

Celý pohodový večer pro mě začal už tím, že vlak z Plzně do Prahy dojel netradičně zcela bez zpoždění a já tak stihl začátek vystoupení GHOST IN THE SHELL takřka na minutu přesně. Modrá Vopice byla příjemě zaplněna, je vidět, že doom metal není zcela mrtvý žánr, což je pro doommetalového hudebníka potěšující zjištění. Čas se posunul na 20:30 a koncert otevírají Ghost in the Shell z Plzně, kteří produkují příjemnou nekomplikovanou muziku v duchu starých MDB, Paradise Lost, možná i paralela k Tiamat by se našla. Kluci hrají ve čtyřech, kytary mají dvě, zpívá netradičně bubeník. Skladby se nesou ve středním tempu, zpěvák/bubeník growluje a rovněž zpívá čistě, ke zpěvu nemůže být výhrad, parádní řev, čistý vokál zcela v pořádku, nakolik utrpí bicí, těžko říci, jsou přímočaré, ale to k doommetalu patří, navíc zpívající bubeník je jistě zajímavá rarita a poznávací znak kapely. Pochválit musím kvalitní výkon celé kapely bez slyšitelných chyb, vytnout můžu naopak kompozici jednotlivých skladeb, slušela by jim větší proaranžovanost, přesto však můžu GITS přiřadit k tomu nejlepšímu z CZ doom-scény, příjemná kapela na rozjezd se skrytým potenciálem, to vše ukáže čas. Zvuk GITS byl, stejně jako po celou akci, zcela v pořádku.

Po plzeňských nastupují místní ET MORIEMUR, pravděpodobně to nejlepší, co lze u nás z doom metalu slyšet, hudba v intencích My Dying Bride, nebo Saturnus, přesto s částečně vlastním „ksichtem“. Dost dobré, hlavně v pomalých pasážích jsem byl uvytržení, těžká atmosféra, mráz v zádech. No a rychlé, valivé pasáže zase dokázaly návštěvníky pěkně rozhýbat. Začátek byl pravda trošku rozpačitější, ale od druhé skladby vše šlapalo jak má. Strhující byl výkon zpěváka Zdeňka, uvěřitelná show, která sedí k doomovému vystoupení, výkon v growlech a mluvených partech vynikající, na čistém zpěvu by to chtělo ještě trochu zapracovat. Také zbytek kapely se snaží a je to znát, k celkovému vyznění skladeb není co vytknout, kombinace temp od pomalých, až k pěkně deathově valivým, klávesové/klavírní vsuvky, čisté kytary, tahle parta má své slavnější vzory ze zahraničí kvalitně nastudované. Cca 40 minut s Et Moriemur uteklo jako voda a já byl skutečně nadšen vynikajícím vystoupením.

Na závěr následovala legenda DISSOLVING OF PRODIGY. Musím se přiznat, že naživo jsem Dissolvingy ještě neviděl a jejich alba mě nechávají chladným. Stejně tak tomu bylo i naživo. Na kost ohlodaný doom/death s českými texty a ne příliš obvyklou flétnou mě prostě nebavil a to navzdory sympatickému vystupování kapely a příjemné „civilní“ image, která napovídá, že tihle chlapíci z Havířova a Ostravy to dělají pro radost a ze srdce. Formálně tedy vše v pořádku, návštěvníci byli nadšeni a bylo sympatické, že je tenhle posun v čase na začátek 90. let baví. Ne tak mě (v tomto konkrétním případě), přiznávám ale, že chyba je ve mně, Dissolving of Prodigy zahráli výborně a reakce fans potvrdily statut jedné z nejoblíbenějších českých doommetalových kapel. A já si tedy alespoň mohl udělat čárku, že další legenda byla viděna.

Závěrem musím napsat, že cesta z Plzně do Prahy na tento vydařený koncert stála za to a ve mně svitla naděje, že doom metal na tom není zas tak špatně, jak si občas říkám. Parádní atmosféra, setkání a kořalky s lidmi, které jsem dlouho neviděl, hezký večer to byl. Pořádajícím Et Moriemur mohu tedy vzkázat: Děkuji.



Zveřejněno: 19. 12. 2010
Přečteno:
3398 x
Autor: Sir | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář