Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

MC 2015, vlastní náklad / hardcore / Česko

Hardcoru a punku v Brně pšenka kvete. Neustále se v jihomoravském městě objevují další a další kapely, často složené z muzikantů, kteří už mají leccos za sebou nebo při sobě, takže hrají v několika projektech najednou. Typickým případem je TRAUMA. Tu tvoří lidi, kteří hrají (nebo hráli) v MORAL HANGOVER, BOMBATÖLCSÉR, TERRORELHÁRÍTÁS, RESURGU nebo ZEMĚŽLUČI, jen Perla zatím nikde nekřičela. TRAUMA funguje od roku 2013 a loni v létě zvěčnila první materiál v prověřeném studiu Davos. To se jeví jako správné řešení, protože zvuk linoucí se z kazety je evidentně solidní, byť se neubráním dojmu, že z CD by to znělo lépe, o vinylu nemluvě. Kazeta je totiž nosič potvorný, ne každá mechanika si s ní ví rady, takže minivěž s kazetkou nepohne, naštěstí je tady japonský tape deck, který roztočí všechno...

Zajímavě to roztáčí i TRAUMA, když tedy vynechám první minutu, protože nervní intro mi do uší neleze, i když k nějakému post apokalyptickému filmu by jako doprovod pasovat mohlo. Zajímavější muzika se hraje od první zpívané skladby „Priority“, pánové se s tím nemažou a drtí typický nasraný hardcore s typickými žánrovými texty. Hudební stránka je evidentně promyšlená, skladby mají přehlednou stavbu a díky ideální stopáži (76-127 vteřin) nemají šanci začít nudit. Navíc se na oné krátké ploše děje spousta zajímavých věcí, mění se tempo, takže vedle ultra svižných pasáží se objevují i úseky o něco volnější, umožňující krátký oddych. Kdybych měl TRAUMU přirovnat k nějaké jiné partě, tak z mého okolí mě napadají třeba CONOPED či BEHIND THE CEMETERY WALL, z čehož je zřejmé, že TRAUMA lehce koketuje i s metalem, i když to asi nebude ráda slyšet; leč já tam lehké dotyky thrashe slyším, stejně jako náznaky punku, ke kterému se kapela na svém BZ profilu hlásí – tady bych se ale klonil k tomu, že ono hlášení má spíše ideový rozměr, protože hudebně jednoznačně dominují hardcore postupy.

V podstatě se mi líbí práce všech muzikantů, i když z mého pohledu albu dominuje zajímavá kytara, která kromě běžné riffovačky předvádí nejedno kvílivé sólo či vyhrávku. Právě tyhle momenty činí nahrávku přitažlivou, basa taky tu a tam vystrčí růžky, vcelku podle očekávání je čitelná hlavně v pomalejších pasážích, pěkně si ji lze vychutnat třeba v závěrečné „Infekci“, kde dostala asi největší prostor.

Předkládaný materiál má ambice zaujmout hlavně na živo, kdy si dovedu představit, že TRAUMA lidi zblázní a donutí k pořádné rotyce. Taky nebude vadit, že zpěvačce není prakticky nic rozumět... Tím se dostávám k tomu, co mě na nahrávce nesedí, a to je vokál. Perla je asi pěkná divoška, řve tak, že ani není poznat, že jde o slečnu, ale s artikulací je to špatné, jen při civění do obalu se jakž tak chytám. Být v kůži kapely, tak bych zpěvu příště věnoval mnohem více pozornosti, snažil bych se Perlu dokopat k pečlivější výslovnosti, protože takhle je posluchač připraven o sdělení, o nějž se dáma a pánové v textech snaží. Když se tu a tam k mikrofonu dostane Ofca, zpěv (řev) je přece jen srozumitelnější. Tím nechci říci, že by bylo lepší, kdyby zpíval pořád, Perla to v hrdle má, snaží se i o pestřejší rejstříky, jen ta artikulace...

Texty... co napsat a neurazit? (úsměv) Stokrát omletá klišé hardcore/punku. Ne, že by mi to vyloženě vadilo, ale poslouchat pořád dokola „nenechaj si vzít slobodu“, „žiť so svedomím“, „nebuďme už otroci“, „stratili sme nádej“, „infekce, podrobení a vymytí mozku“... V HC kruzích to asi pořád zabírá, ale texty TRAUMY nejsou napsané s fortelem, takže mi nakonec až tak nevadí, že jim není rozumět.

Obal je udělaný poctivě, obsahuje všechno potřebné a navíc i anglické překlady textů, každý kus je navíc ručně očíslovaný, v tomhle směru poctivá práce, byť titulní obrázek se s mým vkusem míjí... ale na druhou stranu pochvala za použití originálního díla.

Seznam skladeb:
  1. Intro
  2. Priority
  3. Sloboda
  4. Legálné ničenie
  5. Jdu dál
  6. Agónia
  7. Geneticky zruinován
  8. Infekce

Čas: cca 12 min.

Sestava:
  • Perla – zpěv
  • Ofca – kytara, zpěv
  • Erik – baskytara
  • Bubák – bicí


ROZHOVOR

http://bandzone.cz/trauma1



Zveřejněno: 11. 02. 2016
Přečteno:
3998 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář