Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HUSMAN FEST

CD/LP 2015, Good Fight Music Records / thrash metal / USA

Koho ještě stále baví ta neutuchající vlna retro thrashe? Není to sice vidět, ale já teď zvedám obě ruce vysoko nahoru. Ano, i tisíckrát omletý thrash stále baví, jen už člověk nadšeně nehltá každou novou kapelu a každé nové album, co vyjde. Už má své favority, už má své nové „Reign in Blood“ a „Kill ‘em All“ pro nové tisíciletí a po ostatních kapelách kouká převážně, jen když mají přijet k nám na koncert. Jenže naši noví oblíbenci to mají ve svém ranku hodně těžké, málokdo dokáže být i po třetím albu věrný oldschoolu a přesto natolik osobitý, aby to nezačalo zavánět už i zcela očividným vykrádáním sebe sama. Kapely to řeší různě, někdo změní žánr a někdo třeba sestavu a někdo to zabalí úplně. Ovšem metalový posluchač je tvor náramně zhýčkaný, protože o jeho pozornost se pokouší celá plejáda kapel, ze kterých se dá dnes vybírat jak z regálů v supermarketu (obdobná metafora by však šla často učinit i s jejich kvalitou). Snadné je tedy upadnout v nemilost, když nová deska nesplňuje očekávání, neb klopýtnutí se toleruje pouze legendám z osmdesátek. V takovou chvíli pak dostávají šanci všechny ty další nové kapely, co se taktéž rozhodly tlačit tu svou káru po záludné cestě thrash metalu. Co se však týče EXTINCTION A.D., tak se o žádném tlačení snad ani nedá mluvit, spíše by bylo na místě přirovnání k zběsilé jízdě v levém pruhu.

EXTINCTION A.D. jsou kapelou z New Yorku, založenou teprve v roce 2013, jako vedlejší projekt muzikantů z  hardcorových THIS IS HELL. Nejspíš na vybouření si svých thrashovějších choutek. Doposud měli na svém kontě jedno eponymní demo, jedno povedené EP „Plague Prophecy“ a nyní tedy přichází s plnohodnotnou deskou „Faithkiller“. Své původní muzikantské pozadí a um však rozhodně nezanechali tak úplně za sebou a tak jejich tvorba zní jako TESTAMENT řízlý trochou SICK OF IT ALL. Komu toto vyhovuje, nechť směle čte dál.

Už samotný, pěkně vyvedený, přebal desky celkem přesně předznamenává, co posluchače čeká – naprostá zkáza, jež se „Faithkiller“ snaží převést do posluchačových zvukovodů. A to se mu i na ploše necelých 33 minut, rozdělených na deset skladeb, dost dobře daří. Žádná zbytečná intra, prostě jen riff, riff, sólo, refrén, riff a jde se dál. Hlavně zbytečně moc nezpomalovat a neubírat na agresivitě. Skladby jsou pak až na výjimky téměř jedna jako druhá, jen jedna má víc sól, druhá zase refrén. Texty už pak jen dotváří kompletní obraz apokalypsy se svým politicky a sociálně kritickým pohledem. Obsahově to bohužel není nic, co by se dostalo dál než za myšlenku a.c.a.b. a konspiračních teorií, nicméně je to rozhodně barvitě napsané, takže to nevyznívá nikterak primitivně. Co ovšem určitě potěší, je velmi kvalitní zvuk nahrávky, díky němuž pěkně vynikne vše, co má. Ze skladeb mě pak na desce asi nejvíce zaujaly „Echos of Life“ a „Rot in Pain“, ale za zmínku jistě stojí i titulní jízda „Faithkiller“, ze které doslova odkapává stará METALLICA.

Tohle album prostě má všechno, co by správné thrashové album mít mělo: optimální stopáž, nasrané vokály, rychlost, atd. atd. Co je jeho největší předností, je ovšem zároveň i slabinou. „Faithkiller“ absolutně v ničem nevybočuje z mantinelů žánru, pouze se snaží dovést odvětvové principy k dokonalosti. Komu to ke štěstí stačí, bude nadšen, kdo hledá nějakou přidanou hodnotu, tak bude nejspíš jen spokojen, protože za sebe zodpovědně nemohu říct, že by mi nebylo fuk, pokud bych poslouchal EXTINCTION A.D. nebo například LAZARUS A.D.(úsměv) Pátráte-li ovšem zrovna po nějakém novém nářezu k poslechu, směle do toho, tenhle debut vás nezklame.

Seznam skladeb:

  1. Black Omen
  2. Civil Execution
  3. Instruments of Death
  4. Echoes of Life
  5. Prisoners
  6. Tu Enemigo
  7. Faithkiller
  8. Crisis: Indefinite
  9. Rot in Pain
  10. To Exist in Purgatory

Čas: 32:28

Sestava:
  • Pieter van den Berg – baskytara
  • Mike Sciulara – bicí
  • Christian Beale – kytara
  • Rick Jimenez – zpěv, kytara

https://www.facebook.com/ExtinctionAD

https://twitter.com/ExtinctionAD


Zveřejněno: 26. 11. 2015
Přečteno:
3405 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Fredy | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář