Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

Představuje se TRAUMA, hardcore/punk parta z Brna.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

Perla: Kapela bola založená v roku 2013. Vlastne ani neviem, prečo bola TRAUMA založená (smích). Pôvodne v kapele hrali Bubák, Rob /ex-BOY/, Čubka a ja. Rob nás opustil, časom aj Čubka a začal s nami hrávať Pokémon /Tomáš z Košíc/. Nemali sme basáka, tak sa k nám pripojil Erik /BOMBATÖLCSÉR, TERRORELHÁRÍTÁS/. Tomáš sa musel odsťahovať na Sk, potom došiel do kapely Ofca /ZEMĚŽLUČ/. Názov vymyslel Bubák. Si robil vždy srandu, že ľudia budú mať traumu z nás... (úsměv)

Ofca: A já bych jen dodal, že tak jak TRAUMA zní, vzniklo od doby, jak jsem přišel do kapely já, což bylo cca září 2014. Udělaly se úplně nový vály, počkalo se pěkně půl roku ve zkušebně a pak jsme si dali zase gig.

Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Perla: To, koľlko už hrajú na svojom nástroje, fakt netuším, ale:
Bubák - bicie, starý alkoholik, bubeník z MORAL HANGOVER.
Erik - basa, vynikajći bubeník z BOMBATÖLCSÉR, TERRORELHÁRÍTÁS.
Já, Perla - spev. TRAUMA je moja prvá kapela.

Ofca: No a já su Ofca, už je mi skoro 30, na kytaru hraju od 2008 (předtím x let basa) a hrál jsem třeba v PRIPYAT (jediná stopa po téhle kapele je hlavně na kompilaci „Spalte Brno na prach“) nebo v RESURGU a ještě hraju v ZEMĚŽLUČI.

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, v jakém nákladu vyšla, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Ofca: Nemyslel jsem, že to někdy napíšu, ale se zvukem jsem fakt spokojenej. Největší prdel na tom je, že jsem to vůbec nečekal. Poslouchal jsem nějaký věci, který v Davosu vznikly, a ten zvuk mi zas tak extra nepřišel, pak nám došel master TRAUMY a nestačil jsem zírat. Samozřejmě je to je můj subjektivní pocit, ale já spokojenej jsem. Ten zvuk je hutnej a nasranej, což je dobrý! A podmínky byly fajn... jedno léto ve studiu v jednom fajn parčíku, kde máš za rohem výčep. (úsměv)

Perla: Nahrávali sme vo Výškove. Nahrávanie bolo zaujímavé. (úsměv) Basu nahrávali až neskoršie, lebo prvý deň to dopadlo tak, že Erik nevedel naše vály na 100 %, takže sa ich musel naučiť lepšie. Ja som šla rovno z hospody /4 promile v krvi/ nahrávať vokály. (úsměv) Doteraz nechápem, jak som to dala, ale ak mám byť uprimná, nie som spokojná. Čo už... (úsměv) Demo vyšlo na kazetách, robil ich Erik. Cena 50,-.

Texty – proč jste rozhodli zpívat česky/slovensky..., kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Perla: Texty prevážne píšem ja, niektoré písal Ofca. Tie sú v češtine, moje slovensky. Anglické texty som nechcela, moja výslovnosť neni dokonalá a nechcela som zo seba robiť blbku. (smích) Píšem a spievam texty o všetkom, čo ma sere: problémy na svete, moje pocity atd.

Ofca: Já budu mluvit za sebe. Nemám potřebu psát například anglický texty, protože mi to přijde jako hrozně stupidní zjednodušení + prostě mluvím česky. V angličtině je ten problém, že kdejakej niemand teď napíše pár slov nějakých hoven a v té angličtině to zní prostě dobře. Kdyby to tak napsal v češtině, tak to bude nejspíš působit směšně. Samozřejmě to není pravidlem.

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Ofca: Logo vymyslela Perla, bandzone taky, bandcamp já a obal nám nakreslila jedna nadaná místní kreslířka s pseudonymem F.F.F. - doporučuju kouknout na její galerii tady:
https://www.facebook.com/imploze/
Jinak já se přiznám, že to mám celkem v piči. Kdyby mělo být po mým, tak to bude vypadat úplně jinak, ale protože mám o grafice úplně jiný představy než zbytek kapely, tak do toho moc nezasahuju.

Které kapely patří mezi vaše vzory / zdroje inspirace?

Ofca: Já poslouchám všechno od různý elektroniky, přes dobrý soundtracky až třeba po ten punk. Ale pokud bych měl z každýho žánru vybrat něco, co mě baví, tak to budou například: Ludvico Euinadi, Hans Zimmer, JOY DIVISION, THE ESTRANGED, OFFSPRING, ALKALINE TRIO, WOLFBRIGADE, BLINK  182, z československých třeba GRIDE, ZEMĚŽLUČ nebo DAVOVKA. A konkrétní inspiraci asi nemám. (úsměv)

Perla: Osobne mám rada od HC/crust punku až po grind všetko. Hlavne ma zaujíma spev. Po novom veľa počúvam post hardcore, screamo a podľa ostatných emo-gay hudbu. (smích)

Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Perla: Ofca to riešil a asi aj Erik, oni o tom budú viacej vedieť.

Ofca: V téhle scéně žádný firmy nejsou. (úsměv) Bylo pár známých, co přihazujou prachy do nahrávek a chtěli se na tom podílet, ale nakonec jsme se rozhodli, že to vydá sám Erik.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Perla: Som to nepočítala, ale cca 10. Asi najlepší koncert sme odohrali tu v Brne na Yachte.

Ofca: Za mě to nebude Yacht, ale Vegál. (úsměv) Ten koncert byl super v tom, že jsem byl nažranej jak prase, publikum nadávalo nám, my nadávali publiku, všichni byli tak nějak spokojení.

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Perla: Samozrejme. (úsměv)

Ofca: Mně je jasný, že ostatní by nejradši projezdili půlku Evropy, ale já se přiznám, že krom blízkých okolních států mně přijde nesmyslný hrát někde na druhé straně Evropy pro pár lidí, ještě v nějakým zaplivaných klubu, kde dostaneš polovinu cesťáku. Takže v zahraničí jo, ale s rozumem. Prostě tam, kde můžeš jezdit často a tím pádem si vybudovat třeba nějakou fan základnu.

Plány do budoucna...

Perla: Nadaľej traumatizovať ľudí. (smích)

Ofca: Já ludí traumatizovat nechcem. Spíš chci další nahrávku, na které se už trochu zamaká a nějaký fajn koncerty, který pro mě budou mít smysl.

RECENZE

http://bandzone.cz/trauma1


Zveřejněno: 11. 02. 2016
Přečteno:
3823 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář