Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

Datum 20. září 2020 vstoupil do historie hudební kultury a Moravskoslezského kraje jako jeden z důležitých milníků. Po osmé hodině večerní začalo vysílání Rádia Ostravan, které bude hrát výhradně hudbu tohoto regionu.

Za vznikem prvního českého multižánrového rádia, které bude hrát výhradně hudbu jednoho regionu a nebude se vyhýbat žádnému žánru, stojí internetový portál ostravan.cz, který už sedm let přináší reflexe kulturního dění na území Moravskoslezského kraje. Hlavním motivem pro založení vlastního rádia je skutečnost, že žádná jiná stanice hudbu vznikající v tomto regionu nehraje v takové šíři, jak by si zasloužila.

Vzhledem k tomu, že Rádio Ostravan dá prostor různým žánrům, stáli jeho provozovatelé před rozhodnutím, jak hudební bloky co nejlépe rozložit. „Po dlouhém přemýšlení a diskusích nad otázkou, jakou dát vysílání logiku, jsme se rozhodli, že ranní vysílání bude začínat folklorem, který dostane prostor dvě hodiny denně, během víkendů pak ještě více. Dopoledne bude dále vyhrazeno folku a hlavní denní blok pak přinese pečlivě vybranou a posluchačsky přívětivou hudbu, ale rozhodně nepůjde o podbízivou záležitost, v tomto hlavním bloku uslyšíte i jazz, rock nebo alternativní hudbu, ale namíchanou tak, aby dokázala oslovit širší posluchačskou obec. Pozdní odpoledne pak bude postupně patřit žánrovým blokům, například jazzu a blues, rockové a alternativní hudbě či metalu i menšinovým žánrům. Večer pak dostane prostor klasická hudba, přičemž i zde uslyšíte výhradně sólisty a nejlepší hudební tělesa našeho regionu,“ tvrdí Aleš Honus ze Spolku pro kulturní deník Ostravan.cz, který bude rádio provozovat.

Skutečnost, že rádio bude vysílat všechny žánry, představuje pro posluchače určité dobrodružství a zároveň vyžaduje i určitou míru tolerance. „Žánrová pestrost nám dává obrovskou svobodu. Naše rádio si neklade za cíl vysokou poslechovost za každou cenu. Od toho jsou jiná, zejména komerční rádia, a podle toho pak vypadá hudba, které dávají prostor. Vlastně téměř nerozeznáte jedno rádio od druhého. Rádio Ostravan zde bude zejména pro lidi, kteří hudbu sledují více do hloubky, kteří jsou otevření vůči žánrům, kterým jinak neholdují, a kteří si rádi rozšíří hudební obzory. Rozhodně nemáme ambice konkurovat mainstreamovým stanicím, protože budeme hrát z větší části hudbu, které se komerční rádia vyhýbají a ta veřejnoprávní jim dávají jen velmi malý prostor. Přesto věřím, že si naše vysílání najde své pravidelné posluchače,“ řekl Honus.

První písní, která ve vysílání zazněla, byla instrumentální kompozice frýdecko-místecké kapely Behind the Door s názvem "Proti proudu". Kromě toho, že je to skvělá píseň, byla zvolena i díky svému názvu, který symbolizuje směr, jímž se naše rádio bude ubírat. Tedy úplně jinam než většina stávajících rádií.

Rádio je unikátní v tom, že bude vysílat všechny žánry počínaje folklorem a vážnou hudbou přes rock, pop, folk, jazz, alternativní i elektronickou hudbu. Programové schéma zveřejněné na těchto webových stránkách zatím nepovažujeme za definitivní tvar. Přece jen, spojit všechny žánry do jednoho logického celku je úkol nadmíru složitý, a také sběr nahrávek ještě stále pokračuje a žánrové playlisty se postupně rozšiřují.

Proto v prvních dnech vysílání prosíme o trochu tolerance, pokud v našem vysílání zaznamenáte jakýkoliv technický nebo dramaturgický zádrhel. Nemáme za sebou takové finanční a personální zázemí jako komerční rádia. O to větší je ale naše nadšení a odhodlání poskytnout moravskoslezské hudební scéně půdu pro její nepřetržitou prezentaci.

Od listopadu bychom rádi do našeho vysílání zařazovali i živé vstupy, zejména rozhovory se zajímavými hudebníky.

Ve vývoji je také aplikace pro mobilní telefony. K dispozici by měla být už během několika nejbližších dnů. 

Držte Vašemu rádiu palce. Hudební scéna Ostravy a Moravskoslezského kraje si tuto novou platformu zaslouží.

Facebook

 


Publikováno: 08. 10. 2020
Autor: Bury

Fotogalerie