INSANIA

CD/LP/MC 2015, Les Acteurs de l\'Ombre Productions / black metal / Francie

Začínám mít pocit, že kdykoliv se chystám na poslech francouzské black metalové kapely, můžu predikovat, že o zklamání nepůjde. A to ani v případě, že dotyčnou skupinu předem vůbec neznám. Alespoň posledních nemálo zkušeností mi v tomto názoru utvrzuje. Neříkám, že jde vždy o absolutní masterpiece, ale kvalitativně jde francouzská scéna rok od roku nahoru a povedené desky nevydávají pouze stálice, nýbrž i formace nové.

Protože o MOONREICH toho v tuzemských končinách asi moc napsáno nebylo, sluší se na začátek nahlédnout trochu do historie. V roce 2008 kapelu založil hudebník říkající si Weddir, obsluhující zprvu pouze kytaru, k níž o tři roky později přidal také svůj hlas. Za relativně krátkou dobu se v MOONREICH vystřídala řada muzikantů, zároveň stihli vydat dvě EP a tři dlouhohrající počiny včetně novinky „Pillars of Detest“. Kromě Weddira se na ní podíleli teď už bývalý basák Macabre a hostující bubeník William P. Mimochodem, Weddir je v současnosti součástí koncertní sestavy GLORIOR BELLI.

První desky MOONREICH popisuje sám jejich skladatel jakožto ryzí black metal, o třetím albu už takto jednoduše hovořit nelze. Základním a zásadním stavebním kamenem tento žánr jistě je, ale vzhledem k tomu, že Weddir se nebrání ani jiným stylům, „Pillars of Detest“ disponuje i výlety do odlišných sfér. Deska obsahuje vyjma klasického black metalového řemesla (blast beaty v kombinaci s mrazivými riffy) množství black’n’rollových pasáží a, ač to možná bude znít překvapivě, v některých pomalejších částech riffování nechá vzpomenout na krajany GOJIRA. To platí zejména pro „Long Time Awaited Funeral“, trochu možná zbytečnou instrumentálku „Sheïtan“ nebo některé úryvky titulní skladby „Pillar of Detest – World Shroud“.

Album se vyznačuje velkou variabilitou a díky častým změnám temp, různým nenadálým kontrastům či zajímavým gradacím, technicky nudit nemůže. To se nedá říci o některých konkrétních pasážích, které jsou trochu plytké, naštěstí ale rozhodně nejsou ve většině a jedná se spíše o střípky. Takovým největším střípkem je už zmiňovaná „Sheïtan“, bez které by se deska určitě obešla. Převažují však momenty záživné a často ty technicky nejméně složité jsou nejzáživnější. Proto například od počátku považuji za nejpovedenější song titulku, která začíná famózní black’n’rollovou hoblovačkou, aby v sedmi minutách přešla v syrový black metal a v závěru v těžkotonážní obdobu úvodního riffu. Dalším vrcholem alba je sedmička „Freikorps“ s lehkým odérem death metalu, závěrečná melodiemi protkaná „Death Winged Majesty“ nebo úvodní „Ad Nauseam“, která zaujme až punkovým beatem ve slokách.

MOONREICH desku nahrávali na počátku letošního roku v pařížském studiu Hybreed, kde v minulosti své počiny zaznamenali třeba GLORIOR BELLI nebo TEMPLE OF BAAL. Mix a mastering pak provedl Magnus „Devo“ Andersson ve svých Endarker Studios. Produkce je syrová, u kytar je to ku prospěchu, u bicích mi vadí lehce rozsypaný zvuk virblu. Basa je velmi výrazná, ale ne rušivá. Je vidět, že Devo ví, co s tímhle nástrojem dělat a jak jej do nahrávky zapracovat (taky je to baskytarista MARDUK). Weddirův zběsilý vokál je lehce zastřený a doplněný o vhodnou dávku delaye.

Kromě toho, že Weddir celé album složil, vytvořil také obálku „Pillars of Detest“, kterou na rozdíl od hudební náplně příliš chválit nemůžu, neb na mě působí dost kýčovitě. Je to škoda, jinak je digipak celkem vkusně zpracovaný. Weddir je samozřejmě podepsán také pod lyrickou složkou, která je namířena proti monoteistickým náboženstvím, ale týká se také psychických poruch.

Nemůžu říci, že by mi MOONREICH svojí třetí deskou vyrazili dech, ale poslech „Pillars of Detest“ mi i po mnohém protočení baví a to považuji za zásadní. Určitá ovlivněnost SATYRICON v období alba „Volcano“ a dalšími známějšími jmény je znatelná, ale MOONREICH mají svůj ksicht. Novinka je debutem kapely u labelu Les Acteurs de l'Ombre Productions, který kromě digipaku připravil i box-set, kazetu a vinylovou verzi alba. Právě firma v promomateriálech tvrdí, že „Pillars of Detest“ formaci posune do čela francouzské black metalové scény. Byl bych trochu opatrnější, zatím je to ve srovnání s opravdovým topem této země spíše druhá liga, ale potenciál MOONREICH prokázali.

Seznam skladeb:
  1. Ad Nauseam
  2. Believe & Behead
  3. Long Time Awaited Funeral
  4. Sheïtan
  5. Pillar of Detest - World Shroud
  6. All Born Sick
  7. Freikorps
  8. Death Winged Majesty
Čas: 49:27

Sestava:
  • Weddir – zpěv, kytara
  • Macabre – basa
  • William P. – bicí

http://moonreich.bandcamp.com/
http://www.lesacteursdelombre.net/productions/

Zveřejněno: 01. 12. 2015
Přečteno:
3335 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář