Nejbližší koncerty
  • 16. 05. 2024Druhá zastávka blackmetalistů SEKEROMLAT, tentokrát již v...
  • 16. 05. 2024Do pražské Eternie přijedou dvě řecké kapely. O domácí su...
  • 17. 05. 2024MÍSTNÍ FESŤÁK 2024 ☆ Nepravidelně pořádaný a pokaždé t...
  • 17. 05. 2024Libido Challenge po třech dobách ledových konečně chřtí d...
  • 18. 05. 2024Nehledali se, až se nenašli. Kiss Me Kojak a Fetch! patří...
  • 18. 05. 2024BELL WITCH (USA) + THE KEENING (USA)
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
HUSMAN FEST

MORD’A’STIGMATA - Überrealistic Promo 2007 – vlastním nákladem

Polská kapela, která toto na pohled skromné promo s jednoduchým černobílým obalem nahrála, se řadí k jedněm z mála skupin, které se v současnosti snaží o nový, neokoukaný zvuk v metalové muzice a už z toho důvodu si tito mladí post-metloši zaslouží naši pozornost.

Zaslané promo obsahuje pohříchu jen čtyři skladby ze stejnojmenného debutového alba, ovšem i přes relativně krátkou stopáž dává dobře nahlédnout do tvůrčí dílny těchto industrial-post black/deathových muzikantů, kterým se od r.2004, kdy kapela oficiálně vznikla, podařilo vyprodukovat dvojici řádných demosnímků a před prvním albem se stihla i účast na kompilaci Diagonal Dividing Humanity (2006). Dalším kladným bodem je pevná sestava, která až na jedinou personální změnu, zůstala od počátku stabilní a na kvalitě debutu je to znát – na hrací ploše všech skladeb kapela předkládá hráčsky vyspělou směsici blacku a deathu, které jsou vyšperkovány různými „elektrárenskými“ prvky.

Celé promo má ale ke klasické metalové desce hodně daleko a spíše se blíží do kategorie zdařilých úletů. A tak deska po odříkaném intru začíná tvrdě pochodovými rytmy s naostřenými kytarami. Řízné marše opakované až do zblbnutí vhodně dozdobí trochu saďourská elektronika a relaxační hudba pro sadomasochisty může začít. Hned dvojka totiž dává dobrou představu o potenciálu kapely – začátek nezapře zemi původu a nese se v duchu valivého a velmi slušného death metalu doprovázeného pištěním na maximální rychlost odehraného kytarového sóla. Pak se vracíme zpět k pochodům s podobně posazenými protahovanými vokály (střídání čistého zpěvu a skřehotu). Metalové styly, v nichž dominují black metal s deathem, se velmi rychle střídají stejně jako naprosto neočekávaná tempa a nasamplované psycho-pazvuky. Kytary doprovázené sypavou rytmikou velmi často a sakra rychle sólují a při sólových vstupech se nenuceně přelévají mezi deathovými rychlovkami a blackovými včeličkami. Strojovost a jakási křečovitost je neustále přítomná a projevuje se buď v čistých zpěvech nebo v nepřirozeně odeskávané muzice. I přesto jsou přechody na klasické pasáže zmíněných stylů velmi přirozené a všechno dohromady to dává pěkný borčus, kde se chvíli nenudíte. Ve stejném duchu se hudba nese i v dalších skladbách.

Zmíněn byl vokalista, který spolu s basákem předvádí mnoho hlasových poloh a tím jenom zvyšuje pestrost této jinak velmi nenápadné desky. Hudebních vlivů by se především z metalových částí dala vystopovat celá řada – inspirace tvorbou amerických death metalových kapel či severským černým kovem je znát a Mord’a’Stigmata se s pomocí jinak stavěných kompozic, zapojování dalších (industriálních) zvuků a důrazem na valivý zvuk začínají blížit tvorbě kapel jako jsou Blacklodge či Red Harvest. Blíže však mají k prvně jmenovaným především díky své náklonnosti k black metalu. Hudba si zajímavé momenty drží i přes časté změny rytmu a sekané pasáže až do konce a kubistické hrany ji nechybí. Velkou ozdobou jsou konečně velmi efektní a svižná sóla na kytary. Škoda jen poslední skladby, která má prostřední, totálně tichou část, kterou zakončí krátký astrální „tuc“ a šmitec. Nebudu ale zastírat, že mne album navnadilo a že mi čtyři skladby z dvanácti na debutu byly nakonec sakra málo!

Čas: 24:38

Seznam skladeb:

  1. Dislocation
  2. Überrealistic Sun In Visibility (Aquatic Cubism)
  3. Mercury’s Sigillum
  4. Menstrual Heroin
  5. web kapely: http://www.mordastigmata.prv.pl

Zveřejněno: 24. 12. 2007
Přečteno:
3430 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Marquise | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář