Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

Digital 2015, vlastní náklad / black metal / Česko

Pět let uběhlo od předchozího alba „Za zdmi“ moravských SATOR MARTE a z ničeho nic, bez jakýchkoliv vydání předcházejících promo keců, se nesvatá čtveřice vytasila v pořadí s třetí studiovou deskou „Engulfed by Firestorm“. Osobně jsem tuto informaci kvitoval už proto, že zmiňovaný počin z roku 2010 jsem si velice oblíbil a i po té půldekádě má ohromnou sílu.

Hudba SATOR MARTE se dá jednoduše popsat jako nekompromisní black metal. Nic míň, nic víc. Od debutovky „Termonukleární evoluce“ (2008) se vyznačují naprosto drtivým pojetím žánru, z velké části založeným na nezastavitelných sypačkách a agresivních riffech, s občasným přeřazením na střední rychlost. Nejen to, ale také válečná tematika, jíž je z většiny prostoupena lyrická složka SATOR MARTE, nebo stopáž desek, pohybující se vždy kolem půlhodiny, evokuje švédské MARDUK a jejich legendární počin „Panzer Division Marduk“.

Ani „Engulfed by Firestorm“ nevybočuje z najetého spolehlivého konceptu, na rozdíl od skutečnosti, že SATOR MARTE poprvé zvolili pro texty jazyk anglický místo českého. Zda je to ambicemi prosadit se více v zahraničí, nebo z jiného důvodu, nám možná kapela prozradí v připravovaném rozhovoru. Každopádně je to škoda. Nijak nelpím na tom, že by tuzemské kapely musely zpívat česky, ale Navova angličtina mi v některých případech přijde trochu krkolomná, co se výslovnosti týče. Čeština na předchozích albech mu prostě seděla více.

Od úvodní a zároveň titulní skladby je jasné, že z hudebního hlediska si SATOR MARTE žádná větší překvapení nepřipravili, a tak nás s otevřenou náručí vítá klepačka jak řemen. A to v kombinaci s čistým a perfektně vyváženým zvukem z bzeneckého studia Shaark. Tomu v podstatě není co vytknout, všechny nástroje včetně zvonivé basy jsou výrazné, možná bych si dovedl představit vokál lehce zapuštěnější do instrumentální vozby, ale to je jen kosmetický detail. Sound je dynamický a má ohromnou sílu.

To samé se dá zčásti říct o samotných kompozicích. Skladby jako „Engulfed by Firestorm“, „S.P.E.“, „Architects of War“ nebo „One“ jsou napěchované zdařilými riffy a bicman Svar, jenž je mimochodem multiinstrumentalistou projektu TRIUMPH, GENUS,  dokazuje, že to v rukou i nohou má. Tak přesnými a zároveň výraznými blastbeaty se v ČR příliš bubeníků asi pochlubit nemůže. Ani ostatní členové ale nezůstávají pozadu, zahrané a i zazpívané (až na již zmiňovanou výtku a někdy maličko nehodící se frázování) je vše precizně. Za největší zbraň SATOR MARTE považuji náhlé a nečekané gradace, jako je tomu například ve třetí minutě titulní pecky nebo několikrát v trojce „S.P.E.“. Tyto okamžiky jsou příjemným obohacením kompozic.

Bohužel některým songům (zejména „Another Perfect Whore“ nebo „The Revenge Hunt“, zčásti i „The Old Testament“) trochu schází ta intenzita v předchozím odstavci zmiňovaných skladeb. Postrádají náboj, energii a výraznější momenty. Pocitu přicházejícího s přibývajícími minutami, že nahrávce lehce dochází dech, naštěstí zbavuje poslední „Army of Rapists“, v níž se mísí pomalejší pasáže s palbami a které potřebný drive naopak nechybí.

Jsem rád, že se SATOR MARTE vrátili. I když na „Engulfed by Firestorm“ nacházím skladby, které mě až tak nezaujaly, přesto jako celek deska patří do tuzemského nadprůměru a doufám, že se časem dočkáme i jiné než jen digitální verze alba – zasloužilo by si plnohodnotný booklet. Jsem rád i proto, že black metalu podobného ražení je v našich končinách opravdu skromné množství. Druhá deska „Za zdmi“ ale zatím zůstává bezpečně nepřekonána.

Seznam skladeb:
  1. Engulfed by Firestorm
  2. The Revenge Hunt
  3. S.P.E.
  4. Architects of War
  5. One
  6. Another Perfect Whore
  7. The Old Testament
  8. Army of Rapists
Čas: 33:13

Sestava:
  • Nav – zpěv
  • Raven – kytara
  • Horn – basa
  • Svar – bicí

https://satormarte.bandcamp.com/

Zveřejněno: 18. 01. 2016
Přečteno:
3891 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

18. 01. 2016 10:25 napsal/a Coornelus
...
U mě vládne zklamání. Škoda češtiny, ten tlak ze \"Za zdmi\" je nepřekonán, ale hlavně je tam na mě dost death metalovejch vlivů obyčejnýho ražení. Ve finále průměrná deska. 5/10