Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CD 2015 / vlastní náklad / groove metal / Polsko

Poměrně mladá banda z Polska SICPHORM o sobě dala vědět svým prvním počinem s příznačným názvem „Wake Up“. Deska vyšla samonákladem na pěkném digipacku, CD je i s potiskem, ale posléze jsem zjistil, že je pálené. Nicméně na kvalitu muziky to samozřejmě nemá vliv.

Kapela vznikla v roce 2014 ze členů, kteří působí nebo působili současně i v jiných projektech. Nejedná se tedy o žádné nováčky, ale o ostřílené muzikanty, kteří se samozřejmě pohybují na scéně odpovídající dobu a mají za sebou koncerty se skupinami jako VADER, DECAPITATED, HATE a dalšími. A když jsem projížděl google, tak jsem zjistil, že polská média nešetří na tuto bandu slovy chvály a vyjadřují se bez ostychu jako o jedné z nejlepších polských kapel. Z Polska známe spoustu věcí, mimo muziky taktéž baštíme doma polské potraviny, tak proč neokusit i trochu toho groove.

Na bezmála 36 minutách se rozprostírá 9 skladeb, které jsou v ranku groove metalu, přesně jak říká promo list. Střednětempé valivé rytmy, hutné kytary a nařvaný zpěv v HC stylu. SICPHORM mají ale i propracované další úrovně vokálu a tak můžeme slyšet i čistější polohu a stejně tak i hodně dobré sborové backingy. Co se skladby songů týče, tak i když je zvuk uhlazený, tak z každé z nich čiší spousta energie a naživo to musí být energická bomba. Obzvláště mne baví melodické pasáže, které skladby ještě více povolují a uvolňují. Songy se úplně nepodobají, a i když jsou v jednotném stylu, tak každá jede malinko jinak. Poměrně rychle jsem přišel na chuť třeba druhé „Corruption“, kde je výrazný písk na kytary, který ve valivém rytmu působí pěkně efektně. Zase nejde o nějaké virtuozity ale spíše o to, že skladby jsou precizně komponované a produkované.

O něco pomalejší je pak třetí „Crusade“, kde se střídá čistý refrén s nařvanou slokou. Čtvrtá „Paranoia“ mi na začátku připomíná, nemohu si pomoci, SEPULTURU a začátek songu „Refuse/Resist“, nicméně pak se to zvrtne opět správným směrem. Ono ale není se čemu divit, vždyť SEPULTURU bych klidně řadil mezi průkopníky groove metalu, nebo spíše kapelu, která jako jedna z prvních začala používat groove prvky už na desce „Chaos A.D.“ anebo „Roots“ a ovlivnila tak mnoho dalších spolků v budoucnu. Není to vůbec na škodu a každý jsme nějak a něčím ovlivnění. Určitě bych ještě na tomto místě zmínil titulní „Wake up“, která je malinko jiná než předchozí skladby a řekl bych, že zde se kluci nechali ovlivnit i daleko staršími kapelami z dob velké slávy grunge. Poslední „Lost“ pak působí jako dokonalý pomalý konec a jen usnout… nebo si pustit desku znovu? Celkově se rozhodně jedná o nadprůměrnou práci. Doporučuji.

Seznam skladeb:
  1. Marasm
  2. Corruption
  3. Crusade
  4. Paranoia
  5. The Outery
  6. Hangman
  7. No one
  8. Wake up (The taxpaper lament)
  9. Lost

Čas: 35:51

Sestava:
  • Damian Kikola – vocal
  • Bartek Duszkiewicz – guitar, vocal
  • Maciek Ostropolski – guitar
  • Rafal Przewlocki – bass
  • Sebastian Dziekan - drums
http://facebook.com/sicphorm.band

Zveřejněno: 28. 02. 2016
Přečteno:
3656 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Márty | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář