Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
LLYR

MC kompilace 2016, kooperace více vydavatelství / metal, grind, hardcore, punk / Česko

Čtvrté pokračování kultovní kompilace Posloucháte Jižní Čechy na sebe nechalo poměrně dlouho čekat. Cílem této kompilačky, jejímž autorem je Mr. Šakal (RABIES, Noise Master zine), je zmapování jihočeské extrémně metalové až grind/hardcore/punkové scény na jihu Čech. Jak je známo, scéna zde funguje velice dobře a na kompilacích Posloucháte Jižní Čechy se vždy objevily kapely různých žánrů, které však sdílely a stále sdílí stejná pódia i příznivce. A to až na výjimky bez ohledu na žánr. Ani čtvrté pokračování tak nijak nevybočuje ze zajetých kolejí. Za posledních pár let se v Jihočeském kraji zrodilo mnoho nových kapel a většina z těch aktivnějších se objevuje i na nové kompilaci. Je jasné, že za hranicemi jižních Čech tato kompilace tolik lidí neosloví, protože zde chybí velká jména typu LAHAR nebo GRIDE, ale především pro nás domorodce se jedná o další povinnost do sbírky. Celkem je představeno deset kapel.

Předchozí tři kompilace vyšly na vinylu, čtyřka je pouze na kazetě. Podle Šakalových slov jsou zcela logicky důvodem finance. To je čertužel důvod, na který nikdo nemá argumenty. Ačkoliv bych upřednostnil vinyl, kazeta mi nevadí. Naopak, když se jedná o kompilaci, je to podle mého názoru lepší řešení než CD. Kazeta Posloucháte Jižní Čechy 4 je samozřejmě vydána v duchu DIY, ale nechybí jí absoultně nic. Přední obal ctí tradice svých předchůdců a na vnitřním rozkládacím a černobíle laděném bookletu naleznete informace o všech zúčastněných kapelách, jejich textech, nahrávání nebo i loga a fotky.

Kazeta obsahuje celkem šestnáct skladeb od deseti kapel. Dohromady se jedná o více než půlhodinku materiálu (strana A: 15:27 min., strana B: 15:52 min.). A které kapely se na kompilaci vešly tentokrát? Pořadí je podle abecedy, protože některé kapely se objevily na obou stranách kazety...

COMMODORE 64 (hardcore/punk - Strakonice, Písek)
Hned tři vály nabídla strakonicko-písecká banda COMMODORE 64. "Telehnuse", "C-64" i "Afrika" představují rychlé hardcore-punk vypalovačky, které vycházejí z klasik daného žánru. Během krátkých stopáží nabízí kapela v plné palbě chrlené texty (hardcore tématika, ale s trochu kostrbatým rukopisem, což při té rychlosti vlastně nevadí) a zdatně sekundující zbytek nástrojů. Dvě skladby zběsilé a pak "Afrika" s pomalejšími vyhrávkami v úvodu. Nasranej a přímočarej hardcore/punk. (5/10)

CONOPED (thrash/hardcore - Strakonice, Blatná)
Strakonicko-blatenská parta CONOPED zraje jako víno. Tvrdím to pořád na koncertech a i novej song "Strhni své mosty" mi to potvrzuje. Po hraném minutovém intru plynule navazuje zmiňovaná skladba. Opět dobře zapamatovatelný kytarový riff a Vencův řev se stávají předností nahrávky. CONOPED na nic nečekají a i díky sborovým vokálům mám pocit, že tenhle vál pořád nabírá na intenzitě. Intenzita, to je to správný slovo. "Strhni své mosty" řadím zase o kousek výše, než skladby na povedeném posledním demu "Dotek civilisace". (7/10)

IMPURITUM (old school death metal - Volyně, Strakonice)
"Refuse all Divine" - tři roky stará skladba death metalistů IMPURITUM se řadí k tomu nejlepšímu na kompilaci Posloucháte Jižní Čechy 4. Valivý a hutný death metal starého střihu zabíjí ve středním tempu jako angličtí králové BOLT THROWER. Čtyři minuty válcujícího deathu plného melodií a chorobného vokálu. Členové volyňských AVENGER (Honza a Rámus) do IMPURITUM (kromě jiného) dodali i blackovou temnotu a bez mrknutí oka se tato kapela řadí k tomu nejlepšímu, co tuzemská death metalová scéna nabízí. (8/10)

KAOSQUAD (old school death/grind - Blatná, Písek)
Podle očekávání jedna ze dvou nejlepších kapel na kazetě. Blatensko-písecké trio KAOSQUAD nahrálo vál "Voracious" v Hellsoundu. Dvě a půl minuty toho nejsyrovějšího extrému, kterej tady najdete. KAOSQUAD excelentně oprašují zašlou slávu starých dobrých legend death/grindu a už je ani nemá cenu k někomu přirovnávat. Za dobu, co jsou na scéně, si poctivě vytvořili vlastní ksicht a dnes mohu říct, že tuto trojici poznám i ve 3 ráno s trojkou v krvi. Nekompromisní a po instrumentální stránce opět posunutý masakrující válec, který ctí staré postupy a tradice. Eat or be eaten! (8/10)

KRAOST (thrashcore - Milevsko)
Milevští KRAOST jsou na scéně už nějaký ten rok. Pamatuji si, že jejich první sedmipalec mě celkem bavil. Od té doby došlo v kapele k personálním rošádám, nicméně dva vály, kterými KRAOST přispěli, jsou již tři roky staré a pocházejí z druhého demáče. Jak "Blbečci", tak i "Fastcore drtí fastfood" jsou krátké a úderné thrashcorové sypačky, které bych dokázal přirovnat třeba ke starším nahrávkám STOLEN LIVES. Naostřené kytary, štěkající řev a ani chvilka oddechu. V textech klasická hardcore tématika. KRAOST patří k té lepší polovině na kompilaci. (6,5/10)

KUZIMU MABAYA (metal/punk - České Budějovice)
Jedinými zástupci z krajského města jsou Budějčáci KUZIMU MABAYA. Tahle parta mě před pár roky oslovila na koncertě ve Strakonicích a i jejich jediná stejnojmenná skladba "Kuzimu Mabaya" mě baví. Zašpiněnej metal/punk, který v sobě mísí crustovou špinavost a metalovou temnotu, lehce připomíná třeba pražské kolegy MÖRKHIMMEL a to já můžu. Věčná škoda, že KUZIMU MABAYA zde mají pouze jeden zásek, klidně bych snesl dva nebo rovnou tři kousky. Hrubej materiál, který ocení jak punx, tak metalheads. (6/10)

LA MIGRA (hardcore/punk - Pacov)
LA MIGRA pro mě bylo téměř neznámé jméno. A možná u toho zůstane i nadále. Jejich klasický punk s lehkým a špinavým vlivem hardcoru mě nezaujal asi ničím. Zde by mě spíše seděl klasický vychlastaný punkový zpěv, než zahuhlaný chrapot. Obě skladby - "Podle pravidel žánru" a "Násilí" - jsou podle mého názoru až příliš jednotvárné a i když ani jedna z nich nedosahuje dvou minut, těžko tu nudu překonávám. Plusem budiž alespoň náměty textů, žel jejich stylizace mi moc do uší neleze...(2,5/10)

LOOSERS (punk rock - Kovářov)
LOOSERS z Kovářova (tři kluci, dvě holky) od své první nahrávky přidali na rychlosti a skladba "Zpátky na stromy" pocházející z loňského EPčka je směřována spíše HC-punkovým směrem. Nechybí melodie ani backing vokály s hlasy obou slečen v kapele. Nicméně mám pocit, že okruh KRAOST - RANCH HAND - LOOSERS se sobě začíná stylově nebezpečně podobat. Jasně, sestavy těchto kapely jsou jednotlivými členy propleteny, ale nevím, zda by v tomto případě nebylo lepší věnovat se na 100 % jedné kapele. LOOSERS tak jsou jen dalším produktem milevsko-kovářovské scény, žel poněkud nevýrazným... (4/10)

MORAX (thrash metal - Týn nad Vltavou)
V nedávné době obnovená thrash metalová kapela z Týna nad Vltavou nese jméno MORAX. Na kazetě se prezentuje skladbou "Strach ze smrti", což je znovu nahraná skladba z dob aktivních let kapely. Ač thrash miluju, MORAX mě asi neosloví nikdy. Rychlost (na nahrávce, nikoliv živě) sice chlapům nechybí (narozdíl od jiných reinkarnací v žánru), ale pořád se spíše jedná o vychlastaný kulturákový thrash. Olákův vokál asi nezkousnu nikdy a i když je tato nahrávka o level, možná o dva lepší než jejich tragikomické živé pojetí, nijak výrazně mě "Strach ze smrti" nezaujal. Co je mrtvé, nechat hnít... (3/10)

RANCH HAND (thrash/punk - Milevsko)
Trojice z Milevska hrající jednoduchý thrash/punk přispěla na kompilaci třemi skladbami. Ta první "Ve jménu dobra" i druhá "Časem chcípneš taky" jsou klasickým mixem thrashcore a punk rocku. Kluci sázejí na rychlost a stále se opakující riff. Za tři minuty hotovo. Třetí minutovka "Cesta v prach" se mi líbí o trochu více. Tady to RANCH HAND zpestřili krátkým a jednoduchým sólem, kopírujícím hlavní riff. Skladby pocházejí z jejich loňského CD "Zlo nikdy neumírá". Rychlé, úderné, ale stokrát slyšené. Jak již bylo uvedeno výše, také RANCH HAND se na můj vkus až moc prolínají s KRAOST, ale jsou více punkově laděni. (4,5/10)

Seznam skladeb:

Strana A:

  1. COMMODORE 64 - "Telehnuse"
  2. KRAOST - "Blbečci"
  3. LOOSERS - "Zpátky na stromy"
  4. KAOSQUAD - "Voracious"
  5. KUZIMU MABAYA - "Kuzimu Mabaya"
  6. RANCH HAND - "Ve jménu dobra"
  7. CONOPED - "Intro/Strhni své mosty"
  8. LA MIGRA - "Podle pravidel žánru"
  9. COMMODORE 64 - "C-64"

Strana B:

  1. IMPURITUM - "Refuse All Divine"
  2. RANCH HAND - "Časem chcípneš taky"
  3. COMMODORE 64 - "Afrika"
  4. MORAX - "Strach ze smrti"
  5. RANCH HAND - "Cesta v prach"
  6. KRAOST - "Fastcore drtí fastfood"
  7. LA MIGRA - "Násilí!"

Čas: 15:27 + 15:52


Zveřejněno: 10. 05. 2016
Přečteno:
4440 x
Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

02. 04. 2021 11:54 napsal/a Peťan
-> Pepé
Ahoj, díky za neotřelé připomenutí této kompilace :-) Vlastně jsem ji slyšel poprvý po těch 5 letech a v podstatě se nic nezměnilo. Snad kromě toho, že několik kapel již dnes nefunguje, ale tak je to i u předešlých vinylových verzí. Jsem zvědav, zda Šakal přijde někdy ještě s pátou edicí jihočeských kapel, pořád se na některá jména nedostalo...
27. 03. 2021 12:50 napsal/a Pepé
Peťan
Tenhle pán musí být opravdový mega píčus. Tohle nejde předstírat. Tak omezené názory na amatérskou hudební scénu může plodit a hlavně publikovat úplně dutá vychlastaná hlava.