Nejbližší koncerty
  • 18. 05. 2024Nehledali se, až se nenašli. Kiss Me Kojak a Fetch! patří...
  • 18. 05. 2024BELL WITCH (USA) + THE KEENING (USA)
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
F.O.B. - Outside The Palace Walls

Dan Friml, kytarista, zpěvák, textař, producent… osvětluje dění kolem nového alba „In Infinite Illusion“.

Ahoj Dane. MEAN MESSIAH delší dobu mlčeli, nebylo slyšet ani o koncertech. Přitom po vydání „Divine Technology“ to vypadalo, že máte celkem slušně našlápnuto. Samozřejmě přišel covid, ale ten asi nebyl jediným důvodem toho, že jste se zasekli a následně v podstatě rozpadli… 

Ahoj Johane, předně, díky za prostor na Fobii, moc si toho vážím! Ale k tvé otázce. Covid se nás paradoxně nijak zásadně nedotkl. Ano, nemohli jsme moc hrát, tedy jako všichni ostatní, ale vydali jsme „Divine Technology“, album bylo úspěšné a na základě toho jsme během rozvolnění i něco odehráli. Vidělo a slyšelo nás pár zajímavých lidí, kteří měli chuť nám pomoct a začaly chodit zajímavý nabídky. No, a do toho nám náš tehdejší bubeník zčistajasna oznámil, že končí. Ze dne na den. Důvody byly tak absurdní, že tomu dodnes nemůžu pořádně uvěřit. Ještě jsem se to pokoušel zachránit sháněním nového člena, nebo alespoň záskoku, ale čas běžel, přislíbené akce se nebezpečně blížily a já jsem v ruce neměl nic. Musím podotknout, že požadavky některých oslovených bubeníků byly neuvěřitelně absurdní, a ani to mi naději moc nedávalo. Mimochodem, už tehdy mi náš live zvukař říkal: „Zavolej Milošovi Meierovi!“ A já si, po zkušenostech s oslovováním jiných, klepal na čelo. Když teď vím, jak vše dopadlo, a kde jsou někteří z těch oslovených dnes, tak se musím usmívat. Nicméně tenkrát jsem se dostal do bodu, kdy jsem to prostě vzdal. Už nebyla síla ani vůle to tlačit dál. Oficiálně jsme rozpad nikdy neoznámili, ale koncem roku 2021 mi bylo jasný, že je konec. Nastoupil jsem do kapely SURMA a odjel s ní na evropské turné. V té době byli pro mě MEAN MESSIAH uzavřená věc.

Nová sestava má překvapivé obsazení, přidali se k tobě baskytaristka Lenka Čechová a bubeník Miloš Meier. Jak došlo k tomu, že kapelu s tebou teď tvoří dobře známý a hodně zaměstnaný bubeník a méně známá dáma?

Takovýhle věci nevymyslíš, ty se prostě stanou. Pro někoho osud, pro jiného náhoda. S Milošem mě seznámil náš vydavatel Jirka Rybka, který mu doporučil moje studio. Miloš ke mně začal jezdit nahrávat pro DYMYTRY a Drumming Syndrome a během práce jsme samozřejmě kecali o tom, co kdo dělá a tak podobně. Miloš už MEAN MESSIAH trochu znal a já v tu dobu měl nějaký velmi hrubý dema k nové desce, protože mě přeci jen svrběly prsty a pohrával jsem si s myšlenkou MEAN MESSIAH jako studiového projektu. Miloš to poslouchá a povídá: “Já ti to nabubnuju, chceš?” No, a to je nabídka, která se neodmítá! A moje žena, která je za všech okolností manažerka přišla s myšlenkou, že když už to Miloš bude bubnovat na albu, tak by mohl zvládnout i nějaký koncerty. A bylo to! V tu chvíli jsem věděl, že to musím udělat správně a mít na baskytaru holku! K MEAN MESSIAH ten ženský element prostě patří, a když jsem tam byli tři chlapi, tak jsem pořád cítil, že to není komplet. Lenka ke mě přijela do The Barn na workshop a při večerním popíjení mi prozradila, že hraje na basu. Tak jsem ji začal pošťuchovat, jestli nechce k nám a ona jako že neví a že spíš ne, každopádně mi po několika dnech napsala, ať ji tedy pošlu ty basový partitury, že to zkusí. No a jak to dopadlo, je zřejmý.

Jak starý je materiál „In Infinite Illusion“, který jste společně nahráli? Vznikly skladby ještě před postavením nové sestavy, měl jsi je někde v šuplíku, nebo jde o materiál úplně čerstvý? A jaký je podíl nebo vklad Lenky a Miloše – ptám se proto, že v bookletu jsi jako autor hudby i textů uvedený ty.

První dema jsem udělal asi čtyři měsíce před prvním setkáním s Milošem. Jako úplně první skladba vznikla „Crash Test“. Kdo zná předešlou desku, tak tam jasně detekuje tu návaznost. Ten riff jsem měl původně napsanej pro album „Divine Technology“, ale nakonec se už nevešel. V době, kdy jsem se dohodnul s Milošem na spolupráci, jsem měl velmi hrubý náčrty asi čtyř skladeb. Mimochodem, tohle album se vyznačuje tím, že od napsání první noty až po mix a mastering vzniklo během pouhého jednoho roku. Byla to blesková a intenzívní práce a s přihlédnutím k tomu, že z minulých alb si každé vzalo sedm let práce, je to vlastně dost neuvěřitelný. A přínos ostatních? Zásadní! Miloš posunul moje nápady na úplně jinou úroveň a často přišel i s vlastním pojetím bicích partů, a tím skladbu dost posunul. A podobně to bylo s baskytarou. Lenka má výrazně melodický přístup a to mě baví. Při nahrávání jsem jak Lenku, tak i Miloše samozřejmě produkoval, ale zároveň jsem plně důvěřoval i jejich intuici.

Na jaký nástroj skládáš? A kdy implantuješ do skladeb elektroniku? Velkou výhodou je samozřejmě vlastní studio, takže ti nic nebrání v tom, abys poté, co kolegové nahrají své nástroje, s kytarou a synťáky experimentoval v podstatě donekonečna. Což ale může být zároveň nevýhoda, protože „vrtání“ v nahrávce by nemuselo nikdy skončit… Je těžké říci „dost, hotovo“?

Teď už ne. Když jsem byl mladší, tak jsem, dílem i z nezkušenosti, měl problém poznat, kdy je hotovo, ale postupem času jsem to odboural. Dnes jsem sám sobě tím nejpřísnějším producentem a ty mantinely si dokážu nastavit velmi pevně. Primárně skládám na kytaru a tak ze třiceti procent na klavír. Z nové desky jak „Clouds“, tak „Ashes“ přímo na klavír vznikly, kytary jsem tam řešil až ex-post. Mimochodem, od obou existují i komplet klavírní „akustické“ verze. Možná i ty se někdy dostanou ven. Při skládání mám od začátku vizi, a to včetně elektronických zvuků, které tam přidávám postupně během práce na skladbě. Někdy si musím i zvuky sám vyrobit, pokud mám nějakou jasnou představu. Finální aranže pak řeším až během mixu, kdy jsou nahraný všechny hlavní nástroje a zpěvy.

Podobná otázka ke zpěvům – ty jsou hodně pestré, používáš různé polohy, asi i nějaké mašinky, kterými hlas moduluješ. Zkoušíš dlouho, kam jakou barvu hlasu použít, nebo už při vzniku muziky tušíš, co se bude do daného místa hodit?

Zpěvy jsou součástí té vize a neoddělitelná součást skladby. Takže jak budou vypadat a znít mám v hlavě v podstatě od začátku a melodie si píšu do not. Byl mi dám do vínku celkem slušný hlasový rozsah a variabilita, takže nemám problém zazpívat v podstatě cokoliv, i když občas taky narazím na svý hranice. Například ve „Fire“ je fráze ,I burn, I sway in flames‘, kde na slovo flames byla ta nota již o kousek nad mým nejvyšším plným hlasem a falzetem jsem to zpívat nechtěl. Tenhle řádek jsem musel cvičit několik dní, než jsem ho mohl v pohodě nazpívat. Ohledně mašinek tě asi zklamu. Nic extra nepoužívám. Dvojím hlasy přirozenou cestou, tedy nazpívám stejný vokál dvakrát stejně a oba pak spojím. Občas použiju distortion, který dělá takový ten telefonní efekt. Třeba sloky v „I See Black“ nebo v „Ashes“ jsou právě zdvojený vokály a na nich zkreslení. Tohle spojení pak dělá takovej ten powerpopovej vibe, jak ze starých desek THE BEATLES. A to je všechno. Mám dokonce pravidlo, že na albech MEAN MESSIAH nesmí být žádný autotune, harmonizéry a jiný podobný „pomůcky“. Všechno je real deal. :)

Lenka je zároveň členkou skupiny IMORTELA, kde myslím hraje na baskytaru i zpívá. Neuvažoval jsi o tom, že by dostala prostor u mikrofonu i v MEAN MESSIAH? V jedné písni hostuje Viktorie Surmová – samozřejmě vím, že je to zpěvačka skupiny SURMA, ve které rovněž působíš, takže logická volba.

Lenka už v IMORTELE není, už je výhradně u nás, to jen na okraj. :) Nápad přizvat Viktorii na vokály do „Clouds“ přišel na poslední chvíli, myslím, že jsme to zpívali mezi Vánoci a Silvestrem 2023, jinak jsem s dívčími hlasy moc nepočital. Ale sem se to prostě hodí a navíc jsem Viktorii chtěl na albu mít. Lenka bude se mnou zpívat vokály na živo, už jsme to začali cvičit na zkouškách a myslím, že dostane prostor i na dalším albu MEAN MESSIAH, protože je fakt dobrá! 

O čem pojednávají texty? Spojuje je nějaké téma, nebo je každá píseň o něčem jiném?

Do jisté míry mají společné téma a atmosféru, ale není to koncepční album. Jsou o iluzích, ve kterých žijeme, o nevšedním vnímání všedních věcí, o naději a touze o ni bojovat. „Midnight“ je pak trochu nadsázka a tribute klasickýmu heavy metalu, zatímco „Ashes“ je takové netradiční vyznání mé ženě. Velmi nevšední love song na můj způsob. :) V týhle skladbě je hodně emocí a hlubokej osobní prožitek a považuju ji za možná to nejlepší, co jsem kdy napsal. A ještě bonbónek na závěr. V názvu alba je takový malý easter egg, když titul zkrátíš na iniciály, dostaneš III. I to je důležitou součástí alba, která má speciální význam.

Vizuální prezentace kapely je důležitá, MEAN MESSIAH jsou v tomto směru v mnoha směrech nápadití, aktivní. U CD zaujme originální řešení obalu, kombinace papíru a plastu. Inspiroval ses někde, nebo je to ryze tvůj nápad? Co na něj říkali ve firmě, kde se CD/obaly vyráběly?

Někdy v roce 1995 vyšlo CD kapely ENIGMA, které mělo plastový booklet. Nepracovalo se tam sice s tou absolutní průhledností, ale já si tehdy říkal, že bych něco podobného někdy chtěl pro vlastní nahrávku. Nikdy na to nebyl prostor ani prostředky, ale když jsem dával dohromady „In Infinite Illusion“, tak jsem si říkal, že tohle je ten nejlepší čas to zrealizovat. Muselo se to trochu vymyslet, protože nic takového tu ještě nikdo neudělal a existují i dva prototypy, na kterých jsme to testovali. Myslím, že to pro všechny byla výzva, ale dopadlo to skvěle. Všichni tu výzvu přijali a myslím, že to každého zainteresovaného i dost bavilo.

Pořídili jste i kapelní fotografie. Ono to jinak vypadá, když se muzikanti svěří do rukou profesionální fotografky, než když se sami vyfotí někde u zdi nebo v lese. Vy máte i vystajlované oblečení, hlavně tedy Lenka, která mezi dvěma černooděnci v růžovém září… Jak focení probíhalo, jak dlouho a ten Lenčin kostým vymyslel kdo? (úsměv)

Sám jsi to řekl. Fotografií u zdi nebo v lese už mám po krk. :) To bylo mé zadání, chtěl jsem, aby to vypadalo úplně jinak než běžné fotografie metalových kapel. Focení samotné si už potom vlastně řídila sama Lýdia Vyčítalová, což je fotografka, která fotí pro módní časopisy. Já jsem přišel s nápadem, že by Lenka mohla mít oblek, ta barva je aktivita Lýdie. Spojilo se tam několik vizí a dopadlo to, myslím, výborně. Někoho to dráždí a pár jedinců nám to omlátilo o hlavu, jakože komerce a kdesi cosi, ale drtivá většina fandů náš přístup ocenila. Fotilo se v ateliéru, trvalo to několik hodin a sám asi tušíš, že je to zdlouhavá a únavná práce. Tu druhou, černobílou, sérii fotografií zase fotila moje žena Alice a i tam jsem si trochu hráli s perspektivou a možná i trochu nadsázkou.

