Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
Heathen Convention 2024

Na otázky odpovídal kytarista a zpěvák Dušan Bukvic.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

Hrajeme asi 8 let, ale dlouhou dobu to byla jenom zkušebna a pro nás dost velký koníček. Já s mým bráchou Hynkem (hraje sólo kytaru) jsme od mládí ujížděli hlavně na VITACITU a muzice Miloše Dodo Doležala. Dokonce asi v roce 1990 jsem Doda kontaktoval a on byl první, kdo mi seřídil a vyměnil snímače na kytaře Jolana Diamant. Takže impuls je jasný, muzika VITACITU. V žádném případě jsme nechtěli být revivalová kapela. Byla to hlavně nostalgie a cesta, kterou přivést písničky této kapely na podia hlavně mezi lidi, co to měli rádi stejně, jako my. Pro nás bylo stěžejní v té době (1990) nadčasové album „Vzhůru přes oceán“ a z toho je jasný název V.P.O.ho  (to „ho“ k tomu, jako že jsme v pohodě /úsměv/).

Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Kapelu jsem založil s bráchou asi před 8 lety. Já, Dušan Bukvic hraji doprovod a snažím se odvést co nejlepší práci za mikrofonem. Oba jsme hráli v kapele ALCATRAZ, kde s námi zpíval Jarda Jeníček (poté VEJCE, GALLILEO, nyní TURBO REVIVAL). Kytaře se oba věnujeme od studentských let, ale jenom na vodě nebo u ohně. Zvuk Marshallů nám ovšem učaroval právě s hudbou VITACITU a neuvěřitelnou Dodovo energií. Jinak Hynek kytaře dává hodně a je to opravdu znát, jeho sóla nejsou vůbec laciná. (úsměv) Za bicíma sedí Vláďa Vlček, který s námi hraje asi deset let a zároveň k nám přivedli i basáka Petra Vrzala, se kterým působil v plzeňské rockové kapele Hewer. Petr na baskytaru hraje už hodně dlouho a hlavně dobře. Je to spolehlivý spodek.

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni a jakým způsobem jí šíříte?

Nahrávku jsme pořídili ve studiu Hacienda v Žirovnici. Je to studio Miloše Doležala a nám se tím splnil neuvěřitelný sen. S Dodem se znám už spoustu let, ale tohle bylo něco o hodně navíc. (úsměv) Samozřejmě nás při natáčení Miloš podpořil a fakt jsme si to skvěle užili. Taková zajímavost, v sobotu večer měl Dodo koncert až ve Šluknově a nechal nás ve studiu pracovat bez dozoru. Vše nastavil, vysvětlil a odjel. (úsměv) Takže zpěvy jsme si vlastně natočili sami. Nevím, jestli to nemohlo být lepší, ale Miloš byl ráno spokojený. (úsměv) Takže pro nás to byl zážitkový pobyt s velice příjemnou prací. Samozřejmě se i něco vypilo a do placu se dalo spoustu historek, hlavně těch hudebních. Nahrávku jsem uložil na náš profil na Bandzone a taktéž máme udělaná CD, která nabízíme na našich živých produkcích.

Posílali jste nahrávku někam na vydavatelské firmy, případně kam, jaká byla/nebyla odezva?

Nikam jsme to neposílali. Záměr nahrávky je prezentace naší hudby pro kluby, festivaly atd. My nemáme manažera (i když snaha byla) a naše jméno je naprosto neznámé, takže při zájmu někde zahrát se setkáváme s otázkou „a máte nějakou nahrávku“ a nekvalitní nahrávka z mobilu……, to jsme nechtěli! Teď už je to lepší a už se objevují první vlaštovky. (úsměv)
 
Texty – proč jste rozhodli pro češtinu, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Ještě jsem vlastně nezmínil, že jsme postupně začali dělat vlastní muziku i když je ovlivněná tím co se nám moc líbilo. Texty tvoříme s Hynkem a víceméně je to vždy otázka nálady a rozpoložení, nedáváme tomu žádný odkaz.

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Logo je práce našeho bubeníka Vládi. Webové stránky na Bandzone řeším já, ale to je dost jednoduché. V plánu máme se do toho víc položit a nafotit promo + udělat větší propagaci naší kapely. Myslím si, že je to hodně důležité, protože v záplavě skupin je těžké se prosadit.

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Samozřejmě VITACIT z období s Milošem Doležalem, RUNNING WILD, ACCEPT, DIO, MEGADETH, METALLICA atd. Všichni milujeme hudbu PINK FLOYD, hodně nás oslovuje třeba tady plzeňská ODYSSEA, je toho hodně. (úsměv)

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Počet koncertů nepočítáme, ale je to asi tak 8 do roka. Snad se to nyní někam posune, uvidíme. Odehráli jsme koncerty v plzeňském klubu Jam, Kalikovském mlýně a několik hodně povedených koncertů s berounskou METALLICOU REVIVAL. Nejpovedenější asi byl zimní festival v Kozojedech, kde jsme hráli jako poslední a to bylo hodně dobrý. Lidi se bavili a po koncertě se dožadovali CD, které jsme žel nemohli nabídnout. Jinak každoroční zbirožský Rockfestík bývá hodně podařený. Odehráli jsme akce s PARADOXEM a AVIDITY FOR… – bylo to moc fajn.

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Vůbec se tomu nebráníme, ale to zatím není pro nás důležité. (úsměv)

Plány do budoucna...

Chtěli bychom oslovit kluby, pořadatele festivalů a hlavně  hrát. Podle ohlasů na naše demo asi nejsme bez šancí, ale mezi kapelami bude těžké se prosadit. Chceme nabídnout to, co se kdysi hrávalo. Žádné samply, playbacky pokusy hrát si na LUCII, KABÁT a tomu podobných revivalových kapel. Zahrát syrovou muziku tak, jak jí cítíme. Chceme hrát co nás baví a oslovit posluchače, kterým tato hudba něco dá. Hodně nás potěší, když po koncertě někdo přijde a řekne „Tak to je dobrý to je V.P.O.ho“. No, a kdyby to vyšlo, tak natočit plnohodnotné CD. Samozřejmě u Doda!

RECENZE

Bandzone


Zveřejněno: 10. 12. 2016
Přečteno:
3764 x
Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář