Nejbližší koncerty
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

CD 2015, Metal Age Prod. / doom/rock/folk / Česko

V době, kdy jsem dával dohromady recenzi na aktuální CD brněnské kapely CLAWED FOREHEAD (dále jen CF) nazvané „My Domain“, už byla nějakou dobu venku informace, že po odchodu prakticky výhradního skladatele písní, bubeníka Jakuba Špiříka, se skupina rozhodla ukončit svou činnost. Někteří její bývalí členové se poté dohodli na další společné práci, tentokráte však už pod novým názvem THE ENTROPIES. Je určitě škoda, že se CF rozhodli skončit právě v době, kdy se na svět dostalo jejich v pořadí třetí plnohodnotné album, ale holt i takový je někdy život.

Kdo muziku téhle party sleduje (sledoval), tak jistě dobře ví, že kapela se ve své tvorbě pohybuje zhruba někde na pomezí doomu (v podstatě i metalu obecně), rocku a folku, ale v její hudbě určitě můžeme zaznamenat i prvky lidové, historické nebo vážné hudby. Mně osobně brněnští ve většině skladeb, především vzhledem ke svému nástrojovému obsazení, v němž převažují smyčcové nástroje, docela pochopitelně připomínají finskou APOCALYPTICU, ovšem s tím, že materiál jimi prezentovaný je samozřejmě pestřejší a barevnější. V doomových nebo folklórních pasážích vás pak snadno může napadnout asociace s ikonou domácí UG scény, ostravskými SSOGE. Potřebnou dynamiku a hutnost pak písním dodávají bící, které v kombinaci se zmíněnými smyčci a dalšími nástroji, jako jsou akustická a basová kytara, perkuse nebo irská píšťala tvoří výslednou a nutno říci, že i velmi zajímavou atmosféru jednotlivých skladeb. Většina materiálu je opatřena texty v anglickém jazyce, ale najdou se i výjimky, jednak v podobě dvou instrumentálek („Inferno“, „Harrowing“) a taktéž jedné věci v češtině, kterou je trojka „Ničím“. Hlavním vokálem je hlas Terezy Malé, který je příjemně podporovaný doprovodným zpěvem bubeníka Jakuba, jenž si pro sebe vyčlenil i trochu větší prostor v závěrečném songu „Phlegmatic State“.

Album vychází u slovenského vydavatelství Metal Age Production, pro běžného posluchače by údajně mělo být dostupné ve formátu digipacku, což ale potvrdit nemohu, jelikož k nám do redakce dorazilo v papírové kapse. Nahrávání CD řídil Michal Tuček, autorem obalu je Jakub Špiřík.

Závěrem bych už jen dodal, že „My Domain“ je nepochybně velice důstojnou tečkou za devítiletou existencí této kapely. Hodnocení 6 a půl bodíku.

Seznam skladeb:
  1. Shattered
  2. My Domain
  3. Ničím
  4. Sounds Of Silence
  5. Inferno
  6. Natural Order
  7. Falcon
  8. Solitude
  9. Dead City
  10. Harrowing
  11. Awakening
  12. Phlegmatic State

Čas: 45:41

Sestava:
  • Tereza Malá – sólový zpěv, akustická a basová kytara
  • Michal Tuček – violoncello, viola da gamba
  • Lukáš Mareček – violoncello
  • Jakub Špiřík – bicí, perkuse, irská píšťala, zpěv, akustická kytara
  • Lenka Barotková – kontrabas
  • Gabriela Provazníková – viola

Zveřejněno: 07. 01. 2016
Přečteno:
3697 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

15. 01. 2016 20:24 napsal/a Mikael
...
Rádo se stalo :-)
15. 01. 2016 14:46 napsal/a Michal Tuček
Dík
Díky moc za recenzi!