Vidět je i klip, který jste nachystali ke skladbě „Fire“. Natáčení videa je asi mnohem náročnější než focení, trvá to delší dobu, je třeba víc lidí okolo… Jak dlouho videoklip vznikal a kdo za ním stojí? Dopadl podle plánu, nebo jste museli něco oželet, nebo naopak něco proti původnímu scénáři přibylo?

Klip pro nás dělal Martin Vaněk, kterého nám doporučil Miloš. Martin už něco pro Miloše i DYMYTRY dělal, takže jsme dali na dřívější dobrou zkušenost s ním. Zadání z mé strany bylo jen velmi vágní. Chtěl jsem, aby klip byl dynamický a energický, přišel jsem s nápadem svítícího mikrofonu, a to bylo, myslím, vše. Ostatní je Martinova práce a vize. S tou hranou částí jsem původně docela nesouhlasil a měli jsme ohledně toho několik polemik, ale nakonec jsem ustoupil. A myslím, že jsem udělal dobře. Klip se točil dva dny. První den se všechno chystalo a druhý se točila kapela. Začalo se brzy ráno a končili jsme po půlnoci. Bolelo nás úplně všechno, já si navíc rozdrásal o kytaru ruku a dodnes mám nástroj od krve. :) Ale nelituju ani minuty!

Nemám úplně jasno v tom, jaká je provázanost tvého studia Barn a labelu Black Barn Music, u kterého CD vyšlo… Jsou oba „Barny“ nějakým způsobem spojené, nebo je společné slovo dílem náhody?

Je to jednoduchý, Black Barn vzniklo spojením firem Blackfin a The Barn Production. Za Blackfin stojí Jirka a Petra Rybkovi, kteří MEAN MESSIAH už roky podporují a jinak také vyrábí merch pro kapely a další věci okolo. A The Barn je moje firma, která zaštiťuje i moje nahrávací studio.

Nedávno vás potkala nemilá věc, museli jste zrušit naplánované jarní turné, jehož propagaci jste věnovali spoustu úsilí, nachystali speciální edici CD, prodávaly se vstupenky v předprodeji, takže to určitě zamrzelo. Když se ukázalo, že Miloš nebude na plánované termíny zdravotně v pořádku, bylo to velké zklamání?

Jistě, bylo to zklamání, ale zdraví má přednost! Přes to nejde vlak! Navíc Miloš se k tomu postavil naprosto skvěle! Ano, těšili jsme se, byly skvělé předprodeje, ale tak to občas chodí. Koncerty jsou již přebookované na září a říjen, tak pevně doufám, že na nás fanoušci nezanevřou a dorazí! A my slibujeme, že to bude skvělý! Nové termíny zveřejníme co nevidět!

Fanoušci si budou moci MEAN MESSIAH poslechnout naživo asi až v létě, máte zatím potvrzené dva festivaly, takže na závěr ideální možnost pozvat na vystoupení vašeho tria všechny zájemce… 

Ano, objevíme se nejdříve na Czech Death Festu a poté na Basinfirefestu, a já doufám, že nás lidi přijdou na obou festivalech pod podium podpořit! Všichni tři se na to moc těšíme a slibujeme, že ze sebe necháme na podiu všechno! :) Kromě hraní v jedný kapele nás totiž pojí i přátelství, který jsem v MEAN MESSIAH v předchozích sestavách nezažil, takže i ta interakce a atmosféra na podiu bude na úplně jiný úrovni. A my se budeme snažit to přenést i pod podium, na naše fanoušky i posluchače, kteří nás třeba uvidí a uslyší poprvé. Fakt se těším!

RECENZE

https://www.meanmessiah.com/
Facebook
Bandcamp


Zveřejněno: 05. 05. 2024
Přečteno:
443 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář