Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HUSMAN FEST

24.10.2015, Ostrava - Barrák Music Club

Z tohoto večera jsem měl obavu, která s blížícím se datem konání koncertu britských zasloužilých umělců PARADISE LOST vzrůstala. Aby ne, nejsem příznivcem masových tlačenic a nedobrovolných saun, a když se na internetu už přibližně týden před akcí objevilo oznámení o vyprodaných vstupenkách, neskákal jsem z toho radostí. Takže když jsme v sobotu 24.10.2015 dorazili s mírným předstihem na místo konání a spatřili nehezky vypadající frontu lidí čekající na vpuštění do klubu, začal jsem mít obavy, jak se to vše vyvine a nakolik velký počet návštěvníků ovlivní výsledný dojem z celé akce. A můžu říct, že ten had lidí točící se přes dvě patra a končící někde na chodníku před klubem bylo to poslední, co by se dalo označit nějakým negativem, protože fronta se posouvala rychle, a pak už bylo vše jen dobré. Pořadatelé to díky svým zkušenostem a zdravému rozumu zvládli v pohodě, návštěvníci samotní až na pár výjimek byli taky OK a měli daleko do dobytka, čímž vlastně hned na začátku vzdávám všem dík, a to i za to, že naprostá většina respektovala koncert jako nekuřáckou akci. A tak i díky fungující klimatizaci celý večer dopadl ze strany tlačenic a vedra nad očekávání dobře.

Pravidelní návštěvníci hudebních seancí v BARRÁKu ví, že je dobré před akcí ještě kouknout na internet, v kolik se skutečně klub otvírá a kdy se začíná hrát. Méně zkušení se pak diví, jak to, že tuzemská stálice a první support SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY začali už před osmou. Ostravskou družinu už jsem nějakou dobu živě neviděl, a tak jsem až v sobotu večer zaznamenal, že v souboru doznal změny line-up, a kapela si určitě nemůže stěžovat, že se u ní nic neděje, čehož důkazem byla i nová skladba „Ten, kdo ukradl slunce“ (snad jsem si název zapamatoval dobře) z připravovaného alba. Vypadá to, že je opět na co se těšit. Set šesti písní kromě zmiňované novinky obsahoval songy z posledních dvou dlouhohrajících počinů, a společně s vypomáhajícím bubeníkem Mischkou z ostravských ENDLESS (ten synek fakt umí) předvedli SSOGE dobrý výkon (fuj, to zní nějak sportovně). Ze začátku se mi nezdálo znění kytar a přičítal to jejich podivnému naladění, což mi hlavně u úvodní „To Face the End“ docela nesedělo, v průběhu setu ale Radek Hajda pošteloval svůj nástroj (sorry, to jsou dnes přirovnání) a nejpozději od klipovky „I Would Dance“ bylo všechno v cajku. Zde se asi sluší podotknout, že zvuku pramenícímu z kombinace slušné PA a šikovného zvukaře nejde nic vytknout, což platilo pro celý večer. SSOGE pak své vystoupení vygradovali působivou a skoro až hypnotickou „Pramen, co ví“, a bylo mi až líto, že jejich představení končí. I bez nedorazivšího čelisty Sikiho velice působivé a těším se na novou desku a další porci osobitého ethno doomu, který by si SSOGE mohli pomalu patentovat.

Druhý support nesl sympatický název LUCIFER, a byl jsem docela zvědav. Vychvalovaná akvizice respektovaných Rise Above Records je pasována na jeden z objevů letošního roku a až to trochu smrdí podezřelým humbukem. Z letošního debutu „Lucifer I“ pohodička, jeden by skoro řekl další z řady retro kapel, při poslechu alba se až nechce věřit datu vzniku. Kapela působí dojmem, že ve zkušebně má oltář s masivním krucifixem, přes nějž jsou přehozeny Iommiho spoďáry, a i naživo působí dojmem, že právě vylezli z jeskyně vylepené dobovými plakáty BLACK SABBATH. Těžko posoudit, nakolik je to divadlo (kostýmy by také byly, viz např. basák s tikem ve tváři a masivním čarodějnickým kloboukem) a kde končí hranice přirozené a zdravé inspirace, každopádně parta kolem Gaze Jennigse (ano, ten z CATHEDRAL) hrála fajn, z mého pohledu ničím výjimečný revival, jenž z desky zní slušně, ale živě mě ruší falešně zpívající zpěvačka Johanna Sadonis. Německý kvartet má na pažbě zatím jen jeden zásek, zmiňovaný debut, a tak se byl setlist jasný. Osobně jsem to nevydržel do konce, a po trojici skladeb „Anubis“, „Abracadabra“ a „Sabbath“ kvartet opustil, čímž jsem se dobrovolně ochudil o další čtyři kousky. Čas ukáže, zda se LUCIFER nějak podstatněji zapíše do rockové historie, anebo si je budeme pamatovat jako „pěknou cypovinu“, jak pronesl vedle stojící postarší návštěvník koncertu.

Doplnění tekutin, pohled do distra, zda od začátku koncertu přece jen něco neslevili (CD „The Plague Within“ za 500, triko za 700, hm...), a pak už najít si nějakého dobrého fleka a zhlédnout pro naprostou většinu hlavní tahák večera – PARADISE LOST.  Přiznám upřímně, že angličtí dnes už veteráni nikdy nepatřili mezi mé srdcovky, přesto jsem je párkrát za ta léta viděl, a sobotní vystoupení považuji z jejich strany za nejpovedenější, jež jsem navštívil, včetně toho prvního ostravského v roce 1992 v hale Tatran. Pozoruhodnou historii a tvorbu PARADISE LOST každý zná, proto stručně ke koncertu. Od začátku pánové předvádějí maximálně profesionální výkon, a co je sympatické - je očividné, že je to pořád (zase) baví. Poslední řadovku považuji i já za slušnou, a dle očekávání se z ní hodně hrálo, od úvodní „No Hope in Sight“, valivé „Terminal“, přídavkové hitovky „Victim of the Past“ nebo mé oblíbené tryzny „Beneath Broken Earth“. Celkem jsem z „The Plague Within“ napočítal nějakých 7 skladeb (bez záruky). Poctivě se sahalo skoro do celé diskografie, vyjma úplně dřevních začátků (z debutu nic, z „Gothic“ alespoň „The Painless“, doufal jsem v titulku). Jistotou byly „Widow“, „Enchantment“ či „As I Die“, naopak bych v klidu oželel připomenutí jisté epochy dusárnou „Erased“, ale na lidi to zabíralo, takže každému dle gusta. Došlo i na 4 přídavky, a myslím, že každý fanoušek této nepřehlédnutelné ikony musel odcházet spokojen.

Takže i přes počáteční obavy považuji akci za vydařenou, jak jsem psal výše, dík patří všem zúčastněným za pohodový průběh a celkový výsledný pozitivní dojem. Klubové koncerty kapel, které kdysi naplňovaly haly, mají pořád své kouzlo, a i přes strmě se zvyšující věkový průměr návštěvníků těchto akcí pořád cítím ten přežívající rebelující duch mládí zúčastněných, a už pro ten feeling (nezaměňovat s nostalgií) stojí za to znovu na podobné koncerty chodit. Tož ještě jednou dík a samozřejmě zase příště...


Zveřejněno: 26. 10. 2015
Přečteno:
3536 x
Autor: Prepil | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

30. 10. 2015 18:34 napsal/a CNHVL
Death Penalty
Song od SSOGE se jmenuje \"Ten,který ukoval Slunce\" Lucifer mají skvostnej klip Izrael http://m.youtube.com/watch?v=V7DipwzfPOM Mnohem lepší než Lucifer je ale Gazova druhá kapela DEATH PENALTY!!!Jejich zpěvačka je skvostná!!\"She is a witch\" http://m.youtube.com/watch?v=FctshkfOPjk Fucking Hell!!